Formule 1

Formule 1: Monza-pole voor Hamilton, Verstappen pakt tweede tijd

1504367013516

Lewis Hamilton heeft onder uiterst moeilijke omstandigheden de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Italië. Max Verstappen maakte van de natte en listige baan gebruik door naar de tweede plaats te rijden, met Daniel Ricciardo op drie. Lance Stroll verraste met een vierde plaats, waarbij de Canadees door de gridstraffen van de twee Red Bulls morgen zelfs van de tweede plaats mag vertrekken. Tegenvallend was de zesde tijd van Valtteri Bottas die ver achterbleef bij zijn teamgenoot, terwijl Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel op zeven en acht onder de natte omstandigheden ook niet echt uit de verf kwamen. Door de nattigheid kregen de fans een mooie kwalificatie voorgeschoteld, maar moesten daar met meer dan twee uur vertraging wel geduld voor hebben.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Q1
Nadat de derde vrije training van zaterdagochtend door de uiterst natte omstandigheden pas om 11.45 uur begon en daarmee slechts vijftien minuten duurde, regent het nog steeds flink bij aanvang van de kwalificatie, en op de baan zijn zelfs flinke plassen zichtbaar. De voorspelling is dat er nog meer regen komt. Iedereen gaat uiteraard met regenbanden aan de kwalificatie beginnen, waarbij Bottas de eerste is die de chicane mist, terwijl Hamilton als eerste een tijd zet. Een op de radio al klagende Grosjean is vervolgens de eerste die, nota bene op het rechte stuk, de vangrail in gaat en voor een code rood zorgt. Slechts 9 rijders hebben op dat moment een tijd gezet.

Nadat de Haas is opgeruimd besluit men gezien het water op de baan de herstart van de kwalificatie uit te stellen tot 14.30 uur, waarna nog diverse keren uitstel volgt. Uiteindelijk wordt pas om 16.30 uur de beslissing genomen om de kwalificatie om 16.40 uur te hervatten. Iedereen gaat meteen met regenbanden de baan op om de laatste 13 minuten van Q1 te voltooien. Het is opnieuw Hamilton die de snelste tijd zet, met Verstappen op twee en Bottas op drie. Vettel is met Alonso de eerste die op intermediates overgaat, waarop ook Ricciardo, Verstappen en de rest van het veld volgen. In de slotminuut verdringt Bottas Hamilton nog van de eerste plaats, met daarachter Vettel, Verstappen, Stroll en Ricciardo. Afvallers zijn Magnussen, Palmer, Ericsson, Wehrlein en uiteraard Grosjean

Q2
Bij de start van Q2 is het weer wat gaan regenen waardoor de meningen verdeeld zijn, want een deel gaat op regenbanden en een deel op intermediates de baan op. Verstappen heeft gekozen voor de regenbanden en zet de snelste tijd neer, gevolgd door Hamilton, Ocon, Hulkenberg en Kvyat. Op intermediates is Vettel echter net iets sneller en pakt de eerste plaats van de Nederlander af, terwijl ook Hamilton en Bottas onder de tijd van de Verstappen duiken. Met nog zes minuten te gaan besluiten meer rijders toch weer over te stappen naar intermediates, waaronder beide Red Bulls.

In de kop volgen de verbeteringen en positieveranderingen elkaar snel op, maar gaat het wel steeds tussen Hamilton, Bottas, Vettel en Verstappen. Uiteindelijk is het Hamilton die de eerste plaats pakt, gevolgd door Bottas, Verstappen die weer een plaatsje wint, Vettel, Stroll, Raikkonen, Ricciardo, Massa en Vandoorne, die in de slotronde de top tien in springt, terwijl Ocon de top tien afsluit. Afvallers zijn Perez, Hulkenberg, Alonso, Kvyat en Sainz.

DIuuqN5XYAEc55C

Q3
Bij de start van Q3 is het weer aanzienlijk harder gaan regenen. Verstappen kiest meteen voor regenbanden, terwijl Vettel, Hamilton en Bottas op intermediates zijn begonnen maar al snel overstappen naar regenbanden. Na een paar minuten staat iedereen dan ook op regenbanden. Verstappen zet als eerste een snelle tijd meer, gevolgd door Ocon, die direct daarna van de tweede plaats verdrongen wordt door Ricciardo. Met nog vijf minuten te gaan lijkt Hamilton orde op zaken te stellen door naar P1 te rijden, wordt meteen weer daarvan verdrongen door Ricciardo om direct daarop ook terug te slaan en de eerste plaats te pakken. Achter Ricciardo volgen Verstappen, Ocon, Stroll, Bottas, Vettel, Massa, Raikkonen en Vandoorne.

Bij het vallen van de vlag gaat de volgorde nog een keer overhoop want eerst lijkt Verstappen de pole te pakken, maar wordt nog net weer verdrongen door Hamilton. Achter Verstappen komt Ricciardo, een sterke Stroll, Ocon en een tegenvallende Bottas. Tegenvallen doen ook de Ferrari's van Raikkonen en Vettel op zeven en acht, terwijl de top tien wordt afgerond door Massa en Vandoorne.

F1, Monza, kwalificatie, 2 september 2017
1. Lewis Hamilton (Mercedes), 1:35.554
2. Max Verstappen (Red Bull-Renault), 1:36.702 *
3. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault), 1:36.841 *
4. Lance Stroll (Williams-Mercedes), 1:37.032
5. Esteban Ocon (Force India-Mercedes), 1:37.719
6. Valtteri Bottas (Mercedes), 1:37.833
7. Kimi Raikkonen (Ferrari), 1:37.987
8. Sebastian Vettel (Ferrari), 1:38.064
9. Felipe Massa (Williams-Mercedes), 1:38.251
10. Stoffel Vandoorne (McLaren-Honda), 1:39.157

11. Sergio Perez (Force India-Mercedes), + 1:37.582
12. Nico Hulkenberg (Renault), + 1:38.059
13. Fernando Alonso (McLaren-Honda), 1:38.202 *
14. Daniil Kvyat (Toro Rosso-Renault), 1:38.245
15. Carlos Sainz (Toro Rosso-Renault), 1:38.526 *

16. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari), 1:40.489
17. Jolyon Palmer (Renault), + 1:40.646
18. Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari), 1:41.732
19. Pascal Wehrlein (Sauber-Ferrari), 1:41.875
20. Romain Grosjean (Haas-Ferrari), 1:43.355

* Rijders die nog gridstraffen moeten ondergaan (volgen er meer)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet