Formule 2

F2: Nobuharu Matsushita wint met overmacht sprintrace op de Hungaroring

matsushita

Er was niemand tegen de overmacht van Nobuharu Matsushita opgewassen. De Japanner reed onbedreigd naar de overwinning in de sprintrace. Oliver Rowland had op de Hungaroring een top weekend. De DAMS rijder reed gisteren naar een veel besproken overwinning en werd tweede in de sprintrace. Hij verkleinde daarmee zijn achterstand op Charles Leclerc, die tweemaal vierde werd en in een zetel naar het kampioenschap racet met een voorsprong van 50 punten op Rowland. Ook een succesvol weekend voor Nyck de Vries die steeg na twee derde podiumplaatsen naar een achtste plaats in de titelstrijd.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: F2


Ferrucci viel stil in de formatieronde en vertrok vanuit de pits. Canamasas werd na zijn onbesuisde actie op Visoiu in de hoofdrace bestraft met drie gridplaatsen straf en moest ook vanuit de pits starten. Alexander Albon startte vanaf pole met Norman Nato naast hem. Albon verprutste door teveel wheelspin zijn start, datzelfde kan van Nato gezegd worden, die een aantal plaatsen verloor. Nyck de Vries profiteerde hiervan en rukte op naar de derde plaats achter Luca Ghiotto en koploper Matsushita. Rowland was ook prima weg en lag al op de vierde plaats gevolgd door Leclerc. Nato was teruggezakt naar de zesde plaats gevold door Albon.

Nyck de Vries bleef netjes in het kielzog van Ghiotto op de derde plaats. Er gebeurde verder weinig in de openingsfase, geen gevechten en geen inhaalacties. Matsushita vergrootte zijn voorsprong op Ghiotto door snelle ronden te rijden.
Matsushita maakte een fout in bocht 4 en stuiterde er bijna af. Ghiotto verkleinde weliswaar zijn achterstand, maar de Japanner wist zich daarna weer te herpakken. Artem Markelov, na zijn crash van gisteren, gestart vanuit de achterhoede maakte veel plaatsen goed en lag halverwege op een tiende plaats achter de flink verdedigende Sean Geleal.
Rowland voerde druk op bij Nyck de Vries voor de laatste podiumplaats. De rijder uit Sneek had zijn achterstand op tweede man Ghiotto helemaal goed gemaakt. Charles Leclerc meldde zijn team dat hij problemen kreeg met zijn versnellingsbak, maar bleef wel in het kielzog van Rowland rijden. In de slotfase streden vier wagens om de tweede plaats. Na een fantastisch actie pakte De Vries de tweede plaats af van Ghiotto, die daarvan zoveel schrok, dat ook Rowland en Leclerc de Italiaan passeerde.

Visoiu , wie anders, zorgde voor een virtual safety car nadat hij wederom in de eerste bocht van de baan raakte. Na de herstart zorgden twee andere brokkenmakers, Nabil Jeffri ramde Canamasas van de baan, voor alweer een virtual safety car.

Ghiotto had te veel van zijn banden gevergd en viel verder terug. Nato en Latifi profiteerden en pakten respectievelijk de vijfde en zesde plaats.

Leclerc had flinke problemen met zijn versnellingsbak en moet afhaken en kreeg Nato steeds groter in zijn spiegels.
Nyck de Vries kan de druk van Rowland niet weerstaan en verloor zijn tweede plaats aan de snellere Engelsman. Matsushita op kop had nergens last van en won met een flinke voorsprong de wedstrijd, gevolgd door Rowland en De Vries. Ondanks bakproblemen pakte Leclerc de vierde plaats, nipt daarachter Nato en Latifi. Poleman Ghiotto kwam als zevende over de finishlijn, met een teruggevallen Ghiotto daarachter. Markelov bleef op de negende plaats steken en pakt geen punten. Ook geen succes voor MP Motorsport. De beide rijders Jordan King en Sette Camara reden onopvallend naar de elfde en 13de plaats.

Uitslag sprintrace:
1. 7 N. Matsushita (ART Grand Prix) 28 ronden in 44:52.900
2. 9 O. Rowland (DAMS) +4.307
3. 18 N. de Vries (Rapax) +7.143
4. 1 C. Leclerc (PREMA Racing) +11.635
5. 20 N. Nato (Pertamina Arden) +12.458
6. 10 N. Latifi (DAMS) +13.485
7. 8 A. Albon (ART Grand Prix) +16.754
8. 5 L. Ghiotto (RUSSIAN TIME) +24.843
9. 6 A. Markelov (RUSSIAN TIME) +25.577
10. 21 S. Gelael (Pertamina Arden) +33.887
11. 15 J. King (MP Motorsport) +35.770
12. 3 L. Delétraz (Racing Engineering) +35.823
13. 14 S. Sette Câmara (MP Motorsport) +41.847
14. 17 S. Ferrucci (Trident) +42.122
15. 16 N. Jeffri (Trident) +44.825
16. 11 R. Boschung (Campos Racing) op 1 ronde
17. 2 A. Fuoco (PREMA Racing) op 1 ronde
4 G. Malja (Racing Engineering) op 5 ronden
19 S. Canamasas (Rapax) DNF
12 R. Visoiu (Campos Racing) DNF

Stand in kampioenschap:
1. Leclerc 208
2. Rowland 158
3. Markelov 123
4. Latifi 115
5. Ghiotto 95
6. Matsushita 91
7. Nato 79
8. De Vries 72

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet