Formule 3

F3: Wisseling van de wacht op Zandvoort, Norris nieuwe kampioenschapsleider

170822 F3 opening
Helaas geen Masters dit jaar, maar wel Formule 3-actie dankzij het EK op Zandvoort

Het zevende raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 op Circuit Zandvoort bracht een wisseling van de wacht: de Duitser Maximilian Günther kwam als leider in de tussenstand naar Zandvoort, maar de Brit Lando Norris vertrok als de nieuwe koploper, na twee overwinningen en een derde plaats uit de drie Zandvoortse races. Zoals velen aan het begin van het seizoen al zeiden: "Als Norris nu ook nog een keer zijn racestarts voor elkaar krijgt, dan is hij een serieuze titelkandidaaat", en dat lijkt nu het geval. Voor Günther, die door constant punten scoren in de voorste gelederen van het kampioenschap staat, is nu een wat agressievere stijl noodzakelijk om Norris niet te ver te laten uitlopen. Voor Van Amersfoort Racing was er in de thuiswedstrijd geen podiumsucces weggelegd, al kwam Harri Newey er als vierde in de tweede race wel dichtbij. In de derde race scoorden alle VAR-rijders kampioenschapspunten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

480 DTM2017-zaterdag-247
Foto: Erik Allis


170822 F3 Beckmann r1
De onfortuinlijke David Beckmann kwam met de schrik vrij

Carlin-rijder Lando Norris liet met de snelste tijd in de eerste kwalificatie al zien dat hij op Zandvoort tot de kanshebbers op succes behoorde. In de eerste race profiteerde hij van zijn optimale uitgangspositie door een afgetekende start-finishzege.In de beginfase van de race was er een vier ronden lange safety-car-situatie, omdat David Beckmann in het grind van de Tarzanbocht ondersteboven was gerold, na te zijn geraakt door Ralf Aron. De Duitser kwam met de schrik vrij. Ook na de herstart wist Norris zijn leidende positie vast te houden en zo reed hij zijn zesde overwinning van het seizoen naar huis. Norris had een voorsprong van negen seconden op Motopark-coureur Joel Eriksson, als Masters-winnaar van vorig jaar een van de 'Zandvoort Legends'. Maxi Günther completeerde als derde het podium.

170819 FIA EK F3 uitslag race 1

170822 F3 Podium r2
Volledig Brits podium in race twee met vlnr Hughes, Ilott en Norris

Op zaterdagavond stond de uitslag van de tweede kwalificatietraining, bepalend voor de startposities voor de tweede en derde race van het weekeinde, pas vijfenhalf uur na afloop van de sessie vast. Waarom de FIA-sportcommissarissen altijd zoveel tijd nodig hebben, is niet duidelijk: geel is geel en te snel is te snel. Hun KNAF-collega's handelen dat in de regel voortvarender af. Maar toen de uitslag uiteindelijk stond, en maar liefst elf rijders hun tijd kwijtraakten omdat ze bij geel in de training te snel waren, was het duidelijk dat Lando Norris zijn pole-position kwijt was en Callum Ilott als eerste mocht starten. De Prema-rijder maakte daarvan gebruik en won, voor Jake Hughes en Lando Norris. Voor Norris was de derde plaats genoeg om de leiding in het kampioenschap over te nemen, omdat concurrent Günther niet verder kwam dan de zevende plaats. Van Amersfoort-rijders Joey Mawson en Pedro Piquet kwamen al in de eerste ronde met elkaar in botsing, waarop Piquet strandde in de grindbak en de safety-car de baan op kwam. In ieder geval werd Harri Newey nog vierde.

170820 FIA EK F3 uitslag race 2

170822 F3 Mawson
Joey Mawson scoorde voor Van Amersfoort goed in het rookie-klassement

In de ranglijst voor de op-één-na-snelste rondetijden, bepalend voor de startposities in de derde race, bleef Lando Norris wel bovenaan, zodat hij in de slotrace van het weekeinde als eerste mocht starten. De Brit kwam goed weg en voerde de hele race het veld aan. Ditmaal was er eens geen safety-car-fase (het kan dus wel!) en zo kwam Norris' leidende positie ook geen moment in gevaar. Zijn Carlin-teamgenoot Ferdinand Habsburg krijgt de snelheid ook meer en meer te pakken en kwam als tweede over de eindstreep, voor Maximilian Günther, die daarmee Norris nog wat verder zag uitlopen in de tussenstand. De Van Amersfoort-rijders eindigden allemaal in de top tien, met de zesde plaats voor Piquet, de zevende voor Newey en de negende voor Mawson.

170820 FIA EK F3 uitslag race 3

1707820 FIA EK F3 stand na 21 van 30 races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet