Formula Renault 2.0

Eurocup Formule Renault 2.0: Jarno Opmeer: "Vooral de kwalificatie moet beter"

nurburgring-wec-2017-fri-22

Het was een lastige eerste seizoenshelft voor Jarno Opmeer. De Nederlandse Renault-junior moest tot begin deze maand wachten voordat hij op de Hungaroring zijn eerste punten in de Eurocup Formule Renault 2.0 kon bijschrijven. AUTOSPORT.NL sprak op de Nürburgring met Opmeer over zijn ervaringen en vooruitzichten.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Opmeer was niet de enige rookie die het moeilijk had in de Eurocup. Eigenlijk was elke nieuweling in het nadeel ten opzichte van de coureurs die in hun tweede of zelfs derde jaar Formule Renault 2.0 zitten. Had Opmeer verwacht dat de ouderejaars zo veel beter zouden zijn? "Het is zeker lastiger gebleken dan we dachten tijdens de wintertests. Toen zag het er best goed uit, de eerste twee collectieve tests gingen prima. Of de andere teams hebben toen wat achter de hand gehouden, dat kan ook! Nu heeft iedereen tijdens de eerste test banden gespaard en de tweede test was voortdurend nat. Ook dan kun je niet echt meten waar je staat. Pas in de laatste test zagen we dat we tekortkwamen."

nurburgring-wec-2017-sat-35

Opmeers team MP Motorsport keerde na een jaar afwezigheid terug in de klasse. Heeft dat nog effect gehad? "Misschien een beetje, maar grootste probleem is dat we met drie rookies zijn. Andere teams hebben minstens één rijder met ervaring. Kijk naar R-Ace, dat bijna alle races wint: die hebben alleen ervaren coureurs die op elkaar kunnen bouwen. Of Kaufmann: zij hebben Fenestraz, van wie de twee rookies daar veel kunnen leren."

Was de overstap van de Tatuus uit de Formule 4 naar de Tatuus van de Formule Renault nog een kwestie van wennen? "Ja, het is een heel andere auto, vooral de setup is anders. Gedurende het seizoen kwamen we er ook achter dat we 'm anders moesten rijden. Daar komt bij dat het een heel agressieve auto is. Als je de setup aanpast of zelfs de baanomstandigheden veranderen een beetje, dan moet je je rijstijl al daarop aanpassen. In de Formule 4 was de setup voor iedereen hetzelfde – en het was een makkelijkere auto om mee te rijden. Niet zoals een kart, maar wel een goede auto om vanuit de karts mee te beginnen."

nurburgring-wec-2017-fri-57

Die eerste seizoenshelft stond dus vooral in het teken van het leren. "Ja, dit is een belangrijk leerjaar", beaamt Opmeer, die daarnaast veel pech had. "Ja, maar ik heb ook veel kleine foutjes gemaakt, en daarnaast waren er anderen om mij heen die foutjes maakten en waarvan ik het slachtoffer werd. Dat heeft niet geholpen."

Hoe kijkt Renault daartegenaan? "Het gaf wel extra druk toen ik de eerste vier, vijf wedstrijden niet scoorde. Ze wilden dat ik van de nul afkwam, en terecht, en daar ben ik nu gelukkig vanaf. Als je nog geen punten hebt, denk je soms dat er een vloek op rust! Maar Renault is echt actief met me bezig, ik ben veel weg met trainingskampen."

nurburgring-wec-2017-fri-17

Wat is het eerste dat Opmeer voor de tweede seizoenshelft wil veranderen? "Vooral in de kwalificatie komen we echt tekort, dat moet beter. Vooraan starten is zó bepalend voor de rest van je weekend, want het is moeilijk inhalen in deze klasse. Iedereen wil daarom de race in de eerste bocht winnen. Niet zo gek, want vaak wordt de race ook in de eerste ronden al beslist. Soms gebeurt er vóór je iets, maar je moet tegelijk ook achter je kijken! Als je vooraan start, heb je daar minder last van en dus minder kans op crashes."

Nog meer wensen? "Als het de rest van het seizoen regent, dan ziet 't er beter voor ons uit!" zegt Opmeer grappend, nog niet weten dat hij op zondag in de regen 14 auto's zou inhalen. "Nee, serieus, ik wil zo veel mogelijk punten pakken én zo veel mogelijk leren. Niet dat ik geen fouten meer zal maken, maar ik weet zeker dat ik wel meer om de punten kan strijden."

nurburgring-wec-2017-fri-73

En ligt in 2018 een vervolg in de Formule Renault 2.0 voor de hand? "Ik neem aan van wel. Je weet 't nooit, maar het zou logisch zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet