NASCAR

NASCAR: Kyle Busch bezorgt Toyota 100e overwinning op Pocono

Een historische dag voor Toyota en Kyle Busch op Pocono. Maar liefst 36 races moest Busch het zonder overwinningen stellen. In de 145e ronde ging Busch met een tikje aan Kevin Harvick voorbij en pakte definitief de leiding. Op verse banden wist Busch een voorsprong van meer dan vijf seconden op te bouwen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start Pocono
Kyle Busch en Martin Truex Jr. vertrekken in Pocono vanaf de eerste startrij.


Kyle Busch bezorgt Toyota 100e overwinning op Pocono
Zowel Busch als Harvick gingen op Pocono voor hun eerste overwinning dit seizoen maar uiteindelijk was het Kyle Busch die Toyota de 100e NASCAR Cup-zege bezorgde. Met zijn overwinning verwierf Busch tevens een plek in de playoffs waarvoor nu nog drie plaatsen openstaan. De wedstrijd op Pocono begon met een crash in de openingsronde door Matt Kenseth loose was. Bij die crash waren Aric Almirola, Chris Buescher, Matt DiBenedetto, Austin Dillon, Michael McDowell en Danica Patrick betrokken. Voor Almirola en DiBenedetto was de wedstrijd over. Kenseth wist zich nog te herstellen en probeerde zelfs nog het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven totdat Kyle Busch hem negen ronden voor het einde van het eerste segment wist te passeren.

In de 57e ronde schakelden de Hendrick Motorsports-coureurs Kasey Kahne en Jimmie Johnson elkaar uit. Volgens Johnson was er niet echt opzet in het spel. In de 70e ronde ging Kyle Larson met een kapotte aandrijfas naar binnen. In de 83e ronde kwam hij terug de baan op en zou uiteindelijk als 34e geklasseerd worden.

Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Clint Bowyer te staan nadat Martin Truex Jr. geprobeerd om dit seizoen voor de 15e maal een segment te winnen. Vijf ronden voor het einde van het tweede segment ging Truex Jr. naar binnen evenals Denny Hamlin. Achter Bowyer volgden Brad Keselowski en Danica Patrick.

Keselowski
Brad Keselowski in gevecht met Kyle Busch. De Penske-crew maakte nogal wat blunders.

In totaal heeft Busch nu 176 NASCAR-overwinningen op zijn naam staan waaronder 39 Sprint Cup, 89 Xfinity 48 Craftsman Truck zeges. Kyle Busch: "We zijn het gehele seizoen al aan het knokken en eigenlijk wisten we niet waarom. Hier hebben we lang op moeten wachten. Tot nu toe was het een frustrerend jaar maar nu is het een prachtige dag. Eigenlijk dacht ik niet dat deze dag nog zou komen.Wij beschikten over een fantastische auto. Maar ook op een andere manier deze overwinning belangrijk. Mijn oma is recentelijk overleden. Deze overwinning is zeker voor haar" Kevin Harvick verklaarde na afloop dat Busch vrijwel het gehele weekend over de beste auto beschikte en dat hij toch wel moeite had om de JGR-Toyota bij te kunnen houden.

Martin Truex Jr. eindigde met de Furniture Row Toyota als derde. Twee teamleden van zijn crew werden door JGR Racing voor drie wedstrijden geschorst nadat het vorige week op Indianapolis tot een verbale confrontatie met de crewchief van Kyle Busch kwam. Het team van Furniture Row leased een groot aantal dingen bij JGR Racing en beschikt over een deel van hun personeel. Joe Gibbs: " Met partners doe je dit gewoon niet. Je wil dat dit niet gebeurt maar kennelijk gebeurt het dan toch."

Chase Elliott 10e plek voor Chase Elliott.

In 2008 bezorgde Busch op Atlanta Toyota de allereerste Cup-overwinning. Van de 100 Toyota-overwinningen staan er 35 op naam van Kyle Busch. Tot aan Pocono reed Busch in 2017 1040 ronden zonder overwinningen aan de leiding. Hij was nog maar 38 ronden van het record van Harry Gant verwijderd. Die presteerde dit 38 jaar geleden. "Dat is nu een record dat je echt niet wilt hebben. Ik was even bang dat ik deze ging verbreken. Maar die oude Harry mag het nu behouden."

Na de wedstrijd werd er bij een technische nacontrole nog een losse wielmoer aan de Toyota ontdekt. Behalve een boete van U$ 10.000 zal dit voor Busch en zijn crewchief Adam Stevens weinig consequenties meer hebben.

100e Toyota onverwinning
100e Toyota-overwinning in NASCAR.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 160 ronden
2. Kevin Harvick Ford 160 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 160 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
5. Brad Keselowski Ford 160 ronden
6. Clint Bowyer Ford 160 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 160 ronden
8. Erik Jones Toyota 160 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet