Formula E

Formule E: BMW kondigt deelname als fabrikant vanaf seizoen 2018/2019 aan

170711 Formule E BMW 1
BMW-sportdirecteur Jens Marquardt (l.) met Formule E-promotor Alejandro Agag

Het is dat deze beeldspraak in dit verband niet geheel past, maar anders zouden we zeggen dat de Duitse fabrikanten flink gas geven in de Formule E. Binnen een week nadat Audi aankondigde, vanaf het komend seizoen (2017/2018) met een eigen fabrieksteam in de serie actief te zijn, maakt nu BMW bekend dat het vanaf het seizoen daarna (2018/2019), oftewel 'Seizoen 5', zoals dat tegenwoordig naar het voorbeeld van allerlei televisieseries heet, ook als fabrikant actief is en een volledig nieuw ontwikkelde aandrijflijn zal leveren voor de auto's van het Andretti Formula E-team, dat daarmee ook de status van fabrieksteam krijgt. Eerder al werd deze intentie uitgesproken bij de aankondiging van het 'BMW-i-Motorsport-programma'. Nu komt de aankondiging enkele dagen voor het voorlaatste raceweekeinde van het lopende seizoen, dat in New York verreden wordt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Nu al levert de betrokkenheid van BMW bij de Formule E waardevolle impulsen voor de ontwikkeling van de BMW iNEXT en de volgende generatie van de BMW-i-modellen met elektro-aandrijving. "Met de deelname aan de Formule E reageren we op de ontwikkeling in de automobielindustrie in de richting van duurzame en emissievrije mobiliteit en leveren bovendien een bijdrage voor het merk op weg naar de BMW iNEXT", zegt BMW-bestuurslid Klaus Fröhlich, verantwoordelijk voor ontwikkeling. "Wij maken gebruik van de Formule E als ontwikkelingslaboratorium onder de unieke omstandigheden van de racerij, met al zijn specifieke eisen en mogelijkheden. Bij de BMW-i-Motorsport verdwijnen de grenzen tussen serie- en autosportontwikkeling. Het resultaat is een technologietransfer op een volledig nieuw niveau."

BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt verklaart: "De Formule E heeft zich als raceserie fantastisch ontwikkeld en past als nieuw, op technologie gebaseerd project perfect bij de BMW Group en bij BMW Motorsport. Nieuwe wegen bewandelen en innovatie versnellen, dat geldt in gelijke mate voor zowel de Formule E als voor ons. De voorwaarden die we voor onze deelname als fabrikant hadden gesteld, zijn vanaf seizoen 5 van toepassing, zoals het verdwijnen van de autowissel. Sportief is de serie voor ons een volkomen nieuwe uitdaging, die we samen met Andretti Formula E als ideale partner voor deze missie aangaan. Nu al verloopt onze samenwerking zeer goed, we kijken uit naar de volgende gezamenlijke stappen."

170711 Formule E BMW Safety car
Sinds de start van de klasse levert BMW ondermeer de Formule E-Safety Car, een i8

Sinds de Formule E van start ging was BMW al bij de serie betrokken als 'Official Vehicle Partner'. "Het is een geheel nieuwe vorm van autosport, waarmee we de races naar de fans brengen in plaats van andersom", benadrukt Hildehard Wortmann, die aan het hoofd van het merk BMW staat. "De Formule E bewijst nu al hoe spannend en fascinerend elektromobiliteit kan zijn. Een dergelijke emotionalisering is alleen maar haalbaar via de sport." Ook Michael Andretti is natuurlijk verheugd: "Het is fantastisch dat we onze samenwerking met BMW kunnen uitbreiden en dat we vanaf seizoen 5 als officieel Formule E-fabrieksteam in dienst van BMW kunnen aantreden", aldus de Amerikaan. "De bestaande samenwerking tussen BMW en Andretti Formula E vormde een stevige basis voor de instap van BMW als fabrikant." Momenteel komen onze landgenoot Robin Frijns en BMW-fabrieksrijder António Félix da Costa voor het team in de Formule E in actie. Of die er in het seizoen 2018/2019 nog bij zijn, staat nog niet vast.

170711 Formule E BMW 2
De BMW Motorsport-kleuren worden in de Formule E-paddock nog nadrukkelijker zichtbaar

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet