Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Fenestraz domineert tweede race op Red-Bull-Ring, Verschoor en Opmeer halen einde niet

20170723101018-0ebbf57e

Sacha Fenestraz (Kaufmann) heeft met overmacht de tweede Eurocup Formule Renault 2.0-race op de Red-Bull-Ring gewonnen. De Fransman vertrok van pole en hoefde zelfs bij twee herstarts na een safetycarperiode niet om te kijken. Will Palmer (R-Ace) veroverde na twee bochten de tweede plaats en was daarna ook de hele race veilig, maar Gabriel Aubry (Tech 1) moest flink vechten voor de laatste podiumplaats. Richard Verschoor reed een sterke race en lag achtste toen hij in een duel om de vijfde plaats werd aangetikt en in de grindbak schoof. MP-teamgenoot Jarno Opmeer haakte voortijdig met pech af.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Renault Sport Series

De tweede Formule Renault-race in het ELMS-weekend op de Red-Bull-Ring was vermakelijk van start tot finish, al was dat niet te danken aan de winnaar. Poleman Sacha Fenestraz pakte bij de start resoluut de leiding en had halverwege de race een gat geslagen van vier seconden – een enorme marge in deze klasse. De Fransman van Kaufmann had zo'n goede auto dat hij daarna met gemak de herstarts overleefde na twee neutralisaties, de eerste na contact tussen Matus en Martono in bocht 3, de tweede nadat Peroni in bocht 2 in de rondte tikte.

Daarachter werd echter volop gestreden, waarbij Max Defourny (R-Ace) duidelijk aan het kortste eind trok. De Belg startte vanaf de eerste rij, maar finishte uiteindelijk als achtste... In de tweede bocht na de start werd hij al door Aubry buiten de baan geduwd, waarna Palmer profiteerde en beiden tegelijk inhaalde voor P2. Twee ronden verder ging ook teamgenoot Robert Shwartzman aan Defourny voorbij en nog eens vier minuten later passeerde Renault-junior Max Fewtrell (Tech 1) de zuiderbuur.

20170723101017-929999dd

Na de eerste herstart werd het een slipstreamduel van jewelste, waarbij Fewtrell, Dan Ticktum (Arden) en Thomas Randle (AVF) de R-Ace-teamgenoten Shwartzman en Defourny te snel af waren. Aubry wist daarna maar ternauwernood Tech 1-teamgenoot Fewtrell van zich af te houden. Intussen begon ook Richard Verschoor zich met die strijd te bemoeien, nadat hij in de eerste helft van de race al Chaves en Ye was gepasseerd.

Bij de tweede herstart rekende ook de Nederlander met Schwartzman en Defourny af, om met Ticktum en Randle de strijd aan te gaan om de vijfde plaats. Verschoor leek de man met de meeste snelheid, maar toen de drie auto's naast elkaar op bocht 3 afkwamen, verwachtte Randle niet dat Ticktum aan de buitenkant zat. De AVF-coureur opende licht het stuurwiel, maar reed daardoor in het pad van Verschoor, die het tweetal juist van de buitenkant probeerde te passeren. De MP-auto werd aangetikt en gleed roemloos de grindbak in – zo glipte een potentiële vijfde plaats uit Verschoors handen.

20170722155235-ad8be72f

Jarno Opmeer startte na opnieuw een tegenvallende kwalificatie als 30e, maar werkte zich wel snel naar voren. Toch haalde de Renault-junior het einde niet: tijdens de tweede neutralisatie kwam hij de pits binnenrijden om op te geven met een technisch probleem.

Eurocup FR2.0, Red-Bull-Ring, race 2, 23 juli 2017

1. Sacha Fenestraz – Kaufmann
2. Will Palmer – R-Ace
3. Gabriel Aubry – Tech 1
4. Max Fewtrell – Tech 1
5. Dan Ticktum – Arden
6. Thomas Randle – AVF
7. Yifei Ye – Kaufmann
8. Max Defourny – R-Ace
9. Robert Shwartzman – R-Ace
10. Henrique Chaves – AVF

Volledige uitslag volgt...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet