IndyCar

Indycar: Josef Newgarden met zege Mid Ohio nieuwe leider kampioenschap

Op de Mid Ohio Sports Car Course behaalde Penske-coureur Josef Newgarden een dominante overwinning en nam in de tussenstand van het kampioenschap de leiding van Helio Castroneves over. Voor Newgarden betekende het zijn derde Indycar-overwinning dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Newgarden 2
Josef Newgarden, verrassend leider in het kampioenschap. Bij Team Penske hebben ze een goede neus voor talent.

Josef Newgarden met zege Mid Ohio nieuwe leider kampioenschap
Ed Carpenter Racing-coureur Spencer Pigot crashte tijdens de warming up zwaar in de betonnen muur. Zijn auto kon echter op tijd hersteld worden. In de wedstrijd eindigde Pigot als negende. Will Power nam direct de leiding gevolgd door Newgarden terwijl Marco Andretti in de eerste vier ronden al vier plekken wist goed te maken. Carlos Munoz kwam in de zesde ronde voor een stop van 9.6 sec. naar binnen waardoor hij voor de rest van de wedstrijd op een alternatieve strategie reed. Kort daarna kwam Max Chilton eveneens naar binnen. Beide rijders hoopten op een neutralisatie waardoor zij verder naar voren zouden kunnen komen. Die kwam echter niet.

In de 8e en 9e ronde kwamen de Dale Coyne-rijders Esteban Gutierrez en Ed Jones voor hun eerste stops naar binnen. Daarbij verloor de Mexicaan nogal wat tijd. Met een sneaky move nam Newgarden in de 13e ronde definitief de leiding van Will Power over. Maar ook de Andretti-coureurs Ryan Hunter Reay en Alexander Rossi hadden een behoorlijk moment toen de DHL Dallara Honda van RHR spinde.

2017 Rahal Derde plek voor Graham Rahal die behoorlijk door Gutierrez werd opgehouden.

Na de eerste serie pitstops was de volgorde Newgarden, Power, Rahal, Pagenaud en Rossi. De grootste verliezer was Takuma Sato die naar de achtste plek terugviel. Na 1/3e wedstrijd begon Rahal aansluiting bij Will Power te krijgen terwijl Munoz in de 26e ronde als eerste aan de tweede serie pitstops begon. Daarbij veranderde in de Top 5 weinig. Ganassi-coureur Scott Dixon bevond zich op 13 secs. achterstand van Alexander Rossi.
In de 41e ronde gingen Power en Newgarden opnieuw naar binnen terwijl Rahal bij zijn stop wat tijd verloor. Op rode banden had Rossi duidelijk voordeel door Pagenaud te passeren. Scott Dixon was de grote verliezer De Ganassi-coureur viel naar van de zesde naar de negende plek terug. In de 56e ronde ging Pagenaud opnieuw aan Rossi voorbij. Rahal maakte weinig progressie doordat hij gefrustreerd te lang achter achterblijver Carlos Munoz(in 19e positie) vast zat.

In de 64e ronde kwam Newgarden, nadat hij in de ronde daarvoor de snelste ronde had laten noteren, voor de derde serie stops naar binnen. Kort daarna viel de bolide van Ed Jones stil waardoor er voor de eerste maal geneutraliseerd moest worden.


2017 Sato
Sterke wedstrijd van Takuma Sato die mogelijk voor volgend jaar een ander team moet zoeken. Andretti Autosport gaat waarschijnlijk terug naar de Chevrolet motoren.

In de 71e ronde volgde de herstart waarbij Newgarden opnieuw de leiding nam, maar Will Power had behoorlijk wat moeite om Gutierrez op zijn alternatieve strategie te passeren. Kort daarna ging de Dale Coyne-rijder naar binnen.

Takuma Sato reed een prachtige wedstrijd en wist in de slotfase Alexander Rossi van de vierde plek te verdringen. Zowel in de 78e als 79e ronde liet Sato de snelste ronde noteren. Met een tiende plek was Conor Daly de grootste verrassing dit weekend. In de 84e ronde ging Daly definitief aan Rossi voorbij.

2017 Newgarden
Josef Newgarden de nieuwe ster van Team Penske.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 90 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 90 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
4. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
5. Takuma Sato Dallara Honda 90 ronden
6. Alexander Rossi Dallara Honda 90 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 90 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 90 ronden
9. Scott Dixon Dallara Honda 90 ronden
10. ConorDaly Dallara Chevrolet 90 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet