Formula E

Formula E: Di Grassi met zege dicht bij Formule E titel in Montreal. Buemi zorgt voor spektakel

Tijdens de ochtendtraining crashte titelkandidaat Sebastien Buemi zwaar waardoor er een geheel nieuwe auto opgebouwd moest worden. Buemi moest achteraan starten en reed een schitterende inhaalwedstrijd. Na afloop liepen de gemoederen hoog op toen Buemi zowel bij Robin Frijns als bij Daniel Abt verhaal ging halen..Lucas Di Grassi reed een overtuigende wedstrijd en behaalde in Montreal zijn tweede seizoensoverwinning en nam daarmee de leiding in de tussenstand over. Morgen valt in Montreal de definitieve beslissing wie zich FE kampioen mag noemen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formula E

2017 Di Grassi
Overtuigende wedstrijd van Lucas Di Grassi. Gaat hij in Montreal de titel binnenhalen?


Di Grassi met zege dicht bij Formule E titel in Montreal. Buemi zorgt voor spektakel
Di Grassi neemt direct de leiding terwijl Buemi direct bij de start een touché met Robin Frijns en passeert zowel de Nederlander als Maro Engel en bevindt zich in 14e positie. Inmiddels kon Abt Audi-coureur Di Grassi wat afstand nemen en de verwachting was dat Buemi voor zijn autowissel eerder naar binnen zou komen. De regerende kampioen wordt kortstondig door Tom Dillmann opgehouden maar wist ondanks een beschadigde stuurinrichting de Fransman te passeren. In de vierde positie liggend verbetert Eric Vergne in de beginfase meermaals het baanrecord. Nick Heidfeld werd bij een incident met Loïc Duval uitgeschakeld en veroorzaakte de eerste safetycar. Voor het incident met Heidfeld werd Duval met een drive-through bestraft.Vanwege de full course yellow ging een groot aantal deelnemers al naar binnen voor de verplichte autowissel.

Buemi ging als tiende de pits binnen en bij het uitrijden van de pits is er een incidentje tussen Buemi en Abt waarbij er mogelijk sprake is van een unsafe release. De Andretti Amlin-coureurs Felix Da Costa en Robin Frijns zorgden in het middenveld voor enkele fraaie inhaalmanoeuvres. Bij de reguliere pitstops was Vergne eigenlijk de grote winnaar en pakt de tweede positie, gevolgd door Sarrazin en Rosenqvist. In de 20e ronde kreeg Buemi met een zevende plek duidelijk aansluiting.

In de 25e ronde crasht José Maria Lopez in de muur en veroorzaakt de tweede safetycarsituatie. Bij de herstart in de 27e ronde gaat Di Grassi direct met Fanboost op het gas met Buemi in vijfde positie en Daniel Abt ging met een fraaie move aan Nicolas Prost voorbij.

2017 Buemi
Behoorlijk gefrustreerd Sebastien Buemi.

In de 29e ronde bedroeg de voorsprong van Di Grassi op Vergne + 0.8 secs en Rosenqvist bezorgt Buemi met een touché tegen de muur een aardig cadeautje. De regerende kampioen bevindt zich daardoor in vierde positie.

In de slotfase kwam Di Grassi behoorlijk onder druk van Jean Eric Vergne te staan maar pakt zijn tweede seizoensoverwinning en neemt tevens de leiding in het kampioenschap van Buemi over. Stephane Sarrazin en Buemi leverden een fraai duel waarbij de e.dams Renault rijder bij een touché in de slotfase het onderspit moest delven en als vierde geklasseerd werd.

Na afloop ging Buemi zowel bij Frijns als bij Daniel Abt verhalen. Door de aanrijding met Frijns raakte de stuurinrichting beschadigd en na de reguliere autowissel reed Abt bij het uitrijden van de pitlane tegen Buemi aan. Volgens de beelden was het ook niet geheel duidelijk of Buemi Abt de remtest gaf. Maar enkele dagen voorafgaande aan de wedstrijd verklaarde Di Grassi dat Buemi niet goed met de kampioenschapsdruk kon omgaan. De confronterende situaties met Robin Frijns en Abt waren daar na afloop het bewijs van. Frijns eindigde overigens voor het Andretti Amlin team als negende. Mitch Evans bezorgde Panasonic Jaguar Racing met een achtste plek wederom een goed resultaat.

Uitslag Montreal

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet