GT

GT: Catsburg/Eng verliezen ADAC GT Masters door ingrijpen wedstrijdleiding. Pommer/Van der Linde pakken de winst

De tweede wedstrijd van de ADAC GT Masters op de Nürburgring,dit weekend, leverde een overwinning op voor de combinatie Markus Pommer/Kelvin van der Linde met een Aust Motorsport Audi R8 LMS. Na de verplichte pitstop moest de Schnitzer BMW M6 GT3 van Nick Catsburg van de wedstrijdleiding zijn eerste positie prijsgeven.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Aust Winnaar Allereerste ADAC GT Masters-overwinning voor het team van Aust Motorsport. Maar het was wel een cadeautje van de wedstrijdleiding....

Catsburg/Eng verliezen ADAC GT Masters door ingrijpen wedstrijdleiding. Pommer/Van der Linde pakken de winst
Voor de tweede ADAC GT Masters wedstrijd op de Nürburgring pakte de Schnitzer BMW M6 GT3, met een tijd van 1.26.413, van de combinatie Catsburg/Eng de pole. Daarachter volgden de Audi's van Pommer/Van der Linde(Aust) en Schmidt/Haase(Montaplast by Land Motorsport). Indy Dontje moest het op de zondag met een andere partner stellen nadat Marvin Kirchhöfer door de sportcommissarissen van deelname werd uitgesloten. Kirchhöfer zou na de wedstrijd Lamborghini rijder Florian Spengler fysiek benaderd hebben. (M.a.w. te lijf gegaan). Praktijken die in FIA events niet getolereerd worden. Kirchhöfer werd door Maximilian Buhk vervangen. Overigens kwalificeerden zij zich als tiende.

2017 Winners
Markus Pommer en Kelvin van der Linde bezorgden het team van Aust Motorsport de allereerste ADAC GT Masters-overwinning.

Tot aan de reguliere pitstops had de Schnitzer BMW M6 GT3 de leiding in handen. Nadat Catsburg van Eng had overgenomen, verlieten zowel de Aust Audi R8 LMS van Markus Pommer en de Schnitzer BMW tegelijk de pitlane waarbij Catsburg verdedigend reed.

Op verzoek van de wedstrijdleiding moest de Schnitzer BMW M6 zich terug laten zakken en de leiding uit handen geven. Het incident leidde in parc fermé tot felle discussies tussen ADAC officials en de wedstrijdleiding.

2017 BMW
Schijnduel in de openingsfase. Phillipp Eng ligt voor Sven Müller die al vijf strafseconden aan de broek had.

Bij een massacarambolage in de eerste ronde, veroorzaakt door de MRS Nissan van Marc Gassner, werden vijf auto's uitgeschakeld.
Na de herstart nam Eng met de Schnitzer BMW M6 GT3 direct de leiding, gevolgd door de Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT 3 R van Robert Renauer. Na de cadeau gekregen leiding kon de Aust Motorsport Audi R8 LMS met Markus Pommer afstand nemen van de concurrentie. Achter Catsburg vormde zich een treintje van auto's bestaande uit de GRT Lamborghini van Rolf Ineichen, de tweede Aust Motorsport Audi R8 LMS, de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Conor de Phillippi en de HTP Mercedes van Indy Dontje.

2017 Dontje Front
Mooi resultaat voor Indy Dontje(7e) die zondag een andere collega-rijder naast zich had.

In een fel gevecht om de achtste plek toucheerden de Callaway Corvette C7R van Jules Gounon en de Porsche van Robert Renauer elkaar bij het ingaan van de Mercedes Arena. Renauer moest met een beschadigde voorwielophanging opgeven, terwijl Gounon met een gehavende Corvette zijn weg kon vervolgen en als achtste over de finish kwam.

2017 Indy Buhk
Indy Dontje kijkt bedenkelijk met Maximilian Buhk als invaller voor de van deelname uitgesloten Kirchhöfer.

Vanwege te vroeg starten kreeg de combinatie Renauer/Sven Müller al een tijdstraf van 5 seconden opgelegd en waren eigenlijk direct kansloos voor een goed eindresultaat. Simultaan met het Gounon/Renauer incident spinde de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS van Filip Salaquarda aan het einde van het rechte stuk van de baan. Daardoor moest kort voor het einde van de wedstrijd de safetycar andermaal in actie komen. Het veranderde weinig meer in de wedstrijdvolgorde.

2017 Gounon Race
Ondanks schade nog steeds leider in de tussenstand van het kampioenschap.
 
Kelvin van der Linde: "In het begin leverde ik een fel gevecht met de Porsche van Sven Müller. Ik was iets sneller maar kwam er niet aan voorbij. Onze strategie was de sleutel tot het succes. Het team heeft een fantastische pitstop verricht waardoor we de BMW konden bijhouden."

2017 Remauer Out
Souvenir van Gounon.

Markus Pommer: "Een geweldig gevoel. De eerste overwinning voor mij. Kelvin heeft hier in mei de 24U gewonnen en we wisten dat Audi hier sterk zou zijn. Het was niet gemakkelijk. In de slotfase was er een waarschuwingsvlag dat het in de eerste en laatste bocht behoorlijk glad was. Na de herstart was ik daar als eerste en het was heel moeilijk om een rempunt te vinden."

2017 Salaquarda Out
Salaquarda: "P-off" heet zoiets waarschijnlijk.............

In de tussenstand van het kampioenschap behoudt Jules Gounon met 127 punten de leiding terwijl Eng op P2 volgt met 81 punten. De combinatie Pommer/Van der Linde staat met 79 punten als derde genoteerd.

2017 Niki Phillipp
Blijdschap bij Eng/Catsburg ondanks het verlies van P1.

Uitslag
1. Markus Pommer / Kelvin van der Linde – Aust Audi #3 39 ronden 1.02.27.379 secs.
2. Nick Catsburg / Philipp Eng – Schnitzer BMW #42 + 4.568 secs.
3. Jeffrey Schmidt / Christopher Haase – Land Audi #2 + 5.005 secs.
4. Rolf Ineichen / Christian Engelhart – GRT Lamborghini #63 + 5.972 secs.
5. Dennis Marschall / Patric Niederhauser – Aust Audi #4 + 6.556 secs,
6. Connor De Phillippi / Christopher Mies – Land Audi #1 + 6.822 secs.
7. Indy Dontje / Maximilian Buhk – HTP Mercedes #48 + 7.306 secs.
8. Jules Gounon / Albert Costa – Callaway Corvette #77 + 7.795 secs.
9. Ezequiel Perez Companc / Mirko Bortolotti – GRT Lamborghini #19 + 8.332 secs.
10. Mathieu Jaminet / Michael Ammermüller – Team75 Porsche #17 + 9.240 secs.

2017 Podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet