IndyCar

Indycar: Adembenemend optreden Will Power op Pocono met zege beloond.

Terugkomend van een ronde achterstand wist Penske -coureur Will Power op de tri-oval van Pocono in een adembenemende wedstrijd de zege te behalen. Power versloeg zijn teamgenoot Josef Newgarden in de ABC Supply 500 met een voorsprong van 0.5368 secs. Voor Power betekende het zijn tweede achtereenvolgende overwinning op Pocono.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Start Race
Start van een uiterst opwindende Indycar-wedstrijd in Pocono. Takuma Sato vertrekt vanaf pole.


Adembenemend optreden Will Power op Pocono met zege beloond
Op de tri-oval van Pocono behaalde Will Power zijn derde seizoensoverwinning en de 32e in zijn 13-jarige Indycar-carrière. Op de eeuwige ranglijst staat hij nu negende en heeft daarmee Paul Tracy en Dario Franchitti gepasseerd.

Vanaf een vijfde startplek begon Power aan de 200 ronden durende wedstrijd maar bij een pitstop in de 66e ronde moest er een onderdeel aan de voorvleugel vervangen worden en verloor daarbij een ronde. Later moest er onder neutralisatie eveneens iets aan de achtervleugel vervangen worden. Met nog 75 ronden te gaan bevond Power zich weer in dezelfde ronde als de koplopers en worstelde zich op magistrale wijze door het veld heen.

2017 Power Pitstop Hard werk voor de Team Penske crew om Will Power terug aan de leiding te krijgen. Maar juist dan is het team op zijn sterkst. Vooral als het eventjes tegenzit.

Een bliksemstop in de 177e ronde bracht Power definitief aan de leiding, zeker omdat een out of sequence Marco Andretti in de 190e ronde eveneens naar binnen moest. In de laatste 10 ronden wist Power de druk van Newgarden en Rossi te weerstaan en behaalde zijn zesde oval overwinning.

Will Power: " Dit betekent ontzettend veel voor mij want ik hou van het racen op de ovals en wij hebben er niet bijzonder veel. Om van achteren te komen en ervoor te vechten en hem voor een tweede maal te winnen. Dit maakte nogal een verschil met vorig jaar. Opwindend, spannend en fantastisch om voor de twee achtereenvolgende maal gewonnen te hebben.

Toen ik eenmaal in dezelfde ronde terug was het OK. Game On. Ik dacht aan een Top 5 finish maar toen ik constant rondjes van 217 mph uur reed had ik zoiets van "hier gaan we nu eens eventjes serieus werk van maken. De jongens in de pits hebben werkelijk fantastisch werk verricht door dit allemaal te doen waardoor ik de wedstrijd kon winnen."

2017 Takuma Sato Pole
Teleurstellend optreden voor polesitter Takuma Sato.

Een tweede plek compenseerde voor teamgenoot Josef Newgarden het feit dat hij nog steeds het kampioenschap leidt. Josef Newgarden: "Voor de punten was het een bijzonder goede dag. Zwaar als je potentie in huis hebt om aan het einde een wedstrijd te kunnen winnen, maar eerlijk gezegd denk ik dat we onvoldoende in huis hadden om Will te verslaan. Voor Team Penske ben ik verheugd. Bij een 1-2 overwinning blijft het in de familie. Als één auto van ons wint, dan winnen we allemaal."

Alexander Rossi eindigde als derde en behaalde in de laatste drie wedstrijden zijn tweede podiumresultaat. Alexander Rossi: " Als je zo dichtbij de overwinning bent, is dit werkelijk een goed resultaat. Vorig jaar hadden we in Pocono een competitieve auto maar kwamen niet aan de finish. Maar om hier terug te komen bevestigt alleen maar wat Andretti Autosport het gehele jaar gedaan heeft."

2017 Oval Racing
Oval racing op zijn best.......

Regerend kampioen Simon Pagenaud eindigde als vijfde, gevolgd door Tony Kanaan en Scott Dixon. Laatstgenoemde reed zelfs nog 51 ronden aan de leiding.

Ryan Hunter Reay die afgelopen zaterdag bij een crash verwondingen aan zijn heup en knie opliep reed zelfs twaalf ronden aan de leiding en eindigde met zijn Andretti Autosport Dallara als achtste.


2017 RHR
Respect voor Andretti-coureur RHR, die ondanks een zware crash in de trainingen als achtste wist te eindigen.

Hunter Reay: "Ik heb in mijn carrière nogal wat 500 mijls wedstrijden gereden. Maar na deze was ik totaal op. Fantastisch, we begonnen met veel downforce aan de wedstrijd. Maar omdat we geen training, kwalificatie en warm up hadden duurde het even om de juiste balans in de auto te vinden. We gleden door het veld heen en toen dacht ik. Misschien hebben we iets in huis. Zeker omdat ik halverwege de wedstrijd aan de leiding reed. Maar uiteindelijk beschikten we over onvoldoende downforce. Ik had een aantal goede runs, maar kon ze gewoon niet afmaken. Voor DHL en de fans hebben we in ieder geval een mooie show gebracht. Dat is belangrijk. Zonder twijfel een mentale en fysieke test vandaag. Maar ik was erg verheugd toen ik weer in de pits terugkwam en al die lachende gezichten zag."

2017 Rossi
Wederom een goed optreden van Alexander Rossi.

In totaal wisselde de leiding tussen 10 coureurs maar liefst 40 maal. Op een gegeven moment wisten Tony Kanaan en Graham Rahal in twaalf achtereenvolgende ronden van kop te wisselen. In totaal waren er in de 200 ronden tellende wedstrijd slechts drie neutralisaties. James Hinchcliffe en JR Hildebrand crashten in de 125e ronde in Turn 1 maar bleven beiden ongedeerd.

2017 Power PF
Adembenemende wedstrijd van Will Power die ons lang bij zal blijven.

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 200 ronden
2. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Alexander Rossi Dallara Honda 200 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
6. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 200 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 200 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 200 ronden
10. Carlos Munoz Dallara Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet