NASCAR

NASCAR: Kyle Larson berooft Truex Jr. in Richmond van de zege

In een wedstrijd die met enkele ronden verlengd moest worden snoepte Kyle Larson in de slotfase de overwinning van Martin Truex Jr. af. Een trager wordende auto van Derrick Cope zorgde voor de laatste neutralisatie en beroofde Truex Jr. van de overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Richmond Larson Sluwe vos Kyle Larson sloeg op het einde van de wedstrijd toe.

Kyle Larson berooft Truex Jr. in Richmond van de zege
Met nog vier ronden te gaan zorgde Derrick Cope voor de allerlaatste neutralisatie. Ganassi-coureur Kyle Larson, die tweede lag,ging direct voor vers rubber naar binnen en kwam als eerste terug op de baan op. Voor Larson betekende het zijn vierde seizoensoverwinning. Evenveel als Martin Truex Jr. overigens.

Kyle Larson: "Ik ben klaar voor de playoffs. We hebben zeker kans op het kampioenschap. Wij hebben één van de beste teams en zeker één van de beste crews. Zij gingen er de gehele avond voor. Dit seizoen is voor mij een droom geweest, maar er is nog een lange weg te gaan."

Martin Truex Jr. crashte in de verlenging na contact met Denny Hamlin. Het incident kostte hem zeker zijn vijfde seizoensoverwinning. Dale Earnhardt Jr. eindigde als dertiende en is voor de Playoffs definitief uitgesloten. Overigens won hij nooit de prestigiueze Cup-titel in zijn lange carriere.

2017 Richmond Race
Avondentertainment in Richmond.

Voor de Playoffs begint Truex Jr. als leider in de tussenstand van het kampioenschap. In het reguliere NASCAR-seizoen vergaarde hij de meeste bonuspunten. Wel kregen Truex Jr. en zijn team als een beker voor het winnen van het reguliere kampioenschap. Als een boer die kiespijn had nam de Truex Jr. de beker in ontvangst. Liever had hij ook de wedstrijd in Richmond op zijn naam geschreven." Martin Truex Jr: "Vanavond was een beetje zwaar. Het is ook moeilijk om enthousiast te zijn." Truex Jr. schreef in ieder geval het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. Kyle Busch won het eerste.

140 ronden voor het einde was er chaos op de baan toen een reddingsvoertuig de ingang van de pitlane blokkeerde. Omdat er een flessehals van wachtende auto's ontstond, reed Matt Kenseth tegen één van zijn voorliggers aan en het betekende het einde van zijn wedstrijd.
Kenseth: "Ik zag dat er een ambulance stopte maar het was gewoon een sneeuwbal effect en ik kon niet stoppen." Het betekende het einde van zijn kansen om zich voor de playoffs te kwalificeren. Voor Clint Bowyer gold hetzelfde. Joey Logano was eveneens bij het incident betrokken en moest zaterdagavond per sé winnen, wilde hij zich kwalificeren. Hij eindigde als tweede.

Logano had zich oorspronkelijk gekwalificeerd voor de playoffs maar werd vanwege een technische onvolkomenheid eerder dit seizoen gediskwalificeerd hier voor. Joey Logano: " De laatste keer dat ik hier zat was na een overwinning. Dit stinkt behoorlijk."

2017 16 Playoffs
De 16-coureurs die zich voor de Playoffs gekwalificeerd hebben.

Uitslag
1. Kyle Larson Chevrolet 404 ronden
2. Joey Logano Ford 404 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 404 ronden
4. Kurt Busch Ford 404 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 404 ronden
6. Erik Jones Toyota 404 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 404 rondne
8. Jimmie Johnson Chevrolet 404 ronden
9. Kyle Busch Toyota 404 ronden
10.Chase Elliott Chevrolet 404 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet