GT

GT: Behoorlijk slagveld in de nacht in Spa, en niet alleen vanwege de regen

170730 Spa 14h Audi
De nummer 1-Audi rijdt na 14 uur aan de leiding in Spa

Een nachtelijke regenbui maakte het tijdens de Total 24 Hours of Spa nog spannender dan het normaal al is, maar inmiddels schijnt de zon weer volop boven het circuit in de Belgische Ardennen. In de nacht was er bepaald geen gebrek aan incidenten, waarbij een aantal kanshebbers voor een goede klassering uit de race verdwenen. Met nog negen uur te gaan rijdt de nummer 1-WRT-Audi (Garcia/Müller/Rast) aan de leiding, voor de nummer 90-AKKA ASP-Mercedes (Mortara/Meadows/Marciello) en de nummer 98-ROWE-BMW (Blomqvist/Catsburg/Spengler).

Tekst: René de Boer (vanuit Spa, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PRMet name de Mercedes-teams werden enigszins uitgedund gedurende de nacht. Soms zelfs door onderlinge incidenten, zoals de aanrijding tussen Hubert Haupt in de #18 Black Falcon-auto en de #00 Good Smile Racing& Team UKYO-Mercedes, die daardoor beide uit de race waren. Daarmee kwam er dus ook een voortijdig einde aan de wedstrijd voor Haupts teamgenoot Renger van der Zande. Eerder al was Félix Serralles in de #88 AKKA ASP-Mercedes gecrasht bij Stavelot en was ook de #15 Black Falcon-Mercedes met ondermeer Jeroen Bleekemolen voortijdig uitgevallen. Ook voor de Kaspersky-Ferrari, die lange tijd aan de leiding had gereden, werd de inzet niet beloond: rond zes uur in de ochtend was er contact tussen Raffaele Marciello in de nummer 90-AKKA ASP-Mercedes en Marco Cioci in de Ferrari bij La Source. Daarbij raakte vermoedelijk de stuurinrichting van de Ferrari beschadigd, want enkele honderden meters verder klapte de Ferrari op de Raidillon in het decor, waarmee er een einde kwam aan de kansen van het Kaspersky-team. Eerder al was er een langdurige safety-car-fase geweest na een botsing tussen Adrian Amstutz in de #77 Barwell-Lamborghini en Matteo Cressoni in de #11 Kessel Racing-Ferrari. De Lamborghini vatte daarbij vlam.

170730 Spa 14h ROWE
De ROWE-BMW met Nicky Catsburg rijdt in de top drie

Met de #1 Audi aan de leiding, voor de #90 Mercedes, de #98 BMW, de #8 Bentley en de #117 Porsche rijden er vijf verschillende merken in de top vijf, allemaal nog in dezelfde ronde als de leiders. Ook de #4 Black Falcon-Mercedes van Yelmer Buurman (Stolz/Christodoulou/Buurman) zit er in de top tien nog goed bij. De #66 Attempto-Lamborghini met Max van Splunteren en Jaap van Lagen rijdt nog wel, maar heeft op de 35e plaats algemeen een enorme achterstand. In de Pro-Am-klasse heeft de #16-Black Falcon-Mercedes (Morley/Toril/Kirchhöfer/Götz) de leiding in handen, op korte afstand gevolgd door de #97 Oman Racing with TF Sport-Aston Martin (Al Harthy/Yoluc/Adam/Hankey). In de AM-klasse rijden nog steeds de beide Ferrari's, de #888 Kessel Racing-auto (Zanuttini/Duyver/Perel/Cadei) en de #488 Rinaldi-Ferrari (Ehret/Mastronardi/Van Glabeke/Lancieri) op de eerste twee plaatsen.

170730 Spa 14h 4Mercedes
De nummer 4-Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman zit er ook nog goed bij
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet