V8 Supercars

V8 Supercars: Zege voor Coulthard in Sydney Super Sprint. Omstreden incident SVG/McLaughlin

Fabian Coulthard behaalde tijdens de Sydney Super Sprint de zege nadat zijn teamgenoot Scott McLaughlin en SVG na een controversiële safetycarstart met nog 10 ronden te gaan contact maakten. McLaughlin werd naar de 10e plek teruggezet. Bij Triple Eight vond men de penalty voor McLaughlin eigenlijk te licht.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Shell V Power Racing

2017 Coulthard team


Zege voor Coulthard in Sydney Super Sprint. Omstreden incident SVG/McLaughlin
Kort voor het einde van de wedstrijd moest er vanwege een klapband van Todd Kelly geneutraliseerd. Direct bij de herstart maakten SVG en McLaughlin contact waarbij de Red Bull Holden in Turn 2 spinde. Hoewel McLaughlin direct aan SVG zijn excuses aanbood, werd hij door de wedstrijdleiding van de tweede naar de tiende plek teruggezet. Door het incident met SVG werd de voorsprong van McLaughlin tot 78 punten gereduceerd. Na de safetycar herstart slaagde Prodrive-coureur Chaz Mostert erin om vanaf een zevende plek als tweede te eindigen. Ook zesvoudig kampioen Jamie Whincup had behoorlijk wat schade na een aanrijding met David Reynolds. De Erebus kwam toch nog als achtste over de finish. Na korte tijd aan de leiding gelegen te hebben eindigde Mark Winterbottom als vierde.

SVG zag een goede klassering in rook opgaan. SVG: "Hij(McLaughlin) raakte mij één keer en toen probeerde ik het te corrigeren en toen reed hij mij eraf. Maar hij bood wel direct zijn excuses aan. Voor mij is dit OK. Het enige frusterende is dat hij slechts 15 secs. aan de broek kreeg. Maar het zijn de bobo's die deze beslissingen nemen."

Al direct in de eerste ronde spinde Will Davison na contact met James Courtney van de baan. Een incident waarbij ook Jason Bright betrokken was, maar die wist e.e.a te omzeilen.

Fabian Coulthard bevond zich bij de herstart in tweede positie maar ging op verse banden aan zijn teamgenoot McLaughlin voorbij en behaalde met een voorsprong van ruim drie seconden zijn vierde seizoensoverwinning. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Coulthard nu de derde plek achter McLaughlin en Whincup.

Fanian Coulthard: "Soms gaan er dingen goed, soms gaan ze fout, zoals we vandaag hebben kunnen zien. Voor het team een fraai resultaat. Jammer voor Scott dat hij wat probleempjes had. Met de pitstops en de strategie verrichtte het Shell V Power Team fantastisch werk. En toen de safetycar de baan opkwam had ik het volste vertrouwen in een goed resultaat. Fantastisch om weer gewonnen te hebben."

Scott McLaughlin: "De auto was goed en we kwamen voor een goede uitgangspositie al vroeg naar binnen. De safetycar was voor ons niet goed en de start was crazy. We moeten naar het reglement kijken. Bij het naderen van Turn 1 maakte ik een verkeerde beslissing waarvoor ik bestraft werd. Het mooie van deze sport is dat ik morgen weer een kans krijg."

Chaz Mostert: "Tot aan de herstart was ik eigenlijk niet aan de bal. Toen was er chaos. Hier heb je daar altijd moeite mee. Zeker met tegenlicht is het erg tricky. Geloof dat er zeven of acht auto's contact maakten. De levensduur van de banden was goed, alhoewel wij er een klein beetje moeite mee hadden."

2017 Coulthard 1

Uitslag R1
1. Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 31 ronden 49:29.1701
2 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 31 ronden  49:33.1537
3 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 31 ronden 49:36.6177
4 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 31 ronden 49:37.9522
5 Mobil 1 HSV Racing Scott Pye Holden Commodore VF 31 ronden 49:38.4943
6 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 31 ronden 49:39.3572
7 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 31 ronden 49:39.5512
8 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 31 ronden 49:46.2086
9 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 31 ronden 49:46.6264
10 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 31 ronden 49:47.6283
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet