IndyCar

Indycar: Alexander Rossi wint op Watkins Glen. Newgarden verspeelt kostbare punten

Tot nu toe kende Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi nog weinig geluk dit seizoen. Maar op Watkins Glen wist de Andretti Autosport-coureur zijn pole eindelijk in een overwinning te verzilveren. Het was zijn eerste zege sinds de Indy 500 in 2016. Scott Dixon eindigde als tweede gevolgd door Rossi's teamgenoot Ryan Hunter Reay.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017  Start
Start op Watkins Glen. Rossi wist zijn pole te verzilveren en Dixon moest zich na P2 terugknokken.


Alexander wint op Watkins Glen. Newgarden verspeelt kostbare punten
Op het circuit van Watkins Glen wist Alexander Rossi zijn pole in een dominante zege te verzilveren. Ganassi-coureur Scott Dixon wist Rossi tot het einde van de wedstrijd onder druk te zetten. In de laatste ronden verbeterde Dixon zelfs meerdere malen het baanrecord maar kwam te kort en eindigde op 09514 secs. als tweede. Ryan Hunter Reay volgde op 7.1592 secs.

2017 Newgarden Stop
Gelikte stop voor Alexander Rossi bij Andretti Autosport.

In de 60 ronden tellende wedstrijd reed Rossi ruim 32 ronden aan de leiding. Alexander Rossi: "De auto was gewoonweg fantastisch. Hij was direct vanaf het begin snel. Wij wisten direct dat we vanaf het begin over een competitieve auto beschikten. We hadden een probleem met de koppeling van de brandstofslang maar konden het oplossen. Ik heb altijd gezegd dat onze auto's en dit team erg goed waren. Maar tot vandaag konden wij dit niet bewijzen. In de slotfase hadden we een wiel-aan-wiel gevecht met Scott Dixon en kwam als eerste over de finish. Dit is natuurlijk ontzettend "cool"

2017 Power Newgarden
Slechte dag voor Team Penske. Seconden later gaat het mis bij Newgarden.

Dixon mocht dan wel als tweede eindigen maar verloor in de pits behoorlijk wat posities voordat hij weer aansluiting aan Rossi kreeg. Scott Dixon: "Ik geloof dat ik nogal wat auto's heb ingehaald maar aan het einde slaagden we er toch niet in om Rossi te passeren."
In 16 races kende Indycar dit jaar maar liefst 10 verschillende winnaars.Voor Scott Dixon betekende het zelfs zijn zevende podiumpositie dit seizoen. Ryan Hunter Reay kon voor het goede resultaat niet direct een verklaring geven.Hunter Reay: "Vorig jaar kwalificeerden wij ons als 16e. Dit jaar was het een behoorlijke omwenteling."

2017 Felicitaties
Scott Dixon feliciteert Josef Newgarden. RHR kijkt toe.

Newgarden blundert
Josef Newgarden verloor bij zijn reguliere stop in de 46e ronde kostbare punten. Teamgenoot Will Power ging als eerste de pits uit terwijl Newgarden op optimistische wijze de aansluiting trachtte te behouden. Hij raakte daarbij de vangrail en werd door Sebastien Bourdais van achteren aangereden. Ook Tony Kanaan was bij een soortgelijk incident betrokken en beschadigde daarbij zijn linker voorwiel.

Om de schade te laten repareren moest Newgarden opnieuw naar binnen en viel binnen luttele seconden van de eerste naar de 18e plek terug. Vervolgens moest hij voor meerdere reparaties opnieuw naar binnen "Het ging niet erg goed" verklaarde Newgarden achteraf. Een behoorlijk understatement. Helio Castroneves eindigde als vierde maar verder viel er voor Team Penske heel weinig te vieren. Will Power eindigde als zesde, Pagenaud als negende en Newgarden zoals vermeld 18e.

Indycar res

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet