Sportscars

WEC: Dubbeloverwinning Porsche op de Nürburgring. LMP2 zege Tung/Jarvis/Laurent

Onder het toeziend oog van vrijwel de gehele Porsche board behaalde het merk met de 919 Hybride een fraaie thuisoverwinning op de Nürburgring met de combinaties Bernhard/Hartley/Bamber en Lotterer/Jani/Tandy. In principe vormden de Toyota's nimmer een serieuze bedreiging voor het merk uit Stuttgart. In de LMP2-klasse ging de overwinning naar de Oreca 07 Gibson van Ho Pin Tung/Oliver Jarvis/Thomas Laurent. In de LM GTE Pro-klasse zegevierde de AF Corse Ferrari F488 terwijl in de LM GT AM klasse de overwinning naar de Porsche van Christian Ried/Matteo Cairoli en Marvin Dienst ging.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche/FIA WEC

Start
Mooie dubbeloverwinning voor Porsche op eigen terrein.


Porsche wint thuiswedstrijd op de Nürburgring. LMP2 zege Tung/Jarvis/Laurent
Direct bij de start nam Kamui Kobayashi met de Toyota TS050 de leiding gevolgd door de beide Porsche 919's van Timo Bernhard en André Lotterer. Nog voordat de wedstrijd eigenlijk begonnen is moet de No 8 Toyota van Sebastien Buemi met een kapotte benzinepomp naar binnen. Een reparatie waardoor het team vijf ronden zou verliezen en voor Porsche nimmer een serieuze bedreiging vormen. Nog bitterder is het feit dat juist deze Toyota in de tussenstand van het kampioenschap slechts 17 punten achterstand op de No 2 Porsche van Bernhard/Hartley/Bamber heeft. Na 1.5u racen moest de leidende No 7 Toyota van Kobayashi/Conway/Lopez definitief de kop prijsgeven. De WTCC wereldkampioen verloor in het verkeer gewoon teveel tijd en beide Porsches passeerden met gemak de Argentijn. In het onderlinge Porsche duel ging Neel Jani ook nog eens aan Brendon Hartley voorbij. Lopez verloor gedurende zijn stint maar liefst 30 secs. op de leidende Porsches. Ook de bandenslijtage droeg daartoe bij.


2017 Winnende Porsche Bij Porsche viel de beslissing pas in het laatste uur.

Na 3 uur racen nam Nick Tandy de No1 Porsche van Neel Jani over en Earl Bamber de No 2 van Brendon Hartley. Mike Conway, die inmiddels de Toyota TS050 had overgenomen, slaagde er allesbehalve in om tegen de leidende Porsches een vuist te maken. Het verschil op de koplopers bedraagt zelfs 37 secs. Een touché tussen de Ganassi Ford van Henry Tincknell en de leidende Porsche bleef voor alle betrokkenen gelukkig zonder gevolgen. Beide auto's konden zonder noemenswaardige schade hun weg vervolgen. Nauwelijks een half uur later een tweede incident waarbij Tor Graves de controle over zijn LMP2 verloor. De No1 Porsche met Earl Bamber kon de spinnende LMP2 ternauwernood ontwijken. Bamber liep daardoor wel twee seconden achterstand op.

Ruim een uur voor het einde namen André Lotterer en Timo Bernhard voor de laatste maal het stuur over. Met meer dan 1.16 min. achterstand volgde de Toyota TS050 van Kamui Kobayashi. André Lotterer beschikt inmiddels over een voorsprong van meer dan 15 secs. Maar de allerlaatste stop ruim 12 minuten voor het einde brengt de definitieve beslissing. Timo Bernhard komt met een voorsprong van zes seconden als tweede weer terug op de baan. Bij de finish bedraagt het verschil tussen beide merkgenoten nog maar 1.6 secs. De Toyota TS050 van Kobayashi/Conway/Lopez eindigt als derde. De Toyota No 8 van Buemi/Davidson/Nakajima eindigt ondanks de beginpech nog als vierde.

2017 Toyota
Toyota leidde in de beginfase maar was niet tegen Porsche opgewassen.

Een prachtig resultaat voor de Jackie Chan Oreca Gibson van Ho Pin Tung/Oliver Jarvis/Thomas Laurent. Het trio eindigt als vijfde overall en pakt tevens de LMP2 overwinning. In de LMGT E Pro ging de zege naar de Ferrari F488 van James Calado in Pier Giudi terwijl in de LM GTE de zege naar de Dempsey Proton Porsche 911 van Reid/Cairoli/Dienst ging.

2017 GT duels
Veel strijd bij de GT's

Uitslag
1 LMP1 T.Bernhard, E.Bamber, B.Hartley Porsche LMP Team Porsche 6h00m09.607s
2 LMP1 N.Jani, A.Lotterer, N.Tandy Porsche LMP Team Porsche 1.606s
3 LMP1 M.Conway, K.Kobayashi, J.M.Lopez Toyota Gazoo Racing Toyota 1m04.768s
4 LMP1 S.Buemi, A.Davidson, K.Nakajima Toyota Gazoo Racing Toyota op 5 Ronden
5 LMP2 H-Pin Tung, O.Jarvis, T.Laurent Jackie Chan DC Racing ORECA/Gibson  op 13 Ronden
6 LMP2 J.Canal, B.Senna, F.Albuquerque Vaillante Rebellion ORECA/Gibson op 14 Ronden
7 LMP2 N.Lapierre, G.Menezes, M.Rao Signatech Alpine Matmut Alpine/Gibson op 14 Ronden
8 LMP2 M.Beche, D.H.Hansson, P.Derani Vaillante Rebellion ORECA/Gibson op 14 Ronden
9 LMP2 D.Cheng, A.Brundle, T.Gommendy Jackie Chan DC Racing ORECA/Gibson op15 Ronden
10 LMP2 R.Rusinov, P.Thiriet, B.Hanley G-Drive Racing ORECA/Gibson op 16 Ronden

Crew
Mooie dag voor Porsche op de thuisgrond.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet