NASCAR

NASCAR: Kasey Kahne wint Brickyard 400 Crash Destruction Derby

De 37-jarige Kasey Kahne, wiens toekomst bij het team van Hendrick Motorsports ter discussie staat, was de verrassende winnaar van de Brickyard 400 op de Indianapolis Motor Speedway. Crazy strategieën zorgden uiteindelijk voor een crash destruction derby waarbij voor tonnen schade werd gereden en de favorieten zichzelf uitschakelden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Kahne Race
Eindelijk weer eens een overwinning voor Kasey Kahne. Hij moest er ruim drie jaar op wachten. Maar een verdiende.

Kasey Kahne wint Brickyard 400 Crash Destruction Derby
Ruim 102 Cupwedstrijden moest Hendrick Motorsports-coureur Kasey Kahne het zonder overwinningen stellen. In 2014 behaalde hij op de Atlanta Motor Speedway zijn allerlaatste overwinning. Ook zijn toekomst bij het team staat ter discussie. Mogelijk dat daar nu na de zege op de Indianapolis Motor Speedway verandering in komt. Maar teameigenaar Rick Hendrick was duidelijk na Kahne's verrassende overwinning. "Voor de No 5 auto hebben wij nog geen beslissing genomen. Voor Kahne betekende het zijn 18e Cup-overwinning. In de eerste 19 races van dit seizoen behaalde Kahne slechts drie top 10 resultaten.

De wedstrijd verbrak nogal wat records met maar liefst veertien neutralisaties, 55 ronden onder neutralisatie, driemaal rood, een wedstrijdlengte van bijna zes uur en ook nog eens een onderbreking van 1u. 47 min. vanwege onweer.Met nog amper 49 ronden te gaan werd de crash destruction derby eigenlijk ingezet toen Kyle Busch en Martin Truex Jr. zichzelf na een herstart uitschakelden.

Beiden beschikten duidelijk over de beste auto's van het veld en werkten goed samen, maar toen Truex Jr. bij die herstart loose werd en de controle verloor, betekende dit het einde voor de twee snelste Toyota's. Kyle Busch cynisch: "Zo gaat dit nu eenmaal. We hebben weer een andere manier gevonden om te verliezen." In de eerste 110 ronden reed Busch 87 ronden aan de leiding en schreef de eerste twee wedstrijdsegmenten op zijn naam.

2017 Earnahrdt Out Het laatste optreden van Dale Jr. op de IMS eindigde in mineur.

De laatste zestien ronden werden gekenmerkt door maar liefst vijf crashes twee rode vlag situaties. De eerste ontstond toen Kyle Busch, Erik Jones en Clint Bowyer in Turn 4 elkaar wel heel erg weinig ruimte gaven en elkaar daarbij elimineerden.Bij de daaropvolgende herstart raakte de Ganassi-Chevrolet van Kyle Larson de Safer Wall en vloog direct in brand. Larson bleef ongedeerd.

Vervolgens ging het in de één na laatste ronde mis met Jimmie Johnson die zich naast Kasey Kahne en Brad Keselowski bevond. Johnson's auto vertoonde al rook signalen en de Hendrick Motorsports-coureur ging er op zijn eigen olie hard vanaf. Brad Keselowski: " Geen absurditeit maar een crazy wedstrijd met crazy strategieën.


2017 Kenseth Race
Goede wedstrijd van Matt Kenseth die voor 2018 ook een ander onderkomen moet zoeken.

Vervolgens werd de wedstrijd met twee ronden verlengd en bij die herstart werd Ford-coureur Trevor Bayne (die eigenlijk over de beste strategie beschikte) uitgeschakeld. Bij die crash waren zes auto's betrokken en andermaal een Code Rood.

Bij de allerlaatste herstart ging het wederom mis, maar Kahne bevond zich toen al over de restart line en pakte voor Brad Keselowski de overwinning. Overigens een verdiende. In de laatste 18 ronden waren er maar liefst 7 neutralisaties en Kahne liet via de boordradio weten dat hij behoorlijk wat kramp in zijn lichaam had. Direct na de finish moest Kahne dan ook even naar het medisch centrum vanwege het vochtgehalte. Andere coureurs hadden het eveneens moeilijk. Soms bedroegen de temperaturen in de auto meer dan 130 graden.

Kasey Kahne: "Ik beschikte de gehele dag over een goede auto. Ongelofelijk om hier een Cup wedstrijd gewonnen te hebben. Het is alweer een tijdje geleden. Dit is fantastisch voor mijn team. Jammer dat mijn zoontje Tanner hier niet bij kon zijn." Van de 40 gestarte auto's zagen er slechts 17 het zwart-wit geblokt.

2017 Kahne PF
Invallende duisternis en een plek in de playoffs voor Kahne.

Uitslag
1. Kasey Kahne Chevrolet 167 ronden
2. Brad Keselowski Ford 167 ronden
3. Ryan Newman Chevrolet 167 ronden
4. Joey Logano Ford 167 ronden
5. Matt Kenseth Toyota 167 ronden
6. Kevin Harvick Ford 167 ronden
7. Daniel Suarez Toyota 167 ronden
8. Matt DiBenedetto Ford 167 ronden
9. Chris Buescher Chevrolet 167 ronden
10. A.J.Allmendinger Chevrolet 167 ronden

2017 Kissing the Bricks
De traditionele ceremonie na afloop voor het winnende team.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet