V8 Supercars

V8 Supercars: Chaz Mostert bezorgt PRA Ford de zege in Ipswich Super Sprint

PRA-coureur Chaz Mostert hield in de slotfase van de Coates Hire Super Sprint op Queensland Raceway het hoofd koel en behaalde zijn tweede seizoensoverwinning. Zelfs een safetycar kort voor het einde kon Mostert in een spectaculaire eindsprint niet van de zege weerhouden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/Shell V Power Racing/Red Bull/Nissan

Chaz Moster W2
Schitterende overwinning voor Chaz Mostert in Ipswich.


Chaz Mostert bezorgt PRA Ford de zege in Ipswich Super Sprint
Na de laatste herstart kwam Mostert behoorlijk onder druk van de Shell V Power Racing Ford van Scott McLaughlin te staan maar de PRA Supercheap Auto-coureur wist het hoofd koel te houden en behaalden op Ipswich zijn tweede seizoensoverwinning. Maar ook McLaughlin stond onder druk want na de laatste herstart was SVG zowel aan zijn teamgenoot Jamie Whincup en Fabian Coulthard voorbijgegaan en pakte de laatste podiumplek. McLauglin behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en heeft een voorsprong van 129 punten op Jamie Whincup.

Direct bij de start viel McLaughlin al naar de vierde plek terug terwijl Mostert direct de leiding nam, gevolgd door Whincup, Coulthard, Winterbottom. De Top 4 begon al snel afstand te nemen van het rest van het veld en in de elfde ronde ging Mostert voor zijn allereerste stop naar binnen. Daarbij kwam Whincup met iets minder brandstof aan boord, nog voor Mostert als eerste naar buiten. Daarachter volgden McLaughlin, Percat en Coulthard.

QLD Raceway SW5482
McLaughlin onder vuur van de Triple Eight Red Bull Holdens.

Na de tweede serie pitstops ontwikkelde zich een boeiend gevecht om de kop tussen Whincup, Mostert en McLaughlin. Zestien ronden voor het einde nam Mostert definitief de leiding en wist met nog 16 ronden te gaan een voorsprong van ruim 2.7 secs. op te bouwen.

Lekke banden van James Courtney en Nick Percat zorgden voor een safetycar-interventie waardoor Mostert's voorsprong tot nul gereduceerd werd. Na de herstart wist de PRA-rijder de leiding te behouden maar Shane van Gisbergen ging in de laatste acht ronden aan een groot aantal mensen voorbij en pakte in vrijwel de allerlaatste ronde nog een podiumklassering.

Chaz Mostert: "Fantastisch om weer een wedstrijd voor Supercheap Auto te winnen. Mijn overwinning op Phillipp Island was het resultaat van het teamstrategie en hier beschikten wij het gehele weekend over voldoende snelheid. Ik kijk nu al uit naar Sydney Motorsports Park waar wij in het verleden goede resultaten behaalden. Als ik met de upgrades het podium kan behouden dan zijn we in goede vorm voor de enduro-wedstrijden."

Simona Voor Simona de Silvestro blijft het een leerjaar. En veel pech voor Nissan tot nu toe.

Voor Scott McLaughlin betekende het de 28e pole uit zijn carrière en de elfde dit seizoen. Op de eeuwige ranglijst kwam hij daarmee op gelijke hoogte met teambaas Dick Johnson. McLaughlin: "Ik ben teleurgesteld over mijn start. Dit blijft het gehele jaar al een probleem. Ik moet hier echt op gaan laten. We hadden een goede dag. We hadden niet het tempo van Chaz, maar wel dat van Triple Eight. Voor ons is dit gewoon een overwinning. Wij moeten dit gewoon vol blijven houden."


SVG
SVG ging er in de laatste acht ronden nog eens extra voor zitten....

Uitslag
1 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 65 ronden 01:21:42.7652
2 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 65 ronden 01:21:43.4981
3 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 65 ronden 01:21:43.9918
4 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 65 ronden  01:21:45.4969
5 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 65 ronden 01:21:46.0180
6 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 65 ronden 01:21:47.2842
7 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore VF 65 ronden 01:21:47.6773
8 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 65 ronden  01:21:48.3065
9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 65 ronden 01:21:49.8762
10 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 65 ronden 01:21:52.9011
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet