NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. behaalt vierde Cup seizoenszege op Watkins Glen

Furniture Row-coureur Martin Truex Jr. op Watkins Glen zijn vierde seizoenszege door in de slotfase brandstof besparend te rijden. Matt Kenseth eindigde als tweede terwijl Kyle Busch minder vriendelijke bewoordingen over Brad Keselowski via de radio ventileerde nadat de twee contact hadden gemaakt en verder geen rol meer van betekenis speelden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Harvick Truex
Kevin Harvick en Martin Truex Jr. vechten om de kop op Watkins Glen.

Martin Truex Jr. behaalt vierde Cup seizoenszege op Watkins Glen
Gedurende het laatste wedstrijdsegment liet Martin Truex Jr. een aantal auto's passeren om maximaal brandstof te besparen. Een strategie die in de slotfase beloond werd omdat een groot aantal auto's voor een "splash and dash" stop naar binnen moesten. Achter Truex eindigden JGR-Toyota's van Matt Kenseth en Daniel Suarez resp. als tweede en derde.

Martin Truex Jr: "Het is behoorlijk stressvol als je iedereen voor de leiding moet laten passeren. Dit heb ik nog nooit eerder gedaan. Ik wilde allang hier graag winnen. Een bijzondere plek en heel groot voor ons team. Ik ben er eigenlijk een beetje sprakeloos van."

Voor de start van de wedstrijd werd een groot aantal auto's vanwege niet toegestane veranderingen naar de laatste startrijen teruggezet. Daaronder Martin Truex Jr., Denny Hamlin en Clint Bowyer.

Start WG Kyle Busch vertrekt als eerste op Watkins Glen

Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van polesitter Kyle Busch te staan gevolgd door Martin Truex Jr. Chase Elliott, Kyle Larson en Brad Keselowski. In het tweede wedstrijdsegment startte Busch als zestiende omdat bij de pitstop een wielmoer niet goed was vastgezet. Daniel Suarez schreef het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. Voor de JGR-Toyota-coureur was het overigens de allereerste keer dit jaar.

Dale Earnhardt Jr. viel bij zijn allerlaatste optreden op "The Glen" na 45 ronden met een technisch defect uit. In negen van de 22 wedstrijden dit seizoen werd Earnhardt als 30e of zelfs lager geklasseerd. Earnhardt Jr: "Gedurende het gehele weekend hebben we al van alles in die auto verwisseld. Realistisch gezien hoopte ik op een Top 20 resultaat. Het was een moeilijke week. Zeker omdat we op Sonoma over een goede beschikten. Dus naar deze wedstrijd keek ik echt uit. Ik heb altijd op het racen van Watkins Glen en de waardering van de fans genoten. Elke keer als we hier kwamen ben ik zo goed door de mensen hier ontvangen. Werkelijk een zege."

2017 Keselowski groep
Brad Keselowski maakte andermaal geen vrienden met Kyle Busch.

Voor Kyle Busch en Brad Keselowski verliep de wedstrijd wat minder nadat Busch er in de 45e ronde door de Penske-coureur in de "Bus Stop" vanaf werd gereden. Kyle Busch was niet blij. Via de boordradio liet Busch weten dat ze Keselowski na de wedstrijd beter bij hem uit de buurt konden houden. Bij het naderen van A.J. Allmendinger ging het eigenlijk fout. Keselowski: "Mijn spotter zei dat er al iemand was maar er was gewoon geen ruimte meer. Eigenlijk konden we er beiden weinig aan doen"

Kyle Busch was duidelijk een andere mening toegedaan. " Ik gewoon de bocht in totdat iemand tegen flink tegen mijn deur ramde" Busch eindigde als zevende en Keselowski als 15e.Keselowski "Niemand is blij als je contact maakt. Daar werd ik niet mee geholpen en ik was niet van plan om hem eraf te rijden. En hij mij ook niet denk ik. Hij beschikte over een dominante auto en had dit niet nodig. Maar ik ook niet."De twee zijn bepaald geen vrienden. Na een Xfinity incident op Bristol in 2016 noemde Busch Keselowski "een dirty racer"

2017 Burn Out Truex Jr
Martin Truex Jr. behaalt op de Glen zijn vierde seizoensoverwinning. Het team van Furniture Row is het gehele seizoen goed bezig.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 90 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 90 ronden
3. Daniel Suarez Toyota 90 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 90 ronden
5. Clint Bowyer Ford 90 ronden
6. Kurt Busch Ford 90 ronden
7. Kyle Busch Toyota 90 ronden
8. Ryan Blaney Ford 90 ronden
9. A.J. Allmendinger Chevrolet 90 ronden
10. Erik Jones Toyota 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet