GT

GT: Raffaele Marciello snelste in kwalificatie 24U Spa

IMG 6059

Raffaele Marciello heeft op Spa-Francorchamps de snelste tijd in de kwalificatie voor de Superpole van morgen neergezet. De Italiaanse AKKA ASP-rijder liet in de eerste kwalificatie een rondetijd van 2:18.562 noteren en die tijd bleek buiten bereik voor alle andere deelnemers. Niet minder dan 36 auto's eindigden de kwalificatie binnen een seconde, waardoor de Superpole morgen een spannende aangelegenheid lijkt te gaan worden. Voor enkele teams eindigde de dag in mineur. De auto's van Good Smile Racing & Team UKYO en Motul Team RJN Motorsport gingen er hard af in de Raidillon, met flinke schade tot gevolg.


Tekst: Marcel ten Caat (vanuit Spa, Twitter: @marceltencaat)
Foto: Marcel ten Caat

Al relatief vroeg in de eerste sessie was het Raffaele Marciello die de snelste tijd wist te rijden met de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3. Frederic Vervisch eindigde die sessie als tweede, waarna teamgenoot Connor de Phillippi in de nachtsessie de tijd van zijn teamgenoot bijna evenaarde en daarmee het snelste was in de nachtkwalificatie. De derde tijd overall werd gereden door James Calado met de Kaspersky Motorsport Ferrari 488 GT3.

Kort voor het einde van de eerste kwalificatie verloor Kamui Kobayashi de macht over het stuur van de Good Smile Racing & Team UKYO Mercedes-AMG GT3. Na een 'tankslapper' schoof de naar rechts en kwam de Japanner met de achterzijde van de Mercedes hard in aanraking met de bandenstapel. De schade aan de auto was aanzienlijk en de wedstrijdleiding besloot vrijwel direct de rode vlag te tonen en de kwalificatie af te breken. De afsluitende nachtkwalificatie was nog maar amper begonnen toen de Motul Team RJN Motorsport Nissan GT-R NISMO GT3 ook van de baan ging op de Raidillon. Matthew Parry ging rechtdoor, probeerde nog te remmen, maar zijn auto kwam toch hard in aanraking met de muur en opnieuw werd de rode vlag getoond. Deze keer werd de sessie echter redelijk snel hervat.

Richting het einde van de sessie gingen teams tot het uiterste om in de top 20 te eindigen, waarbij de onderlinge verschillen slechts duizendsten van seconden waren. Nadat de vlag uiteindelijk was gevallen en de laatste auto's terug in de pits waren, bleken er toch de nodige bekende namen achter het net te hebben gevist. De WRT Audi van Fässler/Lotterer/Vanthoor was de eerste die zich niet wist te kwalificeren voor de Superpole, maar ook Yelmer Buurman (22e), Pieter Schothorst (24e), Marc Lieb (38e), Maxi Götz (39e), Nick Catsburg (42e), Renger van der Zande (45e), Indy Dontje (49e), Jeroen Bleekemolen (50e) en Jaap van Lagen (58e) wisten niet tot de laatste 20 door te dringen.

Morgen zal de Superpole worden verreden, terwijl ook de traditionele persconferentie van Ratel op het programma staat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet