NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin bezorgt Joe Gibbs Racing eerste seizoensoverwinning in New Hampshire

Eindelijk bezorgde Denny Hamlin het team van Joe Gibbs Racing haar eerste seizoensoverwinning dit seizoen. De organisatie van JGR bevindt zich, vanwege het uitblijven van succes, in een reorganisatie waarbij verjonging voorop staat. Hamlin's teamgenoot Matt Kenseth kreeg afgelopen week al te horen dat hij voor 2018 voor Erik Jones het veld moet ruimen. Vanaf de laatste startrij reed Hamlin naar de zege. Ganassi-coureur Kyle Larson eindigde als tweede en maakte het de JGR-rijder niet bepaald gemakkelijk.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Johnson Truex Jr Start in New Hampshire met Johnson en Truex Jr. voorop.


Denny Hamlin bezorgt Joe Gibbs Racing eerste seizoensoverwinning in New Hampshire
Zowel Denny Hamlin als Kyle Larson moesten in New Hampshire vanaf de laatste startrij vertrekken. Hamlin omdat hij vanwege een crash na de kwalificatie in een reserveauto moest overstappen en Larson's auto werd niet conform reglement bevonden. Ruim 20 races moest Hamlin het zonder overwinningen stellen voordat hij zijn 30e Cup-overwinning op zijn CV kon bijschrijven.

Hamlin's teamgenoot Kyle Busch was dominant maar verknalde zijn kansen door tweemaal te snel rijden in de pitlane en was daardoor kansloos. In totaal reed Busch ruim 95 ronden op kop. Zonder deze incidenten in de 239e en 263e ronde had Busch waarschijnlijk het gehele startveld op een ronde gereden........ Uiteindelijk eindigde hij als twaalfde.

2017 Harvick Blaney Mooi duel tussen Harvick en Ryan Blaney.

Denny Hamlin: "Een fantastisch gevoel. Naarmate het jaar vordert weet ik dat we steeds beter worden. Voor mijzelf en de organisatie hadden we deze overwinning dan ook keihard nodig. Met de playoffs in het vooruitzicht moeten we dan ook momentum proberen te behouden. 33 ronden voor het einde pakte Hamlin definitief de leiding en stond die niet meer af. Hamlin is de eerste JGR-rijder die er dit seizoen in slaagt om een Cup-wedstrijd te winnen. Denny Hamlin: "Het wisselen van motor kort voor de wedstrijd was de sleutel naar het succes."

Ook waren sterke optredens van Matt Kenseth en Daniel Suarez. De plek van Matt Kenseth gaat in 2018 door Erik Jones ingenomen worden. Voor de laatste herstart had Kenseth slechts twee verse Goodyears genomen, hetgeen hem uiteindelijk kansloos maakte voor de overwinning. Kenseth moest met een vierde plek genoegen nemen terwijl Suarez als zesde over de streep kwam.

2017 Dale Jr
Pitstop voor Dale Jr. in zijn laatste actieve seizoen.

Ganassi-coureur Kyle Larson zette Hamlin in de eindfase behoorlijk onder druk maar slaagde er niet in om hem te passeren.Kyle Larson: " Ik dacht dat ik met mijn tempo goed op hem inliep maar als ik in zijn vuile lucht terecht kwam dan werd het wel krap. Als vijf of acht ronden meer gehad had, had ik misschien iets kunnen doen. Hamlin is wel één van de beste short track racers, maar het was niet erg cool om niet te kunnen passeren, maar anderzijds mag ik toch wel trots zijn, zeker omdat hij op dit terrein zo goed is."

De twee eerste wedstrijdsegmenten werden door Martin Truex Jr en Kyle Busch gewonnen. Jimmie Johnson ging bij de start te vroeg op te gas en kreeg daarvoor een penalty aan zijn broek. Met een tiende plek hield Johnson de schade beperkt.

2017 Johnson
Jimmie Johnson wist de schade beperkt te houden.

Slechter verging het Penske-coureur Joey Logano. Door een probleem met de wielophanging moest de Ford-rijder opgeven. De playoffs beginnen voor Logano gevaar te lopen. Na de overwinning op Richmond werd het team bestraft en moest punten inleveren. Na een zware crash op Kansas eerder dit jaar maakt Aric Almirola zijn comeback en eindigde als 24e.De wedstrijd op New Hampshire moest vanwege een gat in het asfalt kort tijd onderbroken worden.

2017 Hamlin
Doorbraak voor JGR Racing dit seizoen. De overwinning kwam precies op tijd.


Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 301 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 301 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 301 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 301 ronden
5. Kevin Harvick Ford 301 ronden
6. Daniel Suarez Toyota 301 ronden
7. Clint Bowyer Ford 301 ronden
8. Kurt Busch Ford 301 ronden
9. Brad Keselowski Ford 301 ronden
10. Jimmie Johnson Chevrolet 301 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet