Sportscars

Sportscars: United Autosports wint 4 Hours of Red Bull Ring

479440

Will Owen, Hugo de Sadeleer en Filipe Albuquerque hebben op de Red Bull Ring hun tweede European Le Mans Series race gewonnen. De United Autosports Ligier JS P217 versloeg in een boeiende race de G-Drive Racing Oreca 07 van Memo Rojas, Leo Roussel en Nicolas Minassian. Racing Team Nederland eindigde de eerste wedstrijd na de 24 Uur van Le Mans op de zevende plaats.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

G-Drive Racing en United Autosports maakten er in Oostenrijk een mooie strijd van, die uiteindelijk in de pits werd beslist. Zowel G-Drive als United reed langere tijd aan de leiding, maar uiteindelijk was het de Ligier JS P217 die als eerste over de streep kwam. United Autosports pakte door een korte stop tijdens de laatste serie pit stops de leiding, nadat G-Drive Racing eerder al tijd had verloren in het verkeer.

Minassian verloor tijd achter een andere LMP2-wagen, waardoor United Autosports kon aanhaken en Albuquerque in het laatste deel van de race de leiding kon pakken. Roussel kwam nog wel terug, maar finishte uiteindelijk 4,554s achter zijn Portugese tegenstander.

Graff eindigde de race op de derde en vierde plaats, voor de Panis Barthez Competition Ligier en de SMP Racing Dallara. De Russische Dallara lag vroeg in de wedstrijd nog even aan de leiding, maar verloor uiteindelijk veel plaatsen door problemen tijdens een pit stop en een tijdstraf na afloop. De DragonSpeed Oreca van Hendrik Hedman viel een uur voor het einde stil op de baan.

Jan Lammers en Frits van Eerd eindigden na vier uur racen op de zevende plaats, als tweede Dallara-team. De achterstand op de winnende United Autosports Ligier was op de finish 4 ronden. Vier van de 13 ingeschreven LMP2-auto's haalden de finish niet.

In de LMP3 klasse ging de overwinning in eerste instantie naar United Autosports-rijders Sean Rayhall en Jon Falb, maar na afloop kreeg het duo een tijdstraf van 25 seconden wegens het niet op tijd afremmen naar 80 km/u onder Full Course Yellow. Kort voor het einde had het team ook al een drive-through gekregen vanwege het niet respecteren van de track limits.

Door de straf ging de overwinning naar Eurointernational-rijders Giorgio Mondini and Davide Uboldi, die een groot deel van de race aan de leiding hadden gelegen. Falb en Rayhall werden ondanks hun straf toch nog tweede, voor de M.Racing - YMR Ligier JS P3 en de Ultimate Ligier van Jean-Baptiste Lahaye, Mathieu Lahaye en Francois Heriau, de leiders in het kampioenschap.

De strijd in de zes auto's tellende LMGTE klasse werd gewonnen door de Spirit of Race Ferrari 488 GTE van Duncan Cameron, Matt Griffin en Aaron Scott. Griffin besliste in de slotfase de strijd met de JMW Motorsport Ferrari definitief in het voordeel van Spirit of Race.

Griffin pakte JMW Motorsport-rijder Jody Fannin na de laatste serie pit stops in het drukke verkeer en liep vervolgens bij hem weg. Op de streep was het onderlinge verschil ruim 17 seconden. TF Sport's Salih Yoluc, Euan Hankey en Nicki Thiim eindigden als derde door de Ferrari van Gianluca Roda, Giorgo Roda en Andrea Bertolini te verslaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet