Formula 4

Italiaans F4: Weekend van uitersten voor Job van Uitert op Mugello

podium-job

Job van Uitert heeft tijdens het vierde weekend van het Italiaans Formule 4 kampioenschap op Mugello een weekend van uitersten beleefd. De jonge Dongenaar haalde in de eerste twee wedstrijden van het weekend de finish niet maar was onnavolgbaar in de derde race en pakte zo een cruciale overwinning.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Nadat Job zich net buiten de top vijf had gekwalificeerd was hij vastbesloten om minimaal het podium te halen in de eerste wedstrijd. "In de vrije trainingen bleek ik in staat om een heel hoog maar vooral constant niveau te halen, dat moest zich vertalen in een sterke racepace", legt Job uit. De start was prima en de blauw-zwarte Jenzer machine zocht naar een gaatje om een aantal posities op te schuiven. "Ik zat aan de buitenkant van de bocht en dat leek de juiste keuze, totdat het naast mij mis ging." Twee concurrenten raakten elkaar en namen in hun val Job mee. Een beschadigde Tatuus Formule 4 en einde wedstrijd was het gevolg.

In de tweede race moest de gifbeker helemaal leeg voor de titelkandidaat want na opnieuw een prima start verloor de auto tijdens een safetycar situatie in de een na laatste ronde ineens snelheid. "De auto begon in te houden en daarna was het gewoon klaar. Ik kon er niets meer aan veranderen." Onderzoek na de race wees uit dat een elektronisch probleem met de brandstofpomp roet in het eten had gegooid. "De knop moest letterlijk om. Vergeten en vooruitkijken naar race 3", aldus Job.

actie-job

Die derde race zou eindelijk een grote glimlach op het gezicht van de Dongenaar toveren. Opnieuw een sterke start zorgde ervoor dat hij gelijk vanaf de vijfde positie naar de derde plek steeg. Al snel werd duidelijk dat de goede racepace, die op de testdag gebleken was, ook nu aanwezig was. Job was de snelste coureur op de baan en dus kon hij op jacht naar Leonardo Lorandi en Yuri Vips, de leiders in de race. In de vijfde ronde schoof Job op naar de tweede plaats door met een fraaie actie buitenom voorbij te komen aan Lorandi. Ronde na ronde kwam Job dichterbij Yuri Vips tot hij hem in de negende ronde voorbij kon steken. Met een marge van acht seconden en verreweg de snelste ronde in de race zette hij met zijn tweede zege van het seizoen een streep achter een reeks van vier uitval beurten en pakte hij cruciale punten voor het kampioenschap.

"Dit was zo ontzettend gaaf! Ik voelde mij compleet in controle, de auto was goed en ik maakte nagenoeg geen fouten. Eindelijk lukte het dan weer eens en kan de pech van de afgelopen races een beetje worden vergeten!"

Job staat dankzij zijn zege derde in het Italiaans Formule 4 kampioenschap op 33 punten van Marcus Armstrong met nog drie raceweekenden te gaan. Per weekend zijn er maximaal 75 punten te verdienen.

De eerstvolgende race vindt plaats op 7 & 8 september op het legendarische circuit van Imola, het circuit waar Job in 2016 tweemaal wist te winnen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet