GT

GT: Saintéloc-Audi wint 69e Total 24 Hours of Spa (upd)

MTC 6302

Audi Sport Team Sainteloc heeft de Total 24 Hours of Spa gewonnen. Christopher Haase kwam even na half vijf als winnaar over de streep, met een voorsprong van 11,862 seconden. De Audi R8 LMS van het Franse team kwam na de laatste ronde pitstops aan de leiding en Haase stond zijn voorsprong niet meer af. Het is de eerste overwinning voor Sainteloc in de Blancpain GT Series.

Tekst: Marcel ten Caat en René de Boer (Twitter: @marceltencaat / @renedeboer)
Foto's: Marcel ten Caat, PR

Christopher Haase, Markus Winkelhock en Jules Gounon lagen tot het laatste uur op de tweede plaats, achter de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 van Raffaele Marciello, Michael Meadows en Edoardo Mortara. AKKA ASP stopte net te vroeg, waardoor het team Marciello langer stil moest laten staan en de Italiaan terugviel tot achter de Audi Sport Team Sainteloc Audi en de Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3.

De nummer 90 AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 kwam met nog ongeveer een uur en acht minuten te gaan naar binnen, waardoor Marciello 43 seconden extra stil moest staan om zijn laatste stint niet langer dan het maximum van 65 minuten te laten zijn. Audi Sport Team Sainteloc en Bentley Team M-Sport kwamen wel binnen de 'window' binnen en konden daardoor de Mercedes achter zich laten. "In de nacht hadden we op een zeker moment twee ronden achterstand. Toen sprak ik met 'Hasi' (teamgenoot Christopher Haase, red.) en zei: 'Opgeven doen we niet, misschien kunnen we nog in de top vijf eindigden'. Dat we uiteindelijk zelfs gewonnen hebben, is ongelooflijk, maar dat laat ook zien dat je in het leven nooit moet opgeven", zei Markus Winkelhock na afloop van de wedstrijd. Voor hem was het de tweede overwinning in Spa, teamgenoten Haase en Gounon stonden er voor de eerste keer op de hoogste trede van het podium. Voor Audi was het de vierde overwinning na eerdere successen in 2011, 2012 en 2014. Saillant detail: zowel in 2014 als dit jaar won Audi met de Nürburgring en Spa de twee belangrijkste 24-uursraces in de GT3-klasse.

Het KÜS Team75 Bernhard behaalde met de Porsche 991 GT3 R in de eerste langeafstandsrace van het team, geleid door Le Mans-winnaar en Porsche-fabrieksrijder Timo Bernhard en diens ouders, de vierde plaats, ruim een minuut achter de winnende Audi R8 LMS. Vroeg in de race kreeg het team een stop-go van drie minuten, nadat een Team HB Racing-monteur was geraakt bij het inrijden van de pits. Het Audi Sport Team WRT deed lang mee in de strijd om de overwinning, maar het team van Vincent Vosse viel uiteindelijk buiten de prijzen met een vijfde en een zesde plaats, de eerste keer sinds 2010 dat er geen WRT Audi op het podium stond. Met drie auto's in de top zes en vier in de top tien was Audi wel het succesvolste merk in de race van dit jaar. "De Stéphane Ratel Organisation en met name Claude Surmont zijn erin geslaagd, een zeer goede BOP op te stellen. We hebben dit weekeinde pure promotie voor de GT3-racerij gezien", verklaarde Chris Reinke, hoofd klantensport van Audi.

Twee Nederlanders aan de finish, Buurman beste landgenoot
Beste Nederlander werd uiteindelijk Yelmer Buurman, die met zijn Black Falcon teamgenoten als achtste werd afgevlagd, achter de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 met startnummer 85. Nicky Catsburg eindigde, na de reparaties rond het middaguur, als tiende algemeen met de ROWE Racing BMW M6 GT3. Buurman en Catsburg waren daarmee de enige Nederlanders in de top 30. Jaap van Lagen en Max van Splunteren werden als 35e geklasseerd, hoewel het duo zo'n vier uur voor het einde van de race uitviel.

MTC 6304

Vincent Abril nieuwe leider Blancpain GT Series
Door met teamgenoten Maxime Soulet en Andy Soucek de tweede plaats te pakken en door het uitvallen van de GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan GT3 van Mirko Bortolotti en Christian Engelhart en de Mercedes-AMG Team HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Maxi Buhk en Franck Perera, is Vincent Abril de nieuwe koploper in de Blancpain GT Series met 110 punten. De jonge Monegask heeft drie punten voorsprong op Bortolotti en Engelhart en 21 punten op Buhk en Perera. Abril's teamgenoten Soulet en Soucek zijn vierde met 79 punten.

170730 Spa Raceveslag ProAm
Pro-Am-zege voor Black Falcon

Eerste kampioenen al bekend
De overwinning in de Pro-Am-klasse, waarin met Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande ook twee Nederlanders uitkwamen, ging naar de enige Black Falcon-Mercedes in deze divisie die wel de eindstreep haalde, de nummer 16-auto met Oliver Morley, Miguel Toril, Marvin Kirchhöfer en Maximilian Götz, die in 2015 de race in Spa al een keer overall won. Het kwartet eindigde heel verdienstelijk als twaalfde algemeen. De tweede plaats voor de Oman Racing Team with TF Sport-Aston Martin was voor rijders Ahmad Al Harty en Jonny Adam voldoende om voortijdig de rijderstitel in de Pro-Am-klasse van de Blancpain GT Series binnen te halen. Het team heeft de teamtitel al veiliggesteld.

170730 Spa Raceverslag Speedlover
De Speedlover-'Smurfen'-Porsche won de nationale klasse

Ferrari- en Porsche-successen
In de Am-klasse was de zege voor de Kessel Racing-Ferrari, die van start tot finish leidde. Het Zwitserse team won daarmee voor het tweede opeenvolgende jaar de klasse in Spa. In de nationale klasse startten slechts twee Porsches en toen de ene daarvan was uitgevallen, hoefden de rijders met de nummer 991-Speedlover-Porsche alleen maar de race uit te rijden om de overwinning te behalen. Met een 'Smurfen'-decoratie was de Porsche wel een van de populairste auto's in het veld. Voor Ferrari was er tenslotte, passend in het jaar waarin het beroemde sportwagenmerk het 70-jarig bestaan viert, een mooie prijs in de vorm van de prestigieuze 'Coupe du Roi' voor het merk dat het in de optelling van alle klassen het best doet. En daarmee komt wederom een gedenkwaardigde editie van de 'Total 24 Hours of Spa' aan zijn einde.

170730 Spa Verslag Podium
Het podium na de 69e editie van de 'Total 24 Hours of Spa'Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet