Sportscars

Sportscars: ESM-Nissan DPi doorbreekt Cadillac-hegemonie in IMSA, Van der Zande en Bleekemolen tevreden

170807 IMSA Race ESM
Winst voor Derani/Van Overbeek in de Tequila Patrón-ESM-Nissan DPi

Voor het eerst dit jaar ging de overwinning in een IMSA WeatherTech SportsCar Championship-race eens niet naar een Cadillac-DPi. Op het circuit van Road America behaalden Pipo Derani en Johannes van Overbeek de eerste zege met de Nissan-Onroak DPi van het Tequila Patrón-ESM-team. De van pole-position gestarte Konica-Minolta-WTR-Cadillac van de gebroeders Taylor eindigde als tweede. Renger van der Zande en Marc Goossens werden bij hun eerste race met de Ligier LMP2 voor het Visit Florida-team als vijfde geklasseerd. In de PC-klasse zijn Performance Tech Motorsports-rijders James French en Pato O'Ward voortijdig kampioen na hun zevende overwinning van het seizoen. In GTLM zegevierde het Ford-duo Dirk Müller en Joey Hand, voor de Porsche van Gianmaria Bruni en Laurens Vanthoor. In GTD behaalden Jesse Krohn en Jens Klingmann de eerste zege van het seizoen met de Turner Motorsport-BMW M6 GT3, gevolgd door Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey met de Park Place-Porsche. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating eindigden met de Riley-Mercedes-AMG GT3 als vierde, terwijl Jeroen Mul en Corey Lewis met de Change Racing-Lamborghini hun pole-position niet konden omzetten in een podiumresultaat: het duo werd met vier ronden achterstand 16e in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

In de prototype-klasse reden de Taylor-broers lange tijd aan de leiding, maar in de slotfase moest Jordan Taylor uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Pipo Derani achter her stuur van de ESM-Nissan-DPi. Bij de herstart na de tweede safety-car-fase vanwege de stilgevallen BMW van John Edwards passeerde Derani Taylor en reed daarmee op de tweede plaats, maar erfde vervolgens de leiding toen Stephen Simpson in de JDC-Miller Motorsports-Oreca alsnog naar binnen moest voor brandstof. Vervolgens reed Derani zonder problemen de zege naar huis, hij won met een marge van 2,356 seconden op Taylor, die Ryan Dalziel in de tweede ESM-Nissan achter zich wist te houden. De Schot completeerde het succes voor het team van Ed Brown door als derde te eindigen.

170807 IMSA Race Zande
Renger van der Zande en Marc Goossens konden met de Visit Florida-Ligier goed meekomen

Achter de Whelen-Action Express-Cadillac van Dane Cameron en Eric Curran eindigden Renger van der Zande en Marc Goossens op de vijfde plaats. "Een fantastisch gevoel om nu weer van voren te kunnen racen", meldde Van der Zande na afloop. "De Ligier is niet de allersnelste auto, maar hij is in ieder geval goed genoeg om mee te doen. De Cadillacs en de Patrón-auto's trekken wel harder weg uit de bochten, dus op tractie en vermogen komen we nog wel wat tekort, maar in de bochten doen we het heel goed. De Ligier is een aparte auto om te rijden. Tijdens de race heb ik veel kunnen uitproberen en ik heb een sterke stint gereden. Ik moest van de zevende plek komen en kwam als vijfde uit. Als we meer grip krijgen op de auto en misschien ook nog een dag gaan testen, dan zie ik zeker potentieel. De volgende race is op Laguna Seca, wat deze auto zou moeten liggen. Ik kan niet wachten om er weer in te springen!"

170807 IMSA Race PC
De laatste PC-kampioenen: Pato O'Ward en James French

Voor Pato O'Ward en James French was de zevende overwinning van het seizoen in de PC-klasse genoeg om voortijdig de laatste kampioenstitel veilig te stellen in deze klasse, die zoals bekend volgend jaar geen deel meer uitmaakt van het IMSA-kampioenschap. Met de nummer 26-BAR1 Motorsport-auto eindigden Gustavo Yacaman en Marc Kvamme op de tweede plaats, terwijl de andere BAR1-auto met het nummer 20 met Don Yount achter het stuur in het eerste uur uitviel en daarmee voor de eerste 'full course yellow' zorgde.

170807 IMSA Race GTLM
Joey Hand en Dirk Müller wonnen de GTLM-klasse met de Ford GT

In de GTLM-klasse profiteerden Joey Hand en Dirk Müller met de nummer 66-Ford GT optimaal van hun pole-position en behalden daarmee hun tweede overwinning van het seizoen na Daytona. Met nog een halfuur te gaan passeerde Hand bij de voorlaatste herstart Laurens Vanthoor voor de leiding en hield de Belg in de nummer 912-Porsche vervolgens achter zich. Vanthoor en Bruni eindigden zo als tweede, terwijl Ryan Briscoe en Richard Westbrook met de nummer 67-Ford het podium completeerde. Antonio Garcia en Jan Magnussen eindigden met de nummer 3-Corvette als vierde, nadat Alex Sims in de nummer 25-BMW en Tommy Milner in de nummer 4-Corvette in de slotronde met elkaar in botsing kwamen.

170807 IMSA Race Turner BMW
GTD-klassezege voor Jesse Krohn en Jens Klingmann in de Turner-BMW

In GTD was er de eerste overwinning van het jaar voor BMW dankzij Jens Klingmann en Jesse Krohn in de nummer 96-Turner Motorsport-M6. Krohn passeerde bij de start pole-sitter Jeroen Mul en domineerde vervolgens vrijwel de gehele race in de klasse. Na hun winst in de vorige race op Lime Rock eindigden Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey in de Park Place-Porsche nu als tweede, voor de Stevenson Motorsports-Audi met Lawson Aschenbach en Andrew Davis. Jeroen Bleekemolen en Ben Keating grepen met de Riley-Mercedes-AMG GT3 net naast het podium, maar Bleekemolen was toch tevreden, zo verklaarde hij: "De race was goed. Ben had het in het begin moeilijk: hij werd bij de start door iedereen voorbij gereden omdat we veel snelheid tekort komen op het rechte stuk. Toen lag hij laatste, maar hij kon wel weer een paar auto's inhalen. Daarna heeft het team het puur op strategie gedaan. Ik heb ook nog een paar auto's kunnen inhalen en zo zijn we vierde geworden, het maximale met wat we nu hebben. De snelheid was niet zo slecht, maar het was moeilijk vechten omdat we op de rechte stukken hier zo langzaam zijn, dus ik moest echt goed verdedigen bij de herstarts. Ik hoop nu echt dat we iets meer gewicht eruit mogen halen of iets meer vermogen krijgen. Het hoeft niet eens veel te zijn, maar op deze manier kunnen we echt moeilijk racen, dus ik hoop wel dat er iets gaat gebeuren. Met het resultaat zijn we heel tevreden: mijn slechtste finish op Road America ooit, en dan als vierde, dus dat is een mooie score, maar het was wel een van mijn beste races hier. We hebben gemaximaliseerd, geen fout gemaakt, het hele team niet. Geen podium, maar wel blij met de punten en de positie." Jeroen Mul kon met Corey Lewis in de Change Racing-Lamborghini niet profiteren van de pole-position: het team werd als 16e geklasseerd.

170807 IMSA Road America uitslag race

170807 IMSA Race Bleekemolen
De Riley-Mercedes met Bleekemolen en Keating eindigde als vierde

170807 IMSA Race Mul pitstop
Pitstop voor Jeroen Mul en Corey Lewis met de Change Racing-Lamborghini
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet