Sportscars

Sportscars: Gianmaria Bruni zet Porsche 911 RSR op IMSA-pole in Lime Rock

170722 IMSA kwalificatie Bruni
Gianmaria Bruni zette de Porsche 911 RSR op pole in Lime Rock

Dit weekeinde is het IMSA WeatherTech SportsCar Championship te gast op het prachtige, maar kleine circuit Lime Rock Park in de staat Connecticut. Alleen met de GT's, want met een lengte van 2,37 kilometer en rondetijden van iets boven de 50 seconden heeft men enkele jaren besloten om de prototypes er toch maar niet meer te laten rijden. Dat stelde Renger van der Zande in staat om dit weekeinde bij de ADAC GT Masters op Zandvoort aan de start te verschijnen, op Lime Rock bestaat de Nederlandse inbreng uit de beide Jeroenen, Bleekemolen en Mul, in de GTD-klasse. Het ontbreken van de prototypes betekent ook dat de snelste GTLM-auto algemeen op pole staat. Hierbij gaat het om de Porsche 911 RSR, waarmee Gianmaria Bruni bij pas zijn derde optreden voor Porsche de snelste tijd realiseerde. In de GTD-klasse was het Madison Snow die de pole-position behaalde in de Paul Miller Racing-Lamborghini Huracán GT3. De Riley-Mercedes-AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating start als twaalfde, de Change Racing-Lamborghini van Jeroen Mul en Corey Lewis eindigde op de 14e startplaats in de klasse. In beide gevallen nam, zoals gebruikelijk, de teamgenoot van de Nederlandse rijders de kwalificatie voor zijn rekening.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche/Bob Chapman, IMSA

170721 IMSA kwalificatie Polewinner
Bruni had het duidelijk naar zijn zin

Gianmaria Bruni, overgekomen van Ferrari, is pas sinds enkele weken actief voor Porsche na het verstrijken van de termijn in zijn concurrentiebeding. In Lime Rock nam hij in de Porsche 911 RSR met het startnummer 912, die hij deelt met de Belg Laurens Vanthoor, voor het eerst de kwalificatie voor zijn rekening en dat liep zeer voortvarend, getuige zijn tijd van 50,404 seconden, waarmee hij 0,136 seconde sneller was dan Richard Westbrook in de snelste van de beide Ford GT's. Dirk Werner kwalificeerde de andere Porsche op de derde plaats, gevolgd door John Edwards in de snelste BMW en de beide Corvettes. De pole van Bruni was de derde achtereenvolgende pole-position voor de dit jaar nieuwe 911 RSR in drie weekeinden, na het eerdere succes van Laurens Vanthoor in de vorige IMSA-race op Mosport en de eerste FIA WEC-pole vorige week op de Nürburgring. Bij temperaturen van boven de 30 graden was het tevens de 450e pole-position voor Porsche in de Noord-Amerikaanse sportwagenracerij, waarmee het Duitse merk nu 100 pole-positions meer heeft dan naaste concurrent Chevrolet.

In GTD reed Madison Snow de snelste tijd bij de kwalificatie voor de thuisrace van zijn team Paul Miller Racing, dat redelijk in de buurt van Lime Rock gevestigd is. Paul Miller Racing is daarmee het eerste team dat dit seizoen voor de tweede keer de pole-position in de GTD-klasse behaalt, na het eerdere kwalificatiesucces van teamgenoot Bryan Sellers op het stratencircuit van Long Beach. Lamborghini is ook het eerste merk dat dit seizoen twee pole-positions scoort. Colin Braun kwalificeerde de CORE Autosport-Porsche als tweede, voor merkgenoot Patrick Long in de Alegra-Porsche en Jack Hawksworth in de snelste Lexus. De teamgenoot van Jeroen Bleekemolen, Ben Keating, kwalificeerde de Riley-Mercedes als twaalfde. "Het was lastig voor ons", meldde Bleekemolen. "Na de laatste race hebben we nog eens 20 kilo extra gekregen, dus we zijn zowel op het rechte stuk als in de rondetijd, dus het enige dat we kunnen doen is de schade beperkt houden en proberen toch nog wat punten te pakken. Op zich was de kwalificatie van Ben prima: een goede ronde, geen fouten gemaakt. Daar was ik best wel van onder de indruk. De banden kunnen best wel eens problemen veroorzaken en op het korte baantje kunnen er best wel veel dingen gebeuren." Bij Change Racing nam Corey Lewis de kwalificatie in de Lamborghini voor zijn rekening, hij kwam tot de 14e tijd.

170721 IMSA Lime Rock uitslag kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet