NASCAR

NASCAR: Dramatische overwinning voor Denny Hamlin tijdens Darlington Retro weekend

JGR-coureur Denny Hamlin heeft tijdens het "Retro-kleurenschema" weekend op Darlington tweemaal toegeslagen. Afgelopen zaterdag wist hij de Xfinity-wedstrijd op zijn naam te schrijven en tijdens de Cup race sloeg hij andermaal toe. Een fout van Hamlin eerder in de 313e ronde zorgde voor een spectaculaire comeback in de wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Hamlin Burnout
Na een "rookie-blunder" zegevierde Denny Hamlin alsnog
.


Dramatische overwinning voor Denny Hamlin tijdens Darlington Retro weekend
In de 313e ronde miste Hamlin de ingang van de pitlane en viel met een achterstand van 20 seconden naar de veertiende plek terug. Op banden die eigenlijk 10 ronden verser waren dan die van Martin Truex Jr. liep Hamlin in de slotfase methodiek snel op de leider in de wedstrijd in. Met nog amper twee ronden te gaan had Truex Jr. de nodige moeite om met versleten banden zijn auto op de baan te houden. In de 365e ronde raakte Truex Jr. de muur, Hamlin was voorbij en pakte twee ronden later op grandioze zijn tweede seizoensoverwinning. Tevens de 31e uit zijn carrière. Truex Jr. viel naar de achtste plek terug. Kyle Busch eindigde op 2.599 secs. achterstand als tweede.

Richard Petty
Retro eerbetoon aan de legendarische Richard Petty of wel "The King" die op Darlington veel NASCAR geschiedenis schreef.

De auto van Hamlin was in het kleurenschema van Ray Hendrick gespoten. Een eerbetoon aan de Modified Stockcar rijder die Denny in zijn jeugd zag rijden. Denny Hamlin: "Wat moet ik zeggen? Zo hard mogelijk rijden. De vliegende No 11 betekent alles voor mij. Retro historie. Deze zege is voor Ray Hendrick, Bugs Hairfield, Wayne Peterson, Eddie Johnson. Al die shorttrack coureurs die ik in mijn jeugd op zien rijden. Tussen 1985 en 1989 zat ik op Southside Speedway op de tribunes, zag ze racen en probeerde zoveel mogelijk te leren en dit is een retro eerbetoon aan hen en hun geschiedenis."

In 2010 wist Hamlin eveneens de Bojangles Southern 500 op zijn naam te schrijven en won toen eveneens de Xfinity-wedstrijd. In de laatste zeven wedstrijden eindigde Hamlin zesmaal in de Top 10. "Maar deze was nog beter gezien alle narigheid die we moesten doormaken." Door een rookiefout miste Hamlin in de 313e ronde de ingang van de pitlane en moest nog een extra ronde afleggen. Maar in de slotfase wist Hamlin zijn fout geweldig te herstellen.

2017Harvikc Pacecar

Blik vanuit de pace-car tijdens het oplijnen.


Hoewel Martin Truex Jr. in de eerste twee segmenten niet over de snelste auto beschikte wist hij ze toch allebei op zijn naam te schrijven. Anderzijds mocht Truex Jr. zich winnaar noemen van het reguliere Monster Energy Cup kampioenschap. Voor de playoffs/ behaalde Truex Jr. waardevolle punten. De Furniture Row-rijder was ontzettend teleurgesteld dat hij de zege aan zijn neus voorbij zag gaan.


2017 Almirola
Aric Alimirola rijdt bij invallende duisternis aan de leiding van een groepje.

Martin Truex Jr.: "Bitterzoet dat wij hier twee ronden te kort kwamen en op het einde een klapband kreeg terwijl wij eigenlijk de gehele avond geen bandenproblemen kenden. Om eerlijk te zijn weet ik ook niet of we te lang doorgereden hebben. Eigenlijk was ik op maar probeerde door te gaan. Pech dat er een band aanging, maar ik wil mijn team bedanken voor het feit dat we de reguliere titel binnen hebben. Wij zijn van ver gekomen maar binnen een paar jaar zijn wij ontzettend gestegen."

Clint Bowyer moest na 18 ronden met een kapotte motor opgeven. Alleen een zege op Richmond a.s. zaterdag kan het team van Stewart Haas nog een plek in de playoffs bezorgen.Bowyer: "Ik heb hem gewoon opgeblazen. Pech dat dit gebeurt. Doug Yates van Roush Yates Engines heeft ons altijd goede betrouwbare motoren bezorgd. Ik was ditmaal gewoon aan de beurt. Pech. We liggen er nog niet helemaal uit maar zullen er alles aan doen om al onze kaarten volgende week op tafel te leggen.Slechts acht auto's eindigden in dezelfde ronde. Dit gebeurde eveneens in 1998. In de slotfase werden er 102 ronden zonder neutralisaties verreden. In 2006 waren er dit zelfs 215.

2017 Hamlin Winners Circle
Fantastische prestatie van Hamlin op Darlington.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 367 ronden
2. Kyle Busch Toyota 367 ronden
3. Kurt Busch Ford 367 ronden
4. Austin Dillon Chevrolet 367 ronden
5. Erik Jones Toyota 367 ronden
6. Matt Kenseth Toyota 367 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 367 ronden
8. Martin Truex Jr. Toyota 367 ronden
9. Kevin Harvick Ford 367 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 367 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet