IndyCar

Indycar: Penske-coureur Newgarden wint Toronto. Titelkandidaten Dixon Power laten punten liggen

Een juiste beslissing van Team Penske-strateeg Tim Cindric bezorgde Josef Newgarden in de 25e ronde de leiding en uiteindelijk de overwinning in Toronto. Voor Newgarden betekende het zijn tweede seizoensoverwinning en tevens de tweede in Toronto. Alexander Rossi eindigde voor het team van Andretti/Herta als tweede terwijl James Hinchcliffe zijn thuiswedstrijd als derde wist te beëindigen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Newgarden
Tweede zege voor Josef Newgarden in Toronto.

Penske-coureur Newgarden wint Toronto. Titelkandidaten Dixon Power laten punten liggen
In de 85 ronden tellende wedstrijd in Toronto behaalde Penske-coureur Josef Newgarden zijn vijfde Indycar-overwinning. Een neutralisatie voor een crash van Tony Kanaan in de 25e ronde besliste eigenlijk het verdere verloop van de wedstrijd. Bij het uitkomen van de pits verremde Kanaan zich en ging er vanaf. Kort daarvoor was Newgarden voor vers rubber naar binnen gekomen terwijl de Top 4 bestaande uit Castroneves, Pagenaud en Rahal moesten wachten totdat pitlane opnieuw geopend werd. Daarbij werden hun kansen op een Top 4 klassering aanmerkelijk gereduceerd. Voor de rest van de wedstrijdafstand beschikte Newgarden constant over een voorsprong van twee seconden.

Bij de herstart nam Newgarden de leiding gevolgd door Ed Jones(Dale Coyne Dallara Honda) en Charlie Kimball(Ganassi Dallara Honda) in tweede en derde positie. Zowel Jones en Kimball hoopten op steun van Pluvius, maar die bleef uit. In de 38e ronde gingen zij naar binnen waardoor Alexander Rossi en James Hinchcliffe hun posities konden innnemen.

Alexander Rossi wist Newgarden tot op twee seconden te naderen maar na de laatste stop in de 54e ronde bedroeg het verschil tussen de koplopers alweer vijf seconden. Bovendien begon de brandstofstrategie eveneens een rol te spelen.

Voor de titelkandidaten Scott Dixon en Will Power begon de wedstrijd slecht. In de eerste ronde zorgden beiden al voor de eerste neutralisatie. Dixon probeerde Graham Rahal te ontwijken, maar kruiste helaas Will Power's pad. Een touché was onvermijdelijk.

2017 Hinch
Eën keer per jaar ziet de populaire James Hinchcliffe(Mayor of Hinchtown) zijn woonplaats vanuit een ander perspectief.

Will Power: "Ik probeerde aan de buitenkant aan Scott voorbij te gaan en ik weet ook niet of er iemand aan de binnenkant zat maar hij veranderde nogal snel van lijn. Helaas ging ik de muur in. Ik had beter moeten weten en dit soort risico niet moeten nemen. Dit is het in de eerste ronde gewoon niet waard." Power slaagde er nog wel in om de pits te bereiken maar moest definitief opgeven en werd als 21e geklasseerd.

2017 Stop Rossi Fraaie pitstop van Alexander Rossi.

Dixon ging tweemaal de gesloten pitlane in en kreeg daarvoor terecht een "drive-through" opgelegd. Voor het merendeel van de afstand reed Dixon overigens "out of sequence" en lag kortstondig zelfs vijfde. De Ganassi-coureur kwam uiteindelijk als 10e over de streep.

In de 77e ronde zorgen Simon Pagenaud en Ryan Hunter Reay met flink wat "wheel banging" voor het nodige spektakel. Hunter Reay wist drie ronden lang stand te houden maar verspeelde zijn vijfde plek definitief in Turn 8 in de 80e ronde door in de fout te gaan.

Met een achtste plek bleef ook voor Helio Castroneves de schade in de tussenstand van het kampioenschap beperkt. Het verschil tussen Dixon en Castroneves bedraagt nu slechts drie punten.

Sebastiaan Saveedra, die bij Schmidt Peterson Motorsports Mikhail Aleshin verving , eindigde als elfde. Esteban Gutierrez kreeg na een crash in de kwalificatie alsnog startpermissie en eindigde voor het team van Dale Coyne als veertiende. De verdenking van een hersenschudding bleken gelukkig ongegrond.

2017 Podium
Verrassende Top 3 in Toronto.

Uitslag
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Alexander Rossi Dallara Honda 85 ronden
3. James Hinchcliffe Dallara Honda 85 ronden
4. Marco Andretti Dallara Honda 85 ronden
5. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 85 ronden
6. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 85 ronden
7. Max Chilton Dallara Honda 85 ronden
8. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 85 ronden
9. Graham Rahal Dallara Honda 85 ronden
10.Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet