VLN

VLN: Succesvol weekend voor Porsche en Mercedes op de Nordschleife. Van der Zande 4e

Het VLN seizoenshoogtepunt ofwel de ROWE 6 Uurswedstrijd leverde een overwinning op voor de Manthey Porsche van de combinatie Romain Dumas, Kevin Estre en Mathieu Jaminet. Voor Renger van der Zande en Mercedes werd het een uitstekend weekend op de Nordschleife. De Nederlander eindigde samen met zijn teamgenoten Edward Sandström en Luca Stolz als vierde in de Haribo Mercedes GT3. De nieuwe GT4 Mercedes behaalde direct bij zijn Nordschleife debuut een klasse-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Mercedes/VLN

2017 Start
Bij de start was het nog. Maar het zou niet lang duren voordat de weergoden uit de Eifel andermaal zouden toeslaan.

Succesvol weekend voor Porsche en Mercedes op de Nordschleife. Van der Zande 4e
Direct bij de start van de wedstrijd moest Falken Porsche-coureur Klaus Bachler al snel de leiding overdragen aan de Haribo-Mercedes. Maar ook die profiteerde niet lang van de koppositie. Al snel bevond zich de No 99 ROWE BMW M6 GT3 aan de leiding gevolgd door de Haribo Mercedes en de Manthey Porsche van Dumas/Estre/Jaminet. Grote teleurstelling bij het team van Walkenhorst. Al in de openingsfase werde beide M6 GT3's bij twee separate crashes uitgeschakeld. Ook pech bij Montaplast by Land. Al in de trainingen had de Montaplast by Land Audi R8 LMS de nodige schade opgelopen. Nadat Conor de Phillippi wederom met schade aan de box kwam, besloot men uit veiligheidsoverwegingen van verdere deelname af te zien.

Gedurende de zes uur wisselde de kop maar liefst elfmaal! Met een uitstekende strategie behaalden Dumas/Estre/Jaminet de 13 Porsche-overwinning in de ROWE 6 Uurswedstrijd.Voor Romain Dumas betekende het zelfs zijn zesde VLN-overwinning. Romain Dumas: "Onze strategie was perfect." Kevin Estre: "De eerste drie stints waren wij op slicks onderweg voordat wij naar regenbanden overschakelden. En eigenlijk zijn wij daar tot het einde op gebleven." Omdat het rode lampje in de cockpit na 5 1/2 uur oplichtte besloot men op nummer zeker te gaan en eerder naar binnen gegaan. Deze strategie verhinderde een overwinning van de achtervolgers.

2017 Manthey Porsche
De Manthey Porsche op weg naar de overwinning.

Polesitter Klaus Bachler: "Er waren vandaag nogal wat mogelijkheden om fouten te maken. Eenmaal kozen wij voor slicks en toen deed ik het wel bijna in mijn broek toen Schwedenkreuz onder water stond.Ik had aquaplaning en heb daarbij lichtjes de vangrail gemaakt. Gelukkig gebeurde er verder niets. Onder deze omstandigheden is P2 goed genoeg. Anderen hadden minder geluk.

Frank Stippler(3e): "Met P3 zijn wij absoluut tevreden. Ook wij hebben niet altijd de juiste banden gekozen en gewoon tijd laten liggen. Bij een droge baan waren we competitief genoeg. Met slicks op de Nordschlieife glij je overal. Ben erg verheugd dat ik de finishvlag gezien heb."

Renger van der Zande: "Ik had een fantastische start en kon de leiding pakken. De weersomstandigheden maakten de bandenkeuze erg moeilijk. In derde positie kon ik wat goed maken, maar het was gewoon niet voldoende.Maar ik heb wel van de wedstrijd op de Nordschleife genoten."2017 GT4
Succesvol debuut voor de GT4 Mercedes, die zondag ook in de paddock op Zandvoort te zien zal zijn.

Klasse-overwinning voor AMG Mercedes GT4
Thomas Jäger/Mike Stursberg behaalden in de SPX klasse de overwinning. Uitkomend voor het testteam van Uwe Alzen eindigden zij als 16e. Een bemoedigend voorteken voor verdere outings om het testprogramma te continueren. De tweede Mercedes van Seyffarth/Toril bevond zich in 16e positie maar moest een uur voor het einde met technische problemen opgeven."

Stefan Wendl van AMG Customer Racing: " Hoewel de GT4 zich nog in een testfase bevindt, zijn wij erg tevreden over de performance. Zeker met de betrouwbaarheid. Maar een aantal punten is nog voor verbetering vatbaar en wij zullen er alles aandoen om voor de volgende wedstrijden progressie te maken."

2017 Renger 1 Renger genoot van zijn Nordschleife optreden.

Uitslag
1. Dumas / Estre / Jaminet – Manthey Racing Porsche 911 GT3 R #911
2. Ragginger / Bachler – Falken Motorsport Porsche 911 GT3 R #4
3. Stippler / Terting – Phoenix Racing Audi R8 LMS #15
4. van der Zande / Sandström / Stolz – Haribo Racing Mercedes-AMG GT3 #8
5. Siedler / Alexander Müller – Frikadelli Racing Porsche 911 GT3 R #31
6. Haupt / Metzger / Christodoulou – Black Falcon Mercedes-AMG GT3 #7
7. Imperatori / Jörg Müller – Falken Motorsport BMW M6 GT3 #3
8. Hürtgen / Laser / Nymark – Schubert Motorsport BMW M6 GT3 #20
9. Shoffner / Hill / Klasen – GetSpeed Performance Porsche 911 GT3 Cup #101 (CUP2)
10. Schall / Gerhard – TAM-Racing – Porsche 911 GT3 Cup #588 (H4)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet