NASCAR

NASCAR: Kyle Busch behaalt 88e Xfinity-zege in Kentucky

Rowdy Kyle Busch behaalde in Kentucky zijn 88e Xfinity-zege en verbeterde daarmee andermaal zijn persoonlijke record in de naar zaterdagmiddag uitgestelde Alsco 300 Nascar Xfinity-wedstrijd. Tevens pakte Busch ook nog eens zijn 35e Xfinity-pole.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start
De start in Kentucky was niet echt perfect.


Kyle Busch behaalt 88e Xfinity-zege in Kentucky
Bij het uitvoeren van de traditionele zege burn-out klapte de linker achterband van de winnende JGR Toyota. Voor winnaar Kyle Busch precies op het juiste moment gezien het risico dat zijn crewchief Eric Phillips in de 129e ronde genomen had. Bij een neutralisatie voor een opgeblazen motor van Joey Gase liet de crewchief vier verse Goodyears monteren. In vergelijking met de teams die voor een tweestop strategie gingen verloor Busch maar liefst zes plekken. Maar in de 148e ronde bevond hij zich, nadat hij de Ford van Joey Logano gepasseerd was, alweer in derde positie. Een crash van Ray Black Jr. zorgde in de 167e ronde voor de allerlaatste neutralisatie en ook toen besloot Busch om niet naar binnen te gaan.

Voor de rest van de wedstrijd bleef Busch op kop en kreeg daarbij ook nog eens een klein beetje hulp van Ryan Blaney. Een wegrollend wiel tijdens een stop in de 168e ronde leverde Blaney een penalty op. Een gelukje voor Busch, want Blaney beschikte zeker over één van de snelste auto's op de baan.

Kyle Busch: "De crew werd steeds beter. Wij deden gewoon wat we moesten doen. Met nog twee pitstops te gaan gingen we voor vier banden. Daardoor raakten we iets achter maar het gaf ons de kans. En toen gingen er ook nog eens mensen naar binnen. Toen ik mij in "clean air" bevond was onze auto bijzonder snel. Denk niet dat de concurrentie tegen ons erg veel in huis had.

2017 Erik Jones Erik Jones bezorgde JGR Racing een derde plek.

Blaney viel bij de herstart in de 168e ronde terug naar de staart van het veld en ging in de allerlaatste ronde vrijwel op de meet ook nog eens aan de Toyota van Erik Jones voorbij. Het verschil tussen Busch en Blaney bedroeg slechts 1.097 secs.

Ryan Blaney, met enige spijt in zijn stem: " Aan het einde voelde het goed aan. We hadden een goede dag. Tot aan de laatste neutralisatie beschikten we gewoon over de beste auto. Toen werd er geneutraliseerd en discussieerden we over het feit of we al dan niet naar binnen zouden gaan. Het is nu gemakkelijk om terug te blikken van wat er gebeurd zou zijn, als we niet naar binnen gegaan waren. De pitstop was de juiste beslissing en toen maakte het team een overtreden. Dit stinkt. Het stinkt nog meer omdat we als tweede eindigden."

Aan actie ontbrak het zeker niet. Zeker omdat het bij de start al fout ging het al fout tussen Brendan Gaughan, Blake Koch, Brandon Jones, Ryan Reed en Michael Annett. Voor Jones was het direct over, Gaughan moest in de zevende ronde opgeven en Reed gaf na 55 ronden met een oververhitte motor op. Annett en Koch werden resp. als 16e en 23e geklasseerd.Elliott Sadler eindigde als twaalfde en behoudt voor William Bryon de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Bryon slaagde er na twee achtereenvolgende overwinningen niet in om een hattrick te scoren.

2017 Busch Kentucky
Tja, hij klape bij de burnout. Mooier kon eigenlijk niet.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Ryan Blaney Ford 200 ronden
3. Erik Jones Toyota 200 ronden
4. Kevin Harvick Ford 200 ronden
5. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
6. Joey Logano Ford 200 ronden
7. William Bryon Chevrolet 200 ronden
8. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
9. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
10. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet