IndyCar

Indycar: Spyderman Helio Castroneves maakt titelstrijd spannend met Iowa-zege

Ruim drie jaar en 54 races moest de inmiddels 42-jarige Helio Castroneves het zonder Indycar-overwinningen stellen. Gisteren behaalde Castroneves in de Iowa Corn 300 voor Team Penske zijn eerste seizoensoverwinning. In de tussenstand van het kampioenschap bedraagt het verschil met Scott Dixon nu nog maar acht punten. Inmiddels zijn ervan de 17 wedstrijden 11 verreden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Spyderman
Spyderman Castroneves is het nog niet verleerd. Hij houdt de titelstrijd in mogelijk zijn laatste Indycar-seizoen open. Volgens het geruchtencircuit vertrekt Helio "helaas" in 2018 naar de sportscars.


Spyderman Helio Castroneves maakt titelstrijd spannend met Iowa zege
Van de 300 ronden op de 0.894 mijl korte oval in Iowa reed Castroneves er 217 aan de leiding en versloeg JR Hildebrand met een voorsprong van 4.9647 secs. Voor Castroneves betekende het zijn allereerste overwinning sinds Chevrolet Grand Prix doubleheader in Detroit, juni 2014 en de 30e zege in zijn 20 jarige Indycar-carriere. Op de eeuwige ranglijst bezet de Braziliaan samen met de legendarische Rick Mears de 12e plek. Overigens fungeert Mears op de ovals als spotter bij Team Penske voor Castroneves.

De beslissing viel in de 268e ronde toen Castroneves zowel aan JR Hildebrand en Marco Andretti passeerde. Daarna nam Helio definitief afstand van zijn achtervolgers en bezorgde Team Penske haar record 192e Indycar-overwinning. Voor Castroneves betekende het zijn eerste overwinning in Iowa en is de negende coureur die dit jaar een Indycar-wedstrijd wist te winnen.

2017 Pitlane
De traditionele chaos in de pitlane. Pagenaud voorop.

Roger Penske(bepaalt tevens de wedstrijdstrategie voor Castroneves): "Ik denk dat Helio de wedstrijd helemaal onder controle had. Je kon zien dat we erg goede pitstops hadden. De betrouwbaarheid speelt een rol maar ook de man die weet hoe dat je in de afrastering moet klimmen."

Helio Castroneves: "Tenslotte kwam het allemaal goed. Het is een eer om van deze organisatie deel uit te mogen maken. En ik kan Roger Penske en Tim Cindric en het gehele team niet genoeg voor hun steun bedanken. Het is gemakkelijk om in de goede tijden achter je te staan. Voor mij is dit van onschatbare waarde. Maar er gaat nog meer komen dit seizoen. Wij zijn er vaak zo dichtbij geweest. De Hitachi Chevy ging als op rails. In het begin hadden we met de set-up een klein probleem maar na een aanpassing was de auto fantastisch. Geweldige finish. Het leek wel alsof ik voor de eerste maal gewonnen had."

2017 Hildebrand
Mooie wedstrijd van JR Hildebrand.

JR Hildebrand finishte voor het team van Ed Carpenter Racing als tweede en behaalde voor de tweede maal in zijn carriere zijn beste Indycar-resultaat. In 2011 finishte hij in de Indy 500 als tweede achter de betreurde Dan Wheldon. Hildebrand reed met dezelfde auto waarmee Josef Newgarden vorig jaar in Iowa won. Hildebrand kwalificeerde zich afgelopen zaterdag als tweede en dit was tevens zijn beste kwalificatieresultaat.

JR Hildebrand: "Het voelt goed aan maar onder iets andere omstandigheden hadden we zeker een auto om te winnen. Het team nam de juiste beslissing om vroeg naar binnen te komen. Als we over dezelfde banden als Helio beschikt had, had ik voor hem op het einde nog wel wat in huis gehad. Maar geweldig om voor de Fuzzy's Wodka crew hier op het podium te staan."

2017 Ganassi duo Tony Kanaan geeft ruim baan aan teamgenoot Scott Dixon die bovenaan in het kampioenschap staat.

Ryan Hunter Reay, die in het verleden al driemaal in Iowa wist te winnen, eindigde voor het team van Andretti Autosport als derde. Polesitter Will Power reed 23 ronden aan de leiding maar eindigde uiteindelijk als vierde voor Team Penske. Mikhail Aleshin, Carlos Munoz en Conor Daly werden bij eenzijdige crashes uitgeschakeld maar bleven ongedeerd. Na 208 ronden moest de wedstrijd ruim acht minuten vanwege een korte regenbui onderbroken worden.

2017 Gutierrez
Gutierrez genoot van zijn allereerste ovalervaring. Het smaakt duidelijk naar meer.

Esteban Gutierrez eindigde bij zijn ovaldebuut als 13e. Gutierrez: " Voor de eerste maal op een oval. Het was een prachtige ervaring. Ik wist niet wat ik moest verwachten en had aan het begin wat moeite om op snelheid te komen. Maar na een aantal rondjes in het begin begon ik mij op mijn gemak te voelen en wist hoe ik mijn gereedschap in het verkeer moest gebruiken. Het meest tricky onderdeel. Wil wel mijn concurrenten bedanken omdat ze zo fair tegen mij raceten. Met al die verschillende lijnen was het niet gemakkelijk en als je in het verkeer dichtbij komt heb je een totaal verschillende auto. Je kunt dus nogal wat verwachten en je hebt echt veel ervaring nodig. Met meer ervaring verwacht ik beter, maar vandaag was werkelijk een goed begin. Wil hierbij het team bedanken. Want die waren echt goed voor al de informatie en het gereedschap dat zij mij vandaag gaven."

2017 Tractor
Krijg je in het land van het graan en het koren als winnaar een tractor.............die hadden we nog niet gezien.

IndyCar-Iowa-results

2017 Burnout

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet