NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr op oude banden naar de zege in Kentucky

Met nog amper één ronde te gaan had Furniture Row-coureur Martin Truex Jr. een voorsprong van meer dan 15 seconden op Kyle Larson toen Kurt Busch zijn motor gigantisch opblies en er geneutraliseerd moest worden. Truex Jr. besloot om niet naar binnen te gaan. Uiteindelijk wist Truex Jr. in de verlengde wedstrijd toch de overwinning te pakken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kentucky Start
Uitverkocht huis in Kentucky.


Martin Truex Jr. op oude banden naar de zege in Kentucky
"Ik dacht dat ik dood bleef en dat het gedaan was" verklaarde Truex Jr. na afloop. Een duwtje van Kyle Larson bij de herstart hielp Truex Jr. om Kyle Busch te passeren. Maar een crash achter de koplopers bevroor de wedstrijd en betekende voor Martin Truex Jr. de zege.Voor Martin Truex Jr. betekende het zijn derde overwinning dit seizoen, de eerste tiende in zijn carriere, de eerste op Kentucky. Tevens wist Truex Jr. beide wedstrijdsegmenten op zijn naam te schrijven. In de tussenstand voor de playoffs heeft Truex Jr. 28 punten meer dan Jimmie Johnson.

Martin Truex Jr: "Ongelofelijk. Ontzettend verheugd dat ik hier gewonnen heb. Vorig jaar had ik hier ook kans om te winnen maar kwam vanwege. Dit is een mooie compensatie. Elke ronde werd ik steeds ongeruster over een neutralisatie. Zeker als je aan het aftellen bent. De laatste 30, de laatste 20, de laatste 10 en dan de laatste vijf. En dan hoop je dat er geen neutralisatie komt. Die kwam natuurlijk wel. Gelukkig wist ik ze bij de herstart achter me te houden. En een duwtje van Larson dat hielp wel."Het tweede segment bestond uit meer dan 100 ronden en voor NASCAR begrippen beschikte Truex Jr. over een kolossale voorsprong.

Kyle Busch Kyle Busch eindigde als vijfde en slaagde er niet in om tweemaal te winnen.

Vanwege een technische onvolkomenheid werd Larson na de trainingen naar de achterste startrij terugverwezen en bevond zich in het eerste 80 ronden segment in derde positie, maar moest vanwege te snel rijden in de pitlane na de 88e ronde opnieuw achteraan aansluiten. Daarna moest Larson zich voor de tweede maal door het gehele startveld heen werken.

Kyle Larson: "Denk niet dat ik hem kon verslaan. Eigenlijk hadden we niets in huis. Hij was supersnel. Ik beschikte over de tweede snelste auto. Als eerder een herstart geweest was, dan had ik wel eens willen weten wat er gebeurd zou zijn. Maar we brachten de Target Chevrolet als tweede over de streep nadat we ons niet konden kwalificeren en ik verliet de pitlane ook nog iets te snel. Ik was wel kwaad op mijzelf hierover. Ik weet niet of dit het wedstrijdverloop beslist heeft."

Martin Truex Jr
Martin Truex Jr. behaalde een verdiende overwinning in Kentucky.

Chase Elliott eindigde als derde gevolgd door de JGR-teamgenoten Denny Hamlin, Kyle Busch en Erik Jones. Zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson wist andermaal niet op Kentucky te winnen(evenals op Watkins Glen waar hij ook nog nooit gewonnen heeft). Bij de start van het tweede segment was Brad Keselowski "loose"in Turn 3 en zowel Clint Bowyer als Johnson konden de Penske-rijder niet meer ontwijken.

Johnson: "De auto voelde fantastisch aan. Wij bevonden ons zeker in een Top 5 positie vanavond. Maar hij stond al dwars nog voordat ik eraan kwam."

Truex Burn Out
Truex Jr. viert zijn overwinning.

Keselowski: "Het stinkt. Ik crashte. Was "loose" in Turn 3 en bevond mij onder Bowyer. Ik probeerde nog ruimte te geven maar hij spinde. Ik crashte met andere mensen. Het hoort erbij maar je wilt het niet meemaken."

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 274 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 274 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 274 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 274 ronden
5. Kyle Busch Toyota 274 ronden
6. Erik Jones Toyota 274 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 274 ronden
8. Joey Logano Ford 274 ronden
9. Kevin Harvick Ford 274 ronden
10. Ryan Blaney Ford 274 ronden

Truex Jr VL
Winnaar Martin Truex Jr. staat tweede in de tussenstand van het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet