DTM

DTM: Vervroegd verjaardagscadeau voor Lucas Auer

2017 Auer Race
Lucas Auer eindigde voor Paul Di Resta

Dat Lucas Auer op de Nürburgring in de DTM een klasse apart is, daaraan twijfelt eigenlijk niemand. In de kwalificatie behaalde hij er voor de vierde keer bij vijf pogingen de pole-position en in de race reed hij zijn derde overwinning van het seizoen naar huis. Daarmee is de Oostenrijkse Mercedes-AMG-rijder na twee slecht verlopen weekeinden in Moskou en Zandvoort weer volop terug in de titelstrijd: omdat kampioenschapsleider Mattias Ekström geen punten scoorde, heeft Auer nu met slechts één punt achterstand op de Zweed weer alle kansen in het kampioenschap. Dat teamgenoot Paul Di Resta hem daarbij geen strobreed in de weg legde, werd met de mantel der liefde bedekt. "Beschouw het maar als een vervroegd verjaardagscadeau", grapte de Schot, verwijzend naar Auers 23e verjaardag, aanstaande maandag. Met Auer, Di Resta, Wickens en Engel eindigden er vier Mercedes-rijders op de eerste vier plaatsen. Regen voor en tijdens de race had een grote invloed op het verloop: geluk met de juiste bandenkeuze was cruciaal.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Het Eifelweer, met temperaturen die niet boven de 13 graden uitkwamen en regen die met grote regelmaat met bakken naar beneden kwam, bepaalde vandaag vrijwel de hele dag het verloop op de Nürburgring. Zo ook in de kwalificatie van de DTM, die op een opdrogende baan verreden werd. Een goede timing was daarmee cruciaal. Lucas Auer, die de hele sessie door al sterk was, was de laatste die nog een geklokt rondje mocht rijden en verzekerde zich met een tijd van 1:25,968 minuten van de pole-position. Naast hem op de eerste startrij stond titelverdediger Marco Wittmann, Robert Wickens en Augusto Farfus deelden de plaatsen op de tweede rij.

2017 Start R1
Startfase met Farfus voor Auer, Di Resta en Wickens

Een minuut of vijf voor de start van de wedstrijd kwam er wederom een enorme hoosbui naar beneden, waardoor alle rijders kozen voor regenbanden. Toen de race na twee formatieronden werd gestart – wel gewoon staand – kwam pole-sitter Auer weliswaar goed weg, maar tijdens de sprint moest hij toch zijn meerdere erkennen in Augusto Farfus, die vanaf de vierde plek een ware raketstart maakte en nog op weg naar de eerste bocht de leiding overnam. Daar bouwde de Braziliaan meteen een voorsprong op, Auer kon het tempo van de aanmerkelijk lichtere BMW niet bijhouden. Zo bleef de situatie totdat Farfus binnenkwam voor zijn verplichte pitstop.

2017 Racing in the Rain
De regen maakte het voor de rijders lastig

Op dat moment was de regen opgehouden en was er zelfs een zonnetje boven het circuit te zien, waardoor de ideale lijn grotendeels was opgedroogd. Gedurende een of twee ronden waren slicks inderdaad sneller, maar juist nadat Farfus zijn stop had gemaakt en met slicks was vertrokken, viel er weer een fikse bui, waardoor Farfus uiteindelijk geen andere keus had dan nog een stop te maken om weer regenbanden te laten monteren. Mattias Ekström trof hetzelfde lot en moest in de slotfase ook een tweede keer de pits in. Vooraan het veld bleven de Mercedes-rijders met regenbanden langer naar buiten en konden na hun stop, opnieuw met vers regenrubber, zonder problemen de viervoudige zege voor hun merk naar huis rijden.

2017 Staart Veld
De Audi's zaten verder naar achreren

Daarbij kwam Auer na zijn stop achter Paul Di Resta weer de baan op, maar in de slotfase nam Di Resta wat tempo eruit, zodat Auer hem in de voorlaatste ronde bij het aanremmen van de chicane kon passeren, de eerste plaats kon overnemen en vervolgens de overwinning naar huis kon rijden. Een duidelijke stalorder, maar wel begrijpelijk gezien de positie van Auer in het kampioenschap, temeer vanwege het feit dat zijn voornaamste concurrent, Mattias Ekström, na een tweede stop slechts als 15e werd geklasseerd en geen punten scoorde. Achter de vier Mercedessen van Auer, Di Resta, Wickens en Engel was René Rast de best geklasseerde Audi-rijder, voor zijn merkgenoot Jamie Green. Edoardo Mortara werd zevende, voor Augusto Farfus, die met zijn achtste plaats de beste rijder met twee pitstops was. Marco Wittmann en Gary Paffett completeerden de top tien.170909 DTM Nuerburgring uitslag race 1

170909 DTM Stand na 13 van 18 races

2017 Podium
Podium met vlnr Di Resta, Auer, een Mercedes-teamlid en Wickens

2017 Rockenfeller off
Rockenfeller van het pad af

2017 Mortara off
Mortara is ook het spoor bijster

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet