GP3 Series

GP3: Steijn Schothorst: "Alles uit de GP3 halen wat er nog inzit"

 54I1720

Steijn Schothorst had zich de opening van zijn tweede GP3-seizoen ongetwijfeld anders voorgesteld toen hij tekende voor topteam Arden. Want met Jack Aitken had Arden het de favorieten van ART behoorlijk lastig gemaakt tegen het einde van 2016. In plaats daarvan schakelde zich de pech aaneen. AUTOSPORT.NL zocht Schothorst op in Spa en sprak hem over 2017 en 2018.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP3 Series

"Ik heb zeker geen gelukkige seizoensstart gehad", zegt Schothorst als hem meteen de hamvraag wordt gesteld. "Ik kan er ellenlang op terugkijken, maar dat heeft weinig zin. Mijn eigen vorm was soms absoluut niet goed genoeg en daarnaast de auto heeft me vaak in de steek gelaten. Op de Hungaroring is hij er vanzelf twee keer mee opgehouden. Heel frustrerend en eigenlijk ook onacceptabel."

Hoe gaat hij met die kennis de tweede seizoenshelft in? "We hebben vakantie gehad, de auto is helemaal nagelopen. Daar hebben we nu ruim de tijd voor gehad, want het was ook druk, met de laatste paar raceweekenden die elkaar kort opvolgden – al mag dat geen excuus zijn. We hebben niets structureels gevonden, maar wel wat kleine dingetjes die bij elkaar opgeteld een effect kunnen hebben. Soms kan het in het kleinste schroefje zitten. We hebben alles vervangen wat ook maar een beetje verdacht was. Nu hopen we dat we in ieder geval geen technische tegenslag meer hebben."

 54I2885

Heeft hij door alle uitvalbeurten wel een realistisch beeld van waar hij staat in het kampioenschap? "Dat is inderdaad moeilijk te zeggen. We hebben een keer een goede kwalificatie gehad: vijfde op de Red Bull Ring. Dus we kunnen wel degelijk competitief zijn als het wél meezit. Maar we hebben ook een keer 15e gestaan. Behalve ART zijn eigenlijk alle teams vrij inconsistent."

Aan het begin van het seizoen hoopte hij de top-vijf te halen, zo sprak hij toen hij voor Arden tekende en zich opnieuw verzekerde van de begeleiding van Giedo van der Garde. "Ja, alle races punten halen was mijn doel, maar dat heb ik eigenlijk al vanaf het begin moeten bijstellen. Daar staat tegenover dat Spa ook vorig jaar voor Arden een omslagpunt was, na een eerste seizoenshelft die toen niet veel beter liep dan nu. Maar vanaf Spa stond Aitken steeds op het podium. Daar houd ik me maar aan vast. Spa ligt me ook. Het is natuurlijk een geweldig circuit, vorig jaar had ik hier een goed weekend. En dat je overal megaveel oranje ziet, is ook heel mooi. Vorig jaar was het al een mega-gekkenhuis. Ik kwam vanuit Maastricht en over de laatste 5 km deed ik anderhalf uur! Ik had bijna mijn race gemist... Ik benieuwd hoe het dit jaar wordt. En ik kijk uit naar Abu Dhabi, want de tests gingen daar ook heel goed."

 54I0613

Kijkt hij anders naar 2018 nu 2017 niet verloopt zoals hij had gehoopt? "Ik kijk niet verder dan dit jaar", zegt Schothorst, "en om eerlijk te zijn: of ik nu vijfde of 15e in het kampioenschap wordt, maakt niet uit voor doorgaan in de formuleauto's of niet. Dat heeft alleen zin als ik kampioen word. Dus zoals het er nu naar uitziet, wordt dit mijn laatste jaar in de formuleauto's. In 2015 heb ik al de Renault Sport Series gedaan, dat was echt heel leuk, nu denk ik aan GT3."

Want was dat – zoals voor zo veel jonge formulecoureurs – ook voor Schothorst de gedachte achter twee jaar GP3: zo hoog mogelijk komen in de formuleauto's, om dan goed te kunnen instappen in de GT's? "Ja, precies. Een formuleauto houdt je scherper en je bent een heel jaar bezig. Die extra ervaring in een formuleauto is echt van waarde als je overstapt naar GT3. Ik ben niet langer in formuleauto's doorgegaan omdat ik GT's niet leuk vind – juist wel, het is een mooie tak van sport, al is het anders rijden met een zwaardere en meer inverende auto. Maar ik hou te veel van racen om niet door te gaan."

 56I3342

Dat wordt wel een ander leven. "Absoluut, want rond vijf weekenden per jaar in de Blancpain GT Series kun je geen bestaan als fulltime-coureur opbouwen. Ik moet er andere dingen bij gaan doen. Ik weet nog niet precies wat. Het hoeft niet per se in het familiebedrijf te zijn. Kijk naar mijn broer, die gaat nu een restaurantje openen. Misschien is dat ook wel iets voor mij. Maar ik denk er nog niet echt aan, nu wil ik eerst alles uit de GP3 halen wat er nog inzit."

Reacties

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 09:44

  Schoolvoorbeeldje van iemand voor wie budget nooit een issue is geweest. Alles kwam aanwaaien en eerlijk is eerlijk: hij weet hoe het gaspedaal werkt. Maar er is geen focus en discipline. Zonde, want er had echt meer ingezeten.

  • 1
  • 0
   
  Dirk 25 augustus 2017 11:50

  Hij kwam in de Renault RS01 goed uit de verf, misschien 24H Series en GT3 combineren en kijken of hij daar een bestaan op kan bouwen. Voor nu inderdaad geen druk meer, vooral in the picture rijden en netwerken bij GT evenementen. Succes Steijn!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 12:23

  Steijnhorst wordt bij ART overvleugeld door Pulcini en Kari. Te licht voor de GP3 waar hij in zijn tweede jaar (pech of geen pech) geen progressie toont.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 12:24

  sorry, Arden

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 17:53

  in de 1e training slechts 19e van de 20 gewoon niet snel genoeg dus.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 20:07

  Toch nog verrassend 8e in de natte qualifying!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 20:33

  Schothorst overvleugeld door ART -sorry Arden - teamgenoten Pulcini en Kari? Kwalificatie vandaag niet gezien? Schothorst seconde sneller dan zijn teamgenoten op een natte baan in Spa.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 augustus 2017 21:02

  Mijn reactie heeft betrekking op de raceresultaten, niet de training. Bekijk maar eens de tussenstand in het kampioenschap! Kari en Pulcini hebben tot op heden 26 resp. 20 punten verzameld, Schothorst 0.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 augustus 2017 08:31

  Mijn hemel, die race was wel heel slecht van Schothorst, 8e starten en dan 13e finishen? op een gegeven moment was hij in gevecht met Calderon die haar auto bij de start had laten afslaan.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 augustus 2017 09:01

  Schothorst lag in het begin 8ste maar viel (door een mispeer) ver terug. Verprutste race en daardoor ook 13e startpositie voor race 2.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 augustus 2017 09:37

  Mede dankzij het voordeel van de reversed grid wint Alesi, Russell doet weer uitstekende zaken door na zijn winst van gisteren (vanaf P8) door te stomen naar P2. Schothorst weet zich net Tatiana Calderon van zich af te houden en finisht als 12e. Weer een vergooid weekend.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 27 augustus 2017 09:58

  Misschien moet Steijnhorst (samen met Giedo!) maar een restaurant gaan beginnen zoals hij in het interview suggereerde. Meer geld dan talent. Punt.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet