Sportscars

Sportscars: Prachtig weekeinde voor Porsche in Lime Rock Park

170722 IMSA race start
Uitsluitend GT's aan de start in de IMSA-race op Lime Rock Park

Porsche beleefde een perfect weekeinde bij het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het circuit van Lime Rock, waar zoals gemeld alleen de GT's in actie kwamen: in de GTLM-klasse was er de eerste overwinning voor de dit jaar nieuwe Porsche 911 RSR met rijders Patrick Pilet en Dirk Werner, in de GTD-divisie behaalden Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey de klassezege met de Porsche 911 GT3 R van het team Park Place Motorsports. Voor Bergmeister was het de zevende overwinning op Lime Rock in zijn carrière. Voor de Nederlanders was er geen succes weggelegd: Jeroen Mul en Corey Lewis eindigden met de Change Racing-Lamborghini Huracán GT3 als elfde in de klasse, Jeroen Bleekemolen en Ben Keating haalden met de Riley-Mercedes-AMG GT3 de eindstreep niet vanwege schade aan de ophanging als gevolg van een aanrijding met de Turner-BMW.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche/Bob Chapman, IMSA

170722 IMSA race 911
Eerste overwinning voor de dit jaar nieuwe Porsche 911 RSR

In tegenstelling tot wat er werd verwacht op het 2,3 kilometer korte circuit verliep de race nagenoeg zonder incidenten. Het was dan ook de eerste IMSA-race zonder 'full-course yellow' sinds de wedstrijd op Virginia International Raceway in 2015. De race werd eigenlijk al beslist na zo'n 50 minuten, toen Dirk Werner in de Porsche met het toepasselijke startnummer 911 de leiding kon overnemen toen Gianmaria Bruni in de nummer 912-Porsche de pits in reed met een verstopte radiateur aan de frontpartij van de auto na een uitstapje naast de baan. Bij de start al had Werner Ford-rijder Westbrook gepasseerd en zo de tweede plaats veroverd. Eenmaal aan de leiding reden Dirk Werner en later teamgenoot Patrick Pilet zonder al teveel problemen de overwinning naar huis. Het was niet alleen de eerste overwinning voor de nieuwe Porsche 911 RSR, het was ook de eerste zege voor Werner als fabrieksrijder voor Porsche, nadat hij aan het eind van het vorige seizoen de overstap maakte van BMW. Achter het Duits-Franse duo completeerden Laurens Vanthoor en Gianmaria Bruni het succes voor Porsche. De derde plaats was voor Martin Tomczyk en John Edwards met de BMW M6 GTLM van het BMW Team RLL, dat daarmee de vierde opeenvolgende podiumplaats in de IMSA-serie behaalde.

170722 IMSA race Park Place
Met winst in de GTD-klasse completeerde Park Place Motorsport het succes voor Porsche

In de GTD-klasse zegevierden Jörg Bergmeister en Patrick Lindsey met de Park Place-Porsche. Voor het team was het de eerste GTD-klassezege in bijna twee jaar. Vooral een snelle tweede pitstop was een belangrijk element in de overwinning voor Bergmeister en Lindsey. Bergmeister kwam na die stop met een kleine voorsprong op de nummer 48-Paul Miller Racing-Lamborghini weer de baan op en kon vervolgens de zege naar huis rijden. Bryan Sellers en Madison Snow eindigden met de Lamborghini als tweede, gevolgd door de Alegra Motorsports-Porsche met Daniel Morad en Patrick Long. Het Alegra-team leidde een tijdlang in de klasse, maar moest na de pitstops uiteindeijk toch wat terrein prijsgeven. Terwijl de Change Racing-Lamborghini met Jeroen Mul en Corey Lewis als elfde geklasseerd werd, haalden Ben Keating en Jeroen Bleekemolen de finish niet. "Aanvankelijk ging het redelijk: Ben kon aardig meekomen en is geen rondje kwijtgeraakt, wat op zo'n kort circuit al heel goed is. Ik was wel een beetje op weg naar voren, totdat ik werd geraakt door Jens Klingmann die ook Vautier raakte, best wel heftig. Eerst leek er niet zoveel aan de hand te zijn, ik kon nog een paar rondjes doorrijden, maar toen brak de ophanging links achter door de tik en toen was het over. Veel punten verloren voor het kampioenschap, waarin we weliswaar nog wel tweede staan. Maar goed, je hebt tegenslagen, dat hoort er gewoon bij. Nu kijk ik weer vooruit naar Spa volgende week." Door de uitval van Keating/Bleekemolen kon het Ferrari-duo Alessandro Balzan en Christina Nielsen de voorsprong als leiders in de GTD-tussenstand vergroten.

170723 IMSA Lime Rock uitslag race

170722 IMSA race Mul
De Change Racing-Lamborghini van Mul/Lewis werd elfde

170722 IMSA race Bleekemolen
De Riley-Mercedes van Keating/Bleekemolen viel uit met een gebroken ophanging


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet