Porsche Cups

Porsche Supercup: Matt Campbell wint enerverende race op Monza. Titelstrijd gaat naar climax in Mexico

podium-porsche-monza

Matt Campbell won op Monza, maar alle ogen waren op de titelkandidaten Michael Ammermüller en Dennis Olsen gericht. De Noor verkleinde na Monza zijn achterstand tot drie schamele puntjes. De twee finale races in Mexico zullen uitsluitsel gaan geven. Een perfecte prestatie voor de laat opgeroepen Jaap van Lagen die op podiumkoers reed maar in de slotfase moest buigen voor Mattia Drudi.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: RaceCam.de

Net als bij de GP3 Series gooide het slechte weer op zaterdag roet in het eten. De kwalificatie voor de negende Porsche Supercar ronde op de hoge snelheid baan van Monza werd afgeblazen vanwege de enorme hoosbuien op het circuit. De startopstelling voor de race op zondag werd bepaald door de tijden gereden in de vrije training.

De jonge 22-jarige Australiër Matt Campbell stond op pole met naast hem Zaid Ashkanani uit Koeweit. De twee grote concurrenten Michael Ammermüller en Dennis Olsen stonden een rij daarachter op de derde en vierde startplaats. Een fraaie vijfde plaats was er voor Jaap van Lagen, die op het allerlaatste moment werd gevraagd om in Monza acte de présence te geven. "Ik zat in Praag waar ik was om race-instructie te geven, toen het telefoontje kwam. De vlucht was zo geboekt, maar ik had niet de juiste racekleding en helm bij me. Ik deed een oproep op Twitter en Facebook en met hulp van een bekende is het gelukt om mijn spullen hier in Italië te krijgen."

start-porsche-monzaOp een dit keer zonovergoten Monza had Campbell de beste start voor Ashkanani. Daarachter ontvlamde gelijk al de puntenstrijd voor de titel. Olsen had direct al Ammermüller te pakken. Zoals vaak op Monza was de eerste bocht op Monza te krap voor enkele deelnemers. Na een tik van Dan Cammish raakte Dylan Periera , Daniele Di Amoto in het gedrang. Pereira kwam vast te zitten in de grindbak, waardoor gelijk de safetycar moest uitrukken.

Jaap van lagen-Monza

Na de herstart verloor Jaap van Lagen zijn vijfde plaats aan de bevlogen Mattia Drudi en daarvoor was Ammermüller flink aan het knokken met Olsen. Drudi voerde de druk op bij Ammermüller. De twee koplopers pakten voorsprong op dit strijdende viertal. Olsen had problemen met zijn remmen en schoot door in de chicane, maar kwam weer voor Ammermüller de baan op. De Noor moest zijn plaats ruilen met Ammermüller, maar die had zijn handen vol aan Drudi.Lachende derde werd de afwachtende Jaap van Lagen die in de eerste Lesmo-bocht binnendoor beide kemphanen passeerde. "Ik wist dat mijn kans zou komen, dus wachtte ik geduldig af, door netjes te rijden en mijn banden te sparen. In de zevende ronde kreeg ik die kans".
De routinier Ammermüller, die in de afgelopen wedstrijden zijn riante voorsprong voor de titel op Olsen als sneeuw voor de zon zag verdwijnen, reed steeds gefrustreerder rond. De ervaren man uit Beieren raakte van de baan, schoot door de grindbak en verloor vele plaatsen. Ook Olsen op de derde plaats zat te knoeien met zijn mindere remmen. De Noor moest eerst zijn plaats afstaan aan de snelle Van Lagen en gelijk daarna aan Drudi. Ammermüller hield zijn hoofd er niet bij en liet zich verleiden tot duwpartijen en te veel contact met de curbestones en viel uit de top 10 weg.

In de slotfase ging Drudi voorbij aan Jaap van Lagen om de laatste podiumplek over te nemen. "Al in de openingsfase moest ik alles op alles zetten om Mattia achter me te houden, dus toen ik hem in de spiegel zag verschijnen wist ik dat het snelheidsverschil te groot zou zijn."

Matt Campbell won zijn tweede race dit seizoen voor Zaid Ashkanani en Mattia Drudi. Jaap van Lagen en zijn team waren tevreden met de vierde plaats. "Het team was heel erg blij met het resultaat. En ik met hun. Ik wil MOMO-Megatron Team Partrax enorm bedanken voor deze kans. Ik heb genoten!" De kans is reëel dat het Supercup seizoen voor Jaap van Lagen na zijn sterke optreden wordt verlengd tot en met de seizoensfinale in Mexico. "Dat zou geweldig zijn!"

Ondanks zijn remproblemen was Dennis Olsen toch nog blij met zijn vijfde plaats, waarbij hij kostbare punten inliep op kampioenschapleider Ammërmuller, maar dit seizoen nu het Rookie kampioenschap alvast op zijn naam wist te schrijven.

Voor Ammermüller was het een weekend om maar snel te vergeten. De Duitser kwam door foutjes in het gedrang te zitten, maar wist door het uitvallen van een aantal collega's toch nog tiende te worden. Vreemd is echter dat zijn Lechner teamgenoot Dan Cammish de Duitser niet voor liet gaan voor plaats negen. Belangrijke punten die wellicht tijdens de laatste twee races op 28 en 29 oktober op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico een rol gaan spelen.

Uitslag race Monza – 4 september 2017
1. Matt Campbell (R) (FACH AUTO TECH) 14 ronden in 27:51,057
2. Zaid Ashkanani (MRS GT-Racing) +1,473
3. Mattia Drudi (R) (Dinamic Motorsport) +2,338
4. Jaap van Lagen (MOMO-Megatron Team Partrax) +4,155
5. Dennis Olsen (R) (Walter Lechner Racing Team) +7,268
6. Ryan Cullen (Walter Lechner Racing Team) +10,933
7. Robert Lukas (Olimp Racing by Lukas Motorsport) +11,501
8. Thomas Preining (Konrad Motorsport) +11,679
9. Dan Cammish (Lechner MSG Racing Team) +14,396
10. Michael Ammermüller (Lechner MSG Racing Team) +14,740

Stand:
1. Michael Ammermüller 157
2. Dennis Olsen 154
3. Matt Campbell 111
4. Dan Cammish 108
5. Robert Lukas 95
6. Dylan Pereira 84
7. Mattia Drudi 82
8. Zaid Ashkanani 62
9. Josh Webster 62
10. Daniele Di Amato 43

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet