Formula 4

ADAC Formule 4: Twee overwinningen en één pole voor Van Amersfoort Racing op Oschersleben

Het team van Frits van Amersfoort heeft in de F4 op Oschersleben afgelopen weekend uitstekend gepresteerd. Twee overwinningen met Felipe Drugovich en Frederik Vesti alsmede een pole voor Kami Laliberté. Een uitstekend weekend voor het Nederlandse team dat slechts in de eerste wedstrijd door de Nieuw Zeelander Marcus Armstrong (Premapowerteam) verslagen werd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

2017 Drugovich
Drugovich mocht zich kortstondig "Halbzeitmeister" noemen.


Twee overwinningen voor en 1 Pole voor VAR op Oschersleben
Voorafgaande aan de wedstrijd was er behoorlijk wat commotie rondom een filmpje dat Sophia Floersch op de social media gepost had. Daarbij is duidelijk te zien dat zij voor een SUV van de wedstrijdleiding moest uitwijken. De organiserende ADAC legde Floersch een voorlopige boete van maar liefst 20.000 Euro op. Het is deelnemers nl. niet toegestaan om zonder toestemming van de ADAC en haar TV partners gebruik te maken van onboard TV beelden. Juridisch gezien betekent dit een schending van de uitzendrechten zoals het reglement dit omschrijft. Voorafgaande aan het incident was inmiddels wel de Rode Vlag getoond. De Nieuwzeelander Marcus Armstrong won afgelopen weekend de openingswedstrijd op Oschersleben. De Zuid Afrikaan Jonathan Aberdein eindigde als tweede gevolgd door VAR-coureur Felipe Drugovich.

Marcus Armstrong: "Een prachtig begin van het weekend. Wij rijden nu constant naar het podium en verder naar voren. Bij Prema heeft men fantastisch werk verricht en ik had vrijwel constant de wedstrijd onder controle. Dit heeft zich goed aangevoeld. Vanaf een tweede startplek nam Armstrong direct de leiding en stond die niet meer af. Kami Laliberté verknalde zijn start volledig en kwam daarna ook niet meer in het ritme. Armstrong, Aberdein en Drugovich wisten direct afstand te nemen. Polesitter Kami Laliberté kwam teleurstellend als vijfde over de streep. Achter de koplopers volgden Fabio Scherer en Juri Vips, met daarachter een groepje auto's waarin flink om positie gevochten werd. De 15-jarige Deen Frederik Vesti eindigde voor VAR als tiende.

2017 Hoogenboom Spectaculair maar geen punten voor Lucas Hoogenboom jammer genoeg.

Jonathan Aberdein (Motopark): "Na een goede kwalificatie zijn wij met een goede uitgangspositie aan de wedstrijd begonnen. Wij beschikten over een goede snelheid, maar op deze baan is het bijzonder moeilijk om in te halen. Daarom ben ik erg verheugd met deze tweede plek. Zeker omdat niet alle wedstrijdweekends vlekkeloos verlopen zijn en ik de verwachtingen niet kon inlossen. Ben nu tevreden."

Felipe Drugovich (VAR): Ik ben tevreden. De Top 3 was sneller dan de concurrentie en ik behoorde tot de snelste drie rijders. Dit weekend wil ik zoveel mogelijk punten verzamelen maar die hebben voor het kampioenschap dan ook de prioriteit.

In de tweede wedstrijd nam Drugovich met zijn derde seizoenszege de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en mocht zich zelf in het Duits "Halbzeitmeister" noemen. Een slogan die wij in Nederland overigens niet kennen. Drugovich had een perfecte start en leidde al na de eerste ronde met meer dan 1.3 secs. voorsprong. Alleen Marcus Armstrong slaagde er nog een beetje in om het tempo van de Braziliaan bij te benen. Achter de koplopers volgde een groepje aangevoerd door Scherer. Aan het einde van de wedstrijd ging weer een deel van Drugovich's voorsprong te niet, maar de Braziliaan pakte zijn derde seizoenszege.

Felipe Drugovich: " De eerste tien minuten waren perfect. Daarna kwam Marcus wel steeds dichterbij maar ik had alles onder controle."

Marcus Armstrong: " Een goede wedstrijd waarin ik niet veel wilde riskeren. Erg verheugd om weer punten gepakt te hebben. Van achter had ik weinig druk en ik had de wedstrijd volledig onder controle."


2017 Start R3
Start van de laatste wedstrijd van het weekend.

Fabio Scherer: "Een zware wedstrijd. Ik moest mijn zenuwen de baas blijven. Elke fout zou hier fataal geweest zijn. Gelukkig heb ik ze niet gemaakt. Ik wist dat je hier maar op twee plekken kunt inhalen nl. in de tweede en derde bocht. Ik ben super tevreden."

De derde wedstrijd leverde de allereerste seizoensoverwinning voor de Deen Frederik Vesti op. De VAR-rijder won onder uiterst moeilijke omstandigheden op een snel opdrogende baan. Michael Waldherr eindigde als tweede en Juri Vips als derde. In de tussenstand van het kampioenschap nam Vips wederom het stokje van Drugovich over. Het verschil tussen beide coureurs bedraagt slechts zeven punten. Marcus Armstong volgt op P3 met negen punten achterstand.

2017 Vesti
Eerste F4 zege voor de Deen Vesti.

Vesti had een perfecte start en bleef naast Waldherr rijden en na vier bochten nam de Deen definitief de leiding. Daarachter volgden Waldherr en Sophia Floersch, die een omstreden weekend beleefde. Floersch viel door een technisch defect uit. Kort voor het einde moest de safetycar nog eenmaal uitrukken doordat de auto's van Tom Beckhäuser en Richard Wagner op nogal ludieke wijze boven op elkaar geklommen waren. Met nog acht minuten te gaan volgde de laatste herstart maar Vesti pakte onbedreigd zijn eerste seizoenszege.

Frederik Vesti: "Sensationeel. Ik was de gehele tijd snel en wist mijn voorsprong te behouden. De baan ligt mij hier wel. Joey Mawson was hier aanwezig en heeft mij werkelijk waardevolle tips gegeven. Hij heeft veel ervaring en dit is best wel een inspiratie voor mij. "

Michael Waldherr (Lechner Racing): Het was voor mij duidelijk dat de wedstrijd al bij de start beslist zou worden. Ergerlijk om natuurlijk de start tegen Vesti te verliezen. Eigenlijk had ik het gevoel geen slechte start gemaakt te hebben maar Vesti had gewoon een Superstart. Daarmee was de wedstrijd voorbij. Maar in totaal behoef ik mij niet over het wedstrijdweekend te beklagen."

2017 Floersch
Omstreden weekend voor Sophia Floersch.

Juri Vips (Premapowerteam): "Terug aan de leiding maar voor ons was het eigenlijk geen goed weekend. Wij moeten werkelijk aan kleinigheidjes werken. Ik wil de leiding in het kampioenschap verder uitbreiden, maar daarvoor moeten wij gewoon wat constanter zijn."

R1
1. 9 Marcus Armstrong Prema Powerteam 31:16.263
2. 33 Jonathan Aberdein Motopark + 0.720
3. 1 Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing + 2.745
4. 13 Fabio Scherer US Racing + 11.817
5. 79 David Malukas Motopark »+ 12.155


2017 Podium
Podium R2

R2
1. 1 Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing 31:16.602
2. 9 Marcus Armstrong Prema Powerteam + 0.663
3. 13 Fabio Scherer US Racing + 13.507
4. 68 Juan Manuel Correa Prema Powerteam + 13.825
5. 27 Nicklas Nielsen US Racing + 14.265

R3
1. 2 Frederik Vesti Van Amersfoort Racing 27:31.343
2. 81 Michael Waldherr Neuhauser Racing + 2.810
3. 44 Juri Vips Prema Powerteam + 3.246
4. 28 Kim Luis Schramm US Racing + 3.426
5. 13 Fabio Scherer US Racing + 3.986

Stand na 9 wedstrijden: 1. Vips Juri (ITA) 119
2. Drugovich Felipe (ITA) 102
3. Armstrong Marcus (ITA) 90
4. Nielsen Nicklas (DNK) 83
5. Hanses Julian (DEU) 67
6. Schramm Kim Luis (DEU) 66
7. Moreira-Laliberte Kami (CHE) 61
8. Correa Juan Manuel (ITA) 56
9. Zendeli Lirim (DEU) 53
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet