IndyCar

Indycar: Vette move bezorgt Josef Newgarden de zege op Gateway Motorsports Park

Voor de eerste maal sinds veertien jaar keerden de Indycars weer terug naar Gateway Motorsports Park in St. Louis. Een adembenemende move van Josef Newgarden in de 218e van de 248 ronden tellende wedstrijd op zijn Penske teamgenoot leverde hem zijn vierde seizoensoverwinning op. Pagenaud eindigde als derde en Scott Dixon als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Newgarden
Josef Newgarden op weg naar zijn eerste Indycar kampioenschap?


Vette move bezorgt Josef Newgarden de zege op Gateway Motorsports Park
Het beslissende moment van de wedstrijd kwam in de 218e ronde waarbij het publiek zelfs het motorengeluid overstemde. Met een vette move ging Josef Newgarden in Turn 1 aan zijn Penske teamgenoot Simon Pagenaud voorbij. In het midden van de bocht toucheerden beiden elkaar zelfs even en de Fransman verloor behoorlijk wat snelheid en moest zelfs Scott Dixon voorbij laten. Eerder in het seizoen wist Newgarden op Mid Ohio zijn teamgenoot Will Power al op soortgelijke wijze te passeren.Josef Newgarden: "Simon gaf me wel een lijn waarmee ik kon werken. Ik had wel een goede "tow" van hem. Ging halverwege naar binnen en ik wilde hem ook niet te hard raken. Ik denk als ik iets te ver naar links had gezeten de curbs had geraakt waardoor we er beiden vanaf zouden zijn gegaan. Bij het ingaan van de bocht probeerde ik hem een beetje uit zijn tent te lokken en daardoor moesten we beiden vertragen. Voor de auto met de No2 werkte het dus perfect. "

41BK9224A Geen crash maar de openingsceremonie op Gateway Motorsports Park.

Scott Dixon profiteerde onmiddellijk doordat Pagenaud zijn momentum verloor. Bij Team Penske bestaat er dan ook nauwelijks teamstrategie. Het is ieder voor zich. Pagenaud was niet blij met Newgarden en liet dit ook duidelijk doorschemeren. Simon Pagenaud: "Op een normaal circuit zou dit een prachtige manoeuvre geweest zijn. Maar we zijn op een oval waar we wel met 190 mph. rijden. Dit is een totaal ander verhaal. Natuurlijk wil ik winnen. Dit willen we allemaal. Ik heb het wel gehad...",

Voor Josef Newgarden betekende het zijn zevende Indycar-overwinning, voor Team Penske betekende het de 196e Indycar-overwinning en de vijfde achtereenvolgende dit seizoen. In totaal reed Newgarden ruim 170 ronden aan de leiding.

2017 Crash
In de zesde ronde werden Will Power, Ed Carpenter en Takuma Sato door een crash uitgeschakeld.Scott Dixon eindigde als tweede. De Nieuw Zeelander had er eigenlijk niet op gerekend. Scott Dixon: "Ik had niet verwacht op het podium te staan. Maar na de warm-up op vrijdag zag ik dat het gat wel kleiner geworden was en dat we met de set-up wel wat konden bereiken. Mechanisch was de auto erg goed. En het incident tussen Newgarden en Pagenaud, dat hielp wel."

Helio Castroneves bezorgde Team Penske een Top 4 resultaat en reed zelfs 52 ronden aan de leiding. Op de eeuwig durende ranglijst is Castroneves nu de vierde coureur die in de Indycar series meer dan 6000 ronden heeft afgelegd. Conor Daly eindigde als vijfde en behaalde daarmee zijn beste resultaat sinds Watkins Glen 2016 toen hij als vierde wist te eindigen.

2017 Dixon race
Scott Dixon profiteerde en werd tweede.

De wedstrijd kende een incidentrijk begin. In de tweede opwarmronde spinde Tony Kanaan en ging de Safer Barrier in. Kanaan verloor door reparaties aan zijn auto drie ronden en werd als 16e geklasseerd.

2017 Kanaan
Volgens welingelichte bronnen wordt het contract van Tony Kanaan bij Ganassi voor 2018 niet meer verlengd.

Maar in de zesde ronde ging het op dezelfde plek wederom fout. Will Power spinde en raakte de muur. Zowel Ed Carpenter als Takuma Sato probeerden Power te ontwijken maar raakten elkaar en gingen eveneens de muur in. Daarbij vloog de auto van Carpenter zelfs over die van Power heen. Nog voordat de duisternis inviel waren er al drie coureurs uitgeschakeld. Zij bleven alle drie ongedeerd.

Will Power: "Het was niet bepaald een plezierritje. Josef zat aan de buitenkant en ik raakte hem gewoon kwijt toen ik in zijn vuile lucht terechtkwam. Pech maar ongelofelijk frustrerend maar het was dan ook superglad"

2017 Bourdais Race
Tevreden comeback voor Bourdais.

Sebastien Bourdais eindigde bij zijn comeback in de Top 10. Bourdais: "Het was geen gemakkelijke wedstrijd. We wisten dat de auto niet perfect zou zijn en hadden dan ook enkele gecompliceerde herstarts. Ik weet echt niet wat er loos was maar ik was driemaal "loose" waardoor ik naar achteren terugviel. Maar door het goede werk in de pits kreeg ik aan het eind van de wedstrijd weer aansluiting. Op het einde had ik een goede herstart waarvan ik kon profiteren. Maar met mijn Top 10 klassering ben ik erg verheugd. Een goede manier dat het weekend gered heeft."

2017 Podium
Twee Penske-coureurs op het podium maar Newgarden en Pagenaud zijn geen vrienden meer. Dit is wel duidelijk.

Gateway results


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet