Formule 2

Formule 2: Markelov wint sprintrace op Red-Bull-Ring, De Vries valt uit na aanvaring met Visoiu

 ONY2131

Artem Markelov (Russian Time) heeft zijn 'reverse pole' bekwaam omgezet in een overwinning in de F2-sprintrace op de Red-Bull-Ring. De Rus leidde van start tot finish op weg naar zijn tweede zege van het seizoen. Ook de twee overige podiumplaatsen stonden al vast na de eerste bocht: Alex Albon (ART) en Oliver Rowland (DAMS) reden alle 28 ronden kort achter elkaar, zonder van positie te wisselen. De ster van de race was Markelovs teamgenoot Luca Ghiotto, die van P14 naar P4 opstoomde. Nyck de Vries had net het laatste punt van de race in zicht toen een rondenlang duel met Robert Visiou in tranen eindigde. Voor het eerst daarom geen punten in een F2-weekend voor De Vries.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

Door een aanschakeling van oponthoud duurde het even voordat de sprintrace op de Red-Bull-Ring goed en wel op gang kwam. Eerste aanleiding was Ralph Boschung, die vanaf de eerste rij niet goed wegkwam. Iedereen slalomde om de Campos-auto heen, totdat de allerlaatst gestarte Raffaele Marciello (Trident) alsnog achterop reed. Dat bracht de safety car naar buiten. Intussen was Nabi Jeffri niet weggekomen, een rampochtend voor Trident completerend, had ook Nobuharu Matsushita een dramatische start en ging Sean Gelael achterstevoren in de tweede bocht.

 ONY2125

Vier ronden circuleerde het veld achter de safety car, waarna de groene vlaggen zwaaiden. Vrijwel onmiddellijk was er opnieuw drama. Kampioenschapsleider Leclerc (Prema), die net Jordan King (MP) had ingehaald voor de vijfde plaats, verkeek zich op een vroeger remmende teamgenoot Antonio Fuoco, die weer moest remmen voor Oliver Rowland, die terugkwam naar zijn lijn. Het resultaat was dat Leclerc achterop reed bij Fuoco en uit de wedstrijd spinde. Er moest een VSC-periode aan te pas komen om de Prema-auto weg te halen van zijn gevaarlijke plek. De actie van Rowland werd weliswaar onderzocht, maar tegen de Brit werd geen actie ondernomen.

In de zevende ronde mocht het echte racen dan opnieuw beginnen. Meteen was het weer raak, nu door De Vries die binnendoor dook bij Ghiotto, terwijl Malja nog aan de buitenkant zat. De Zweed werd door Ghiotto in de grindbak gelanceerd, al kon die daar ook weinig aan doen. Ghiotto overleefde het en groeide uit tot de ster van de race. De ontketende Italiaan ging op weg naar Latifi, King en Fuoco en passeerde ze in de 16e, 19e en 24e ronde. Een indrukwekkende opmars van de man die als 14e was gestart.

 ONY2176

In diezelfde ronde was De Vries eindelijk Visiou (Campos) voorbij voor het laatste punt van de wedstrijd, maar de Roemeen wilde de plaats terugpakken. De Vries liet hem weinig ruimte, maar Visiou dacht dat zelfs het gras hem dan nog die ruimte zou bieden en reed vol de zijkant van de Rapax-auto in: een voortijdig einde van een weinig vrolijkmakend weekend voor de Fries. Er loopt nog een onderzoek naar hem voor inhalen onder de safety car, maar dat maakt voor zijn uitslag niets meer uit.

Vooraan draaide Markelov nog even de snelste ronde van de wedstrijd om zijn superioriteit te benadrukken, waarna hij zegevierend over de streep kwam, gevolgd door Albon en Rowland. De laatste maakte daarmee weer iets van zijn achterstand op Leclerc goed, maar heeft Markelov nu in zijn nek hijgen.

 54I8503

Fuoco besloot een goed weekend met de vierde plaats, met in zijn spoor King, die voor MP Motorsport weer wat puntjes in de wacht sleepte. Nato besloot een sterke race vanaf de laatste plaats met P7, een plek die hij in handen kreeg door een tijdstraf voor Nicholas Latifi. De Canadees eindigde eigenlijk als zevende, maar kreeg 5 seconden tijdstraf voor te snel rijden in de pitstraat tijdens de eerste SC-periode, toen de safety car door de pitstraat moest rijden.

F2, Red-Bull-Ring, race 2, 9 juli 2017

1. Artem Markelov - Russian Time - 28 ronden, 40'32"190
2. Alex Albon - ART - 1"4
3. Oliver Rowland - DAMS - 2"0
4. Luca Ghiotto - Russian Time - 5"8
5. Antonio Fuoco - Prema - 6"6
6. Jordan King - MP - 10"5
7. Norman Nato - Arden - 13"6
8. Nicholas Latifi - DAMS - 15"9
9. Sergio Canamasas - Rapax - 15"9
10. Sergio Sette Camara - MP - 16"2
11. Sean Gelael - Arden - 18"8
12. Nabil Jeffri - Trident - 20"9
13. Louis Delétraz - Racing Engineering - 21"3
14. Nobuharu Matsushita - ART -22"4
15. Gustav Malja - Racing Engineering - 1'07"9

Snelste ronde: Artem Markelov

Uitgevallen
27e ronde - Nyck de Vries
26e ronde - Robert Visoiu
16e ronde - Ralph Boschung
5e ronde - Charles Leclerc
1e ronde - Raffaele Marciello

Stand kampioenschap
1.Leclerc 151; 2.Rowland 102; 3.Markelov 99; 4.Latifi 72; 5.Ghiotto 66; 6.Matsushita 62; 7.Albon 59; 8.Nato, De Vries 45; 10.King 43
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet