Formule 1

Formule 1: Vier op rij Hamilton, Verstappen vierde na heerlijk gevecht met Vettel en bizarre slotfase

Hamilton

Lewis Hamilton heeft na een eenvoudige race zijn vijfde overwinning op Silverstone binnengehaald, zijn vierde op rij. De Brit hield bij de start de leiding, reed Räikkönen vervolgens op achterstand en had nergens meer van te duchten. Daarachter was de strijd enorm spannend. Verstappen pakte met een goede start de derde plek en vocht een heerlijke strijd uit met Vettel. Dat duel won Verstappen, maar Vettel pakte de plek uiteindelijk met een vroege stop. Daarna had de als negende gestarte Bottas de sleutel. Na een goede opmars en late stop dichtte hij het gat met Vettel en na wederom een leuk gevecht pakte hij de derde plek. Daarmee leek de kous af, tot drie ronden voor het einde zich een bizarre slotfase ontvouwde. Räikkönen kreeg een lekke linkervoorband, waardoor hij het podium door zijn handen zag glippen. Red Bull koos voor veiligheid en riep Verstappen ook binnen. Dat bleek een wijze keuze, want in de voorlaatste ronde liep ook Vettel een lekke band op. De Duitser viel helemaal terug naar de zevende plek, Räikkönen pakte toch weer de derde plek, Verstappen eindigde als vierde. Voor het rijderskampioenschap was dat ook een fantastisch resultaat: één punt voorsprong heeft Vettel nog.

Tekst: Daan Jeuken, foto's: teams

Eén Brit over
Alle Britse hoop is gevestigd op Lewis Hamilton. De thuisrace is voor hem de belangrijkste om te winnen, bovendien moet hij, nu we precies halverwege het seizoen zijn, snel aan die achterstand van 20 punten op Sebastian Vettel gaan werken. Er zullen ongetwijfeld ook locals een zwak hebben voor Jolyon Palmer, maar die worden al snel teleurgesteld. Hij heeft in de opwarmronde al een hydraulisch probleem en moet zijn auto stilzetten.

Showtje Verstappen
Hamilton vindt bij de start Räikkönen aan zij zijde, Vettel staat direct achter hem. Hamilton komt niet zo goed weg als Räikkönen, maar behoudt wel de leiding. De beste start is echter weer eens voor Verstappen. Hij pakt Vettel al in de eerste meters en probeert vervolgens ook Räikkönen aan te vallen. Die vangt de Red Bull echter op, waardoor Vettel in bocht 2 de derde plek terug kan pakken. In bocht 3 verrast Verstappen echter door Vettel buitenom weer aan te vallen en hij pakt p3 weer terug. Achter de twee wordt ook al zo'n prachtig gevecht uitgevoerd tussen Hülkenberg en Ocon.

Toro Rosso's weer in contact
De Toro Rosso's hebben het dit jaar al regelmatig samen aan de stok gehad en in Silverstone gebeurt dit opnieuw. Sainz haalt Kvyat buitenom in, maar gaat wijd waarna Kvyat weer terug aanvalt. Kvyat gaat dan echter ook wat wijd, stuitert over het gras en ramt zo Sainz van de baan. Weer een drama bij het juniorenteam van Red Bull – de safetycar komt de baan op.

Opmars
Bij de herstart heeft Hamilton de touwtjes stevig in handen en houdt iedereen zijn plek. In het achterveld is Daniel Ricciardo al bezig aan een gestage opmars, maar hij moet opnieuw beginnen als Grosjean hem het grind in duwt en iedereen die Ricciardo al had ingehaald weer voorbij komt. Valtteri Bottas vergaat het beter, hij is Vandoorne, Perez, Ocon en Hülkenberg na zeven rondjes al voorbij. Zijn achterstand op Vettel is maar drie seconden. Die verliest inmiddels de aansluiting met Hamilton en Räikkönen omdat hij vastzit achter Verstappen.

Verstappen

Heerlijk gevecht Vettel en Verstappen
Sebastian Vettel is duidelijk sneller dan Max Verstappen, maar het lukt hem maar niet om er langs te komen. Als Vettel een keer goed met DRS op Hanger Straight komt, denkt Verstappen slim de binnenkant af te dekken. Vettel duikt echter nog dieper in de binnenbocht van Stowe, beukt Verstappen wiel-tegen-wiel buiten de baan en lijkt de plek te pakken. Verstappen doet in de volgende bocht echter precies hetzelfde, duwt Vettel ook wijd, maar dan zonder contact, en behoudt die derde plek. Het handje van Vettel komt de cockpit uit, maar het was een koekje van eigen deeg. Het Britse publiek juicht de actie van de Nederlander toe.

Als Vettel het een paar ronden later weer probeert, gooit Verstappen iets overtuigender het gat dicht en probeert Vettel het buitenom. Hij vindt wat aansluiting, maar in de volgende bocht geeft Verstappen geen ruimte.

Vettel stopt en wint
Vettel moet iets doen achter Verstappen en na 19 ronden komt hij de pits in. Reageert Red Bull? Ja, de Nederlander komt de volgende ronde binnen. Vettel heeft echter een vrije ronde, klokt twee paarse sectoren en rijdt die ronde een dikke seconde sneller dan hij tot dusver heeft kunnen rijden. Verstappens stop is ook nog eens niet perfect. De uitkomst is duidelijk: Vettel heeft de plek.

Bottas heeft de sleutel
Hamilton ligt redelijk comfortabel aan de leiding, maar de sleutel van deze wedstrijd ligt bij Bottas. Kan die voor Vettel blijven, dan kan Ferrari ook geen teamorder uitdelen aan Räikkönen en eindigt Vettel vierde. Komt Vettel voor Bottas, dan zal Ferrari Vettel laten doorschuiven naar de tweede plek. Het scheelt zes punten in het kampioenschap – die kan Hamilton wel gebruiken. Bottas zal sowieso langer doorrijden, want hij is op de hardere band gestart.

Räikkönen stopt na 25 ronden en hij komt voor Vettel terecht. Hamilton komt de volgende ronde logischerwijs ook en hij komt precies voor Bottas terecht. De Fin wordt er ietsjes door opgehouden, maar daarna sprint Hamilton op zijn nieuwe banden snel weg.

Bottas kan nog zeven ronden langer door en verliest in die tijd, op zijn oude banden, te veel tijd om Vettel voor te blijven. Het gat is vijf seconden, maar Bottas rijdt op supersofts. Hij heeft nog achttien ronden om Vettel te achterhalen.

Bottas

Bottas is doortastend
Met nog tien ronden te gaan heeft Bottas het gat verkleind tot twee seconden, na een foutje van Vettel is hij een ronde later binnen de seconde. Bottas heeft negen ronden om zijn teamgenoot een heel groot plezier te doen. En zichzelf, want Bottas doet ook gewoon mee in het kampioenschap.

Bottas gaat meteen in de aanval in Stowe, waar Vettel de binnenbocht pakt. Bottas gaat buitenom, maar Vettel duwt hem wijd – net als bij Verstappen eerder. De truc slaagt wel, want Vettel blijft derde. Maar Bottas is veel sneller en komt de volgende ronde weer. Dit keer zet hij de aanval eerder in op Hanger Straight, zijn run is perfect en met DRS erbij is er voor Vettel geen houden meer aan. Vettels vroege stop bracht hem dan wel voor Verstappen, maar kost hem nu de plek aan Bottas.

Räikkönen

Kapotte band Räikkönen
Net als de strijd aan voren gestreden lijkt, treft het onheil Kimi Räikkönen. Lijkt hij eindelijk eens voor Vettel te finishen, begeeft twee ronden voor het eind zijn linker voorwiel het. De Fin moet terugsukkelen naar de pits en ziet Bottas en teamgenoot Vettel voorbij komen.

Kan Verstappen die vierde plek pakken? Nee, want Red Bull kiest de veilige optie en roept Verstappen ook binnen. Dat blijkt de volgende ronde een wijze keuze, want in navolging van zijn teamgenoot loopt ook Vettel een lekke band op. Vettels band is écht aan flarden, waardoor hij van de baan schiet en heel langzaam terug moet naar de pits. Hierdoor ziet hij niet alleen Räikkönen en Verstappen voorbijkomen, maar ook Ricciardo en Hülkenberg. Vettel eindigt als zevende en blijft zo in het kampioenschap nog maar één punt voor op Hamilton.

Verstappen had wellicht op het podium kunnen eindigen als hij niet meer was gestopt, maar hij zal blij zijn om überhaupt weer eens te finishen. De vierde plek was het maximaal haalbare. Zijn teamgenoot verdient overigens ook weer de credits, want na een doortastende opmars vanaf de laatste startrij passeert hij in de allerlaatste ronde Nico Hülkenberg nog. De vijfde plek is maar één plekje achter zijn Verstappen.

Achter Vettel op p7 wint Ocon de onderlinge teamstrijd, Massa pakt het laatste punt.

Brits feestje
Met Hamilton op de hoogste trede en de baan vol met fans, is het een echt Brits feestje op Silverstone. "Dit gevoel is niet te beschrijven. Ik ben zo trots, al die vlaggen en de steun waren immens. Ik ben trots dat ik dit terug kon geven. Het team was vandaag foutloos, ook voor Valtteri. Het was niet gemakkelijk, maar dat is het nooit." Het feestje wordt na het podium nog veel groter, als de thuisheld in de hekken klimt en crowdsurfend dit feestje afmaakt.

Stampen en een beetje geluk voor Bottas
Valtteri Bottas had vanaf de negende startplaats ongetwijfeld niet verwacht als tweede te eindigen. "Starten vanaf p9 is niet eenvoudig en er stonden veel auto's voor me die niet gemakkelijk in te halen zijn. Maar het team had een perfecte strategie, ik bleef voluit gaan en uiteindelijk had ik nog een beetje geluk met Kimi. Maar uiteindelijk is het zo een perfect weekend voor ons."

Pech achtervolgt Räikkönen
Kimi Räikkönen leek eindelijk weer eens een goed resultaat voor Ferrari binnen te halen, maar zag de tweede plek in het zicht van de haven door zijn vingers glippen. "We haalden vandaag eigenlijk alles uit de auto, Hamilton was gewoon sneller. Helaas blijft pech me achtervolgen, om wat voor reden dan ook ging mijn linker voorband stuk. Gelukkig kon ik redelijk snel door naar de pits. Ik ben natuurlijk niet blij met dit resultaat, maar het is beter dan niets."

Verstappen gematigd tevreden
Max Verstappen had in ieder geval een leuke openingsfase, al leverde het uiteindelijk geen podium op. "Ik had een heel goede start en wilde buitenom bij Kimi. Hij blokte echter, daardoor verloor ik wat grip en kon Sebastian weer terugkomen, maar daarna kon ik hem buitenom weer voorbij. Ons gevecht daarna was prima – al vecht ik liever voor de eerste plek. Ik moest met hand en tand verdedigen omdat hij sneller was. Hij reed nog vol gas tegen mijn wiel aan, maar dat mag allemaal zo lang er niets afbreekt. Helaas was daarna de pitstop niet heel top. In de slotfase zag ik dat Kimi pitte, dus ik dacht dat ik die plek kon pakken. Maar het team wilde het veilig houden zodat ik in ieder geval weer eens aan de finish kwam."

Uitslag Grand Prix Groot-Brittannië
1. Lewis Hamilton, 51 ronden
2. Valtteri Bottas, op 14.063
3. Kimi Räikkönen, op 36.570
4. Max Verstappen, op 52.125
5. Daniel Ricciardo, op 1:05.955
6. Nico Hülkenberg, op 1:08.109
7. Sebastian Vettel, op 1:33.989
8. Esteban Ocon, op 1 ronde
9. Sergio Perez, op 1 ronde
10. Felipe Massa, op 1 ronde

11. Stoffel Vandoorne, op 1 ronde
12. Kevin Magnussen, op 1 ronde
13. Romain Grosjean, op 1 ronde
14. Marcus Ericsson, op 1 ronde
15. Daniil Kvyat, op 1 ronde
16. Lance Stroll, op 1 ronde
17. Pascal Wehrlein, op 1 ronde

Fernando Alonso
Carlos Sainz
Jolyon Palmer

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet