Formule 3

F3: Carlin-rijders Norris en Habsburg succesvol in Spa, Günther blijft bovenaan

170729 F3 opening Eriksson
Joel Eriksson (nr. 1) reed twee zeer sterke inhaalraces

Met twee overwinningen voor Lando Norris en één zege voor de Oostenrijker Ferdinand Habsburg behaalde het Britse Carlin-team de maximale score tijdens het zesde raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 op het circuit van Spa-Francorchamps. De Duitser Maximilian Günther scoorde als derde in de eerste twee races weer volop punten, maar viel in de derde race uit als gevolg van een aanrijding met de Brit Jake Hughes. Omdat ook Lando Norris tijdens de tweede race een uitvalbeurt liet noteren vanwege een aanrijding met de Chinees Zhou, blijft Günther aan de leiding in de tussenstand van het kampioenshap met een voorsprong van 18 punten op Norris en 26 punten op de Zweed Joel Eriksson, die na twee sterke inhaalraces met tweede plaatsen in de tweede en derde race van het weekeinde ook goed scoorde.

Tekst: René de Boer (vanuit Spa, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

170729 F3 R1 Start
De start van de eerste race met Norris aan de leiding

Lando Norris was in de kwalificaties dominant met de pole-position voor alledrie de races. In de eerste race kwam hij, in tegenstelling tot wat we tot dusver dit seizoen meestal van hem te zien kregen, goed weg en veroverde daarmee de leiding. Aanvankelijk kwam Norris onder druk van Callum Ilott, maar aan het eind van Kemmel verloor Ilott de controle over zijn auto en kwam in botsing met Jake Hughes. Laatstgenoemde was daarmee uit de race, vanwege de gestrande auto stuurde de wedstrijdleiding de safety-car de baan op, omdat de aanvankelijke 'full-course yellow' niet voldoende bleek. Ook David Beckmann strandde in de openingsronde. In ronde vier volgde de herstart, waarbij Norris zijn eerste plaats verdedigde en successievelijk een vrij comfortabele voorsprong opbouwde. De strijd om de tweede plaats achter hem was aanmerkelijk interessanter: Nikita Mazepin bleef in de slipstream van Maximilian Günther en passeerde de Duitser in de zevende ronde, waarmee de Rus de tweede plaats overnam. In deze volgorde kwam het trio over de finish: Norris behaalde zijn vierde overwinning van het seizoen voor Mazepin en Günther. De drie Van Amersfoort-rijders eindigden allemaal in de punten: Joey Mawson als vijfde, Harri Newey als zevende en Pedro Piquet als tiende. Ook Mick Schumacher, die achter Jehan Daruvala (vierde) en Mawson als derde 'rookie' eindigde, leverde een keurige prestatie door vanaf de 14e startplaats als zesde te eindigen.

170728 FIA EK F3 Spa uitslag race 1

170729 F3 R2 Podium
Blijdschap bij Ferdinand Habsburg als winnaar van race 2

Ook in de tweede race ging het in de openingsronde mis aan het eind van Kemmel: nadat Norris opnieuw vanaf pole de leiding had veroverd, raakte hij de Chinees Guanyu Zhou, waarop voor beide de race voortijdig ten einde was. Voor Norris zou het incident nog meer gevolgen hebben, want als straf voor het veroorzaken van de aanrijding werd hij door de sportcommissarissen drie plaatsen teruggezet in de startopstelling voor de derde race van het weekeinde. Door de aanrijding klom Callum Ilott op naar de eerste plaats, maar kon die positie slechts één ronde lang verdedigen tegen de Duitser Maximilian Günther. In het verdere verloop van de race zou Ilott nog verder terugvallen. Andere rijders daarentegen reden sterk naar voren, zoals de Zweedse Motopark-rijder Jimmy Eriksson, gestart als twaalfde, en Carlin-coureur Ferdinand Habsburg, als achtste vertrokken. Er ontstond een leuke strijd om de leiding tussen Günther, Ilott, Hughes, Daruvala en Habsburg. Uiteindelijk was het Habsburg die in de twaalfde ronde Günther passeerde en daarmee definitief de leiding overnam. Vervolgens reed hij zijn eerste overwinning in het EK naar huis, met Eriksson op de tweede plaats en Günther als derde. Terwijl Piquet in de vierde ronde uitviel na een aanrijding met Aron, eindigde Joey Mawson als best geklasseerde VAR-rijder als tiende, Harri Newey werd als 13e geklasseerd.

170728 FIA EK F3 Spa uitslag race 2

170729 F3 R3 Norris
Lando Norris sloot het weekeinde af met twee overwinningen

In de startopstelling voor de derde race werd Lando Norris drie plaatsen teruzggezet vanwege het veroorzaken van de aanrijding met Guanyu Zhou in de tweede race van gisteren. Callum Ilott erfde daarmee de pole-position en voerde in de eerste ronde na de start nog het veld aan, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in Guanyu Zhou, die hem nog op het rechte stuk van Kemmel passeerde. Ilott verloor in de eerste ronde vervolgens nog twee plaatsen aan Maximilian Günther and Lando Norris. In de tweede ronde klom Norris op naar de tweede plaats, terwijl Zhou als leider in de wedstrijd op dat moment al een voorsprong van 1,3 seconde had.Even later kwamen Maximilian Günther en Jake Hughes met elkaar in botsing, waarna de safety-car in actie kwam. Bij de herstart profiteerde Norris van een goede slipstream en passeerde Zhou, waarna hij een ruime voorsprong opbouwde. De Brit reed vervolgens de overwinning naar huis, voor Joel Eriksson, die vanaf de tiende plaats op de grid opnieuw een goede opmars maakte en als tweede eindigde. Zhou werd voor zijn inzet beloond met de derde plaats. Van de Van Amersfoort-rijders eindigden Harri Newey als negende en Joey Mawson als tiende nog in de punten, Pedro Piquet werd als twaalfde geklasseerd.

170729 FIA EK F3 Spa uitslag race 3

170729 Stand na 18 van 30 races

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet