DTM

DTM: Maro Engel van voorlaatste startplaats naar eerste DTM-zege

170722 DTM R2 Engel
Blijdschap en sekt voor Maro Engel na zijn eerste DTM-zege

Hij moest er 52 races op wachten, maar nu was het dan eindelijk raak, en dat nog wel vanaf de voorlaatste startplaats: Maro Engel, na enkele seizoenen afwezigheid dit jaar teruggekeerd in de DTM, won met zijn Mercedes-AMG C 63 DTM de tweede wedstrijd van het weekeinde op Moscow Raceway. Een ultravroege pitstop in de eerste ronde van de race vormde voor de Duitser, die de deelname aan de DTM combineert met een campagne in de Formule E, de basis voor zijn eerste overwinning in de toerwagenserie. In een spectaculaire inhaaljacht stoomde Audi-rijder Mattias Ekström op naar de tweede plaats, waarmee hij ook weer de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overnam van zijn merkgenoot René Rast. De derde plaats voor BMW-rijder Bruno Spengler betekende dat alledrie de merken in de DTM wederom op het podium eindigden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V./Jürgen Tap

170722 DTM R2 Blomqvist
Voor Tom Blomqvist duurde de vreugde over de snelste kwalificatietijd niet lang

In de kwalificatie was de Britse BMW-rijder Tom Blomqvist het snelst, maar hij werd naderhand uit de uitslag gehaald, omdat bij de technische controle bleek dat de reglementair voorgeschreven resthoeveelheid brandstof niet meer in de tank van zijn M4 aanwezig was. Zo werd Blomqvist teruggezet naar de laatste plaats van de startopstelling, terwijl zijn Canadese merkgenoot Bruno Spengler de pole-position in handen kreeg, voor Audi-rijders Mattias Ekström en René Rast en Paul Di Resta als best geklasseerde vertegenwoordiger van Mercedes-AMG.

170722 DTM R2 Start

Bij de start van de race nam Spengler de leiding voor Ekström. Martin raakte kort van de baan na contact met Duval. Aan het einde van de eerste ronde kwamen Wittmann, Duval, Engel en Blomqvist al binnen voor hun pitstop met bandenwissel. Dat zou doorslaggevend zijn in de strijd om de overwinning, want in de vijfde ronde raakte de BMW van Maxime Martin van de baan en kwam met brandende remschijven tot stilstand. Dat leidde tot een interventie van de safety-car, na vier ronden werd de race weer vrijgegeven, waarbij Spengler aan de leiding bleef.

170722 DTM R2 Engel action
Na een vroege pitstop reed Engel probleemloos naar de overwinning

Vervolgens maakten de meeste andere rijders hun stops, waarbij Engel, die al eerder was gestopt, verder en verder naar voren kwam in het klassement. Nadat hij in de 23e ronde ook Wittmann inhaalde, reed Engel achter Audi-rijder Nico Müller, de enige die nog geen bandenwissel achter de rug had. Müller hield Engel zoveel mogelijk op in een poging om merkgenoot Ekström dichterbij te laten komen. Dat lukte, want de Zweed haalde eerst Blomqvist, vervolgens Spengler en daarna Wittmann in en kwam zo achter Engel terecht. Müller maakte pas drie ronden voor het einde zijn stop, waarop voor Engel de weg vrij was om de overwinning naar huis te rijden. Ekström kwam als tweede over de eindstreep, terwijl Spengler de derde plaats van Wittmann overnam en zo het podium completeerde. Achter Audi-rijders Rast en Green werd Wittmann vanwege bandenproblemen uiteindelijk zesde, voor BMW-rijder Tom Blomqvist en Mercedes-AMG-rijders Lucas Auer, Robert Wickens en Edoardo Mortara.

170723 DTM Moskou uitslag race 2

170723 DTM Stand na 10 van 18 races
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet