DTM

DTM: René Rast en Mike Rockenfeller zorgen voor dubbel Audi-succes in Moskou

170722 DTM R1 Rast
René Rast is na zijn winst van vandaag 'Halbzeitmeister' in de DTM

René Rast was voorafgaand aan dit weekeinde nog niet eerder op de Moscow Raceway, maar dat weerhield de Duitse Audi-rijder er niet van om met overmacht de eerste van de beide DTM-races van dit weekeinde op zijn naam te schrijven. Gestart vanaf pole-position leidde Rast van start tot finish en behaalde daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen. Tevens heroverde hij de leiding in de tussenstand van het kampioenschap, waarin hij zich na negen van de 18 races 'Halbzeitmeister' mag noemen. Achter Rast eindigde merkgenoot Mike Rockenfeller als tweede, ondanks het feit dat hij na zijn crash van drie weken geleden op de Norisring met een gebroken linker middenvoetsbeentje reed en met zijn rechter- in plaats van met zijn linker voet moest remmen. De derde plaats was voor BMW-rijder Marco Wittmann, die na een rondenlang duel uiteindelijk Mercedes-coureur Robert Wickens achter zich wist te houden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V./Jürgen Tap

In de kwalificatie was BMW-rijder Marco Wittmann met een tijd van 1:27,035 minuten het snelste. Hij bleef Audi-rijder René Rast 0,120 seconde voor. Mike Rockenfeller, die dankzij hulp van artsen en fysiotherapeuten na zijn crash op de Norisring voldoende hersteld was om dit weekeinde te kunnen racen, reed de derde tijd. Omdat Wittmann echter nog een 'grid penalty' van vijf plaatsen had openstaan, nadat hij op de Norisring voor de derde maal dit seizoen een waarschuwing had gekregen, startte de BMW-rijder dus niet vanaf de eerste, maar vanaf de zesde plaats, terwijl René Rast de pole-position in de schoot geworpen kreeg.

170722 DTM R2 Start
Start van de race met Rast (33) voor Rockenfeller (99)

Bij het uitdoven van het startlicht kwam Rast als beste weg en nam direct de leiding, gevolgd door Rockenfeller en Wickens en Wittmann, die goed wegkomt en gelijk een paar plaatsen kan goedmaken. In de openingsronde komen Mattias Ekström en Timo Glock met elkaar in botsing, waarop Ekström terugvalt en Glock later een waarschuwing krijgt. Na deze pech in de beginfase komt Ekström in de derde ronde al binnen voor de verplichte pitstop, een strategie waarmee hij in eerdere races dit seizoen al vaak kon opklimmen in het veld.

170722 DTM R1 Wittmann Wickens
Titelverdediger Wittmann wist uiteindelijk Robert Wickens achter zich te houden

Na 15 ronden heeft iedereen gestopt. De volgorde na de pitstops luidt: Rast voor Rockenfeller, Wittmann, Wickens, Glock en Auer. De Oostenrijker, die net als de overige Mercedes-rijders in de kwalificatie te kampen had met het hoge gewicht van de Mercedessen en niet verder kwam dan de 16e plaats, maakte in de race een goede opmars. De tweede helft van de wedstrijd bood weinig actie, afgezien van een aardig gevecht om de achtste plaats tussen Ekström en Green, dat de Zweed uiteindelijk in zijn voordeel besliste. Zo won uiteindelijk Rast, terwijl Rockenfeller het Audi-succes als tweede completeerde. Het was duidelijk dat 'Rocky', voor wie de tweede plaats zijn beste seizoensresultaat was, zijn merkgenoot niet te zwaar onder druk zette. Wittmann behaalde als derde de laatste podiumplaats, voor Wickens als beste Mercedes-rijder.

170722 DTM Moskou uitslag race 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet