VLN

VLN: Ringmaster Stef Dusseldorp bezorgt samen met Jörg Müller Falken Motorsport eerste Nordschleife zege

De vierde wedstrijd van het populaire VLN-Endurance kampioenschap op de Nürburgring Nordschleife leverde voor het team van Falken Motorsport de allereerste zege op. De combinatie Jörg Müller/Stef Dusseldorp beheerste in de Falken Motorsport BMW M6 GT3 vrijwel de gehele wedstrijd. Voor Falken Motorsport betekende het de eerste overall zege in 18 jaar VLN deelnames.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN

2017 Start Start van de 48e Adenauer Rundstreckenrennen. De Manthey Porsche neemt de leiding maar viel snel uit.

VLN: Ringmaster Stef Dusseldorp bezorgt samen met Jörg Müller Falken Motorsport eerste Nordschleife zege
Sinds eind 2015 mocht er weer een Nederlander op de hoogste trede van het erepodium plaatsvinden. Volgens de VLN statistieken won Gerwin Schuring samen met Manuel Mezger en Phillipp Eng destijds de finalewedstrijd op de Nürburgring. Voor BMW betekende het de eerste Nordschleife-overwinning dit seizoen. En voor Stef Dusseldorp alsmede Falken Motorsport teameigenaar Sven Schnabl betekende het eveneens de allereerste Nordschleife overwinning. Het team van Schnabl is voor Falken eveneens met een Porsche 911 GT3 R op de Nordschleife actief.

Vanaf de derde wedstrijdronde beheerste de Falken Motorsports BMW M6 GT3, die zich als overigens als tweede gekwalificeerd had, de wedstrijd. De leidende Manthey Porsche 911 GT3 R van Sven Müller moest na drie ronden met versnellingsbakproblemen definitief opgeven. Na het opgeven van de eerste Manthey Porsche stond de Falken Motorsports BMW M6 GT3 onder druk van de No 100 Walkenhorst BMW M6 GT3, de 911 Manthey Porsche en de verrassende Renault RS.1 van "Dieter Schmidtmann" die na een crash bij het uitkomen van de Karussel moest opgeven. Vanwege een gebrek in de vocht toevoer had "Schmidtmann" al eerder de aansluiting aan de koplopers verloren.

Met een voorsprong van ruim 34 seconden kwam Dusseldorp als eerste over de streep. Jörg Müller: "Fantastisch om hier op de Nürburgring te winnen. Bijzonder blij. Ben extreem gelukkig." Stef Dusseldorp: " Wij zaten er al zo vaak zo dichtbij. Mooi dat het eindelijk gelukt is."Teameigenaar Sven Schnabl: " De tijd was overrijp. Bij de 24U ging het ook al niet slecht en we hebben hier hard voor gewerkt. Eindelijk is het gelukt."

Achter Dusseldorp zorgden Romain Dumas(Manthey Porsche 911 GT 3R) en de Noor Christian Krognes(Walkenhorst BMW M6 GT3) voor een adembenemend spektakel waarbij contact in de slotfase zeker niet geschuwd werd. "Ik heb ervan genoten. Ik kende Krognes eigenlijk niet. Maar een nette vent." Christian Krognes: "Wauw, wat een wedstrijd. Frustrerend dat ik hem niet kon passeren."

2017 VLN Falken BMW
Historische zege voor BMW, Falken en Stef Dusseldorp. De Nederlander schitterde op de Nordschleife.

De WTM Rinaldi Ferrari F488 van Kainz/Weiss/Krumbach viel na een touché in de openingsfase uit evenals de Falken Porsche 911 GT3 R van de combinatie Robert Renauer/Klaus Bachler. Oorzaak een gele vlag situatie waarbij ook de BMW No 100 betrokken was, maar die kwam ongeschonden uit de strijd. Dit kon van de Porsches niet gezegd worden. Die moesten beiden opgeven. Walkenhorst-coureur Krognes: "Mijn achtervolgers hebben gewoon te laat bemerkt dat ik van het gas gegaan ben. Verder had het geen invloed gelukkig."

Spektakel in de Porsche Carrera Cup-klasse.
Ook in de Porsche Carrera Cup-klasse bleef het tot het einde spannend. Hier pakte de Gigaspeed Porsche van Tim Scheerbarth/Steve Jans/Alexander Mies voor de derde achtereenvolgende maal de overwinning. De Team 75 Motorsport Porsche 911 GT3 Cup van David Jahn/Marek Bockmann viel in het zicht van de finish stil en werd nog als tiende algemeen geklasseerd. In de KTM X-Bow Cup zegevierden Ferdinand en Johannes Stuck voor de eerste maal dit seizoen.

Met een vierde overwinning in de 3L VLN Produktieauto-categorie behouden Norbert Fischer/Christian Konnerth/Daniel Zils de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De volgende wedstrijd is de ROWE ADAC Rhein Ruhr Pokal Rennen op 19 augustus a.s. Deze 6 Uurswedstrijd is tevens het VLN seizoenshoogtepunt.

2017 Dusseldorp Muller
Stef Dusseldorp en Jörg Müller genieten van hun zege op de Nordschleife.

Uitslag 38e Adenauer Rundstrecken Trophy
1. #3 Dusseldorp / Müller (BMW M6 GT3)
2. #911 Lietz / Dumas (Porsche 911 GT3 R)
3. #100 Krognes / Di Martino / Henkola (BMW M6 GT3)
4. #31 Siedler / Stippler (Porsche 911 GT3 R)
5. #44 Schmickler / Riemer (Mercedes AMG GT 3)
6. #35 Tresson / Walkenhorst / Schiwietz (BMW M6 GT3)
7. #36 Posavac / Lambertz / Hürtgen (BMW Z4 GT3)
8. #1 Mies / Scheerbarth / Jans (Porsche 911 GT3 Cup)
9. #62 Kräling / Gindorf / Brück (Porsche 911 GT America)
10. #117 Jahn / Böckmann (Porsche 911 GT3 Cup)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet