NASCAR

NASCAR: Twee races aantrekkelijker dan éen seizoen. Ryan Preece wint Xfinity Iowa

Slechts twee races voor Ryan Preece in de Xrfinity-series dit jaar. Maar met de middelen die hij ter beschikking had, werd in twee races bij JGR Racing geïnvesteerd. Een investering die in Iowa met een overwinning beloond werd. Na een volledig seizoen in 2016 en twee races in 2017 ziet de toekomst er voor Preece goed uit. Met die twee wedstrijden bij JGR Racing heeft hij een goed visitekaartje afgegeven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 IOWA start

Preece en Benjamin vertrekken in Iowa vanaf de eerste startrij. 2017 duidelijk het jaar van de nieuwe namen in NASCAR's top series.

Ryan Preece pakt Xfinity zege Iowa
Twee races in 2017 leverden voor Ryan Preece meer op dan een geheel seizoen in 2016. Na een derde herstart in Iowa wist Preece 17 ronden lang de Toyota van Kyle Benjamin achter zich te houden en pakte zijn eerste overwinning dit seizoen. Ryan Preece: "Mijn gok werd beloond. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Eigenlijk wil ik iedereen bedanken." In de NASCAR Whelen Modified Tour heeft Preece 17 overwinningen op zijn CV staan, waarvan twee dit seizoen.

Zijn teamgenoot Kyle Benjamin eindigde als tweede voor het team van JGR Racing. Ook Benjamin werkt dit seizoen bij JGR een parttime schema af. Benjamin: "Ik was behoorlijk nerveus en wilde aan de finish komen."

Eigenlijk domineerde Preece vrijwel de gehele wedstrijd. Met een tijd van 24.072 secs. en een gemiddelde van 130.857 mph. pakte de JGR rijder de pole en was in de wedstrijd vrijwel dominant. Preece schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam terwijl Allgaier de tweede won.

Bij een neutralisatie in de 80e ronde voor een crash van Spencer Gallagher besloot Allgaier als één van de weinigen niet naar binnen te gaan met de hoop op een tweede neutralisatie. Allgaier viel van de vijfde naar de zeventiende plek terug. En voor Allgaier kwam die tweede neutralisatie op het verkeerde moment. Juist op het moment dat hij de pitlane verliet crashte Sam Hornish Jr. in de muur. Allgaier's tweede verkeerde beslissing in twee weken. Hij werd als 20e geklasseerd.

Preece ging niet voor de punten maar voor de overwinning en versloeg Benjamin met een voorsprong van 0.54 secs. "Ik ben sprakeloos. Weet niet wat ik moet zeggen. Geloof dat dit pas emotie is" aldus Preece

2017 Preece
Ryan Preece op weg naar de overwinning in Iowa.

Uitslag
1. Ryan Preece Toyota 254 ronden
2. Kyle Benjamin Toyota 254 ronden
3. Brian Scott Chevrolet 254 ronden
4. Brennan Poole Chevrolet 254 ronden
5. Cole Custer Ford 254 ronden
6. J.J. Yeley Toyota 254 ronden
7. Daniel Hemric Chevrolet 254 ronden
8. Blake Koch Chevrolet 254 ronden
9. William Byron Chevrolet 254 ronden
10. Brandon Jones Chevrolet 254 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet