V8 Supercars

V8 Superscars: Zege voor McLaughlin in Townsville. Pech voor Fabian Coulthard

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin behaalde in Townsville vandaag in R1 zijn vijfde seizoensoverwinning. Fabian Coulthard ging al in de eerste ronde in rondte en werd als elfde geklasseerd. Met zijn zege heeft McLaughlin nu de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen.


Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/PRA/Red Bull

17-McLaughlin 90I7319
Scott McLaughlin leidt voor de eerste maal in de tussenstand van het kampioenschap van de Supercars.


Zege voor McLaughlin in Townsville. Pech voor Coulthard.
Voorafgaande aan de wedstrijd had Fabian Coulthard een voorsprong van 10 punten op zijn Shell V Power teamgenoot Scott McLaughlin. Door een spin in de eerste ronde verloor Fabian Coulthard direct in het begin al waardevolle punten. In de openingsronde moest polesitter McLaughlin kortstondig de leiding aan Whincup afgeven maar wist de leiding te behouden. Na de twee verplichte pitstops koerste de Kiwi op zijn vijfde seizoenszege af. Zesvoudig Supercars-kampioen Jamie Whincup eindigde als tweede en Mark Winterbottom wist zich vanaf een zesde plek naar een derde podiumpositie op te werken. Voor McLaughlin betekende het overigens zijn achtste pole position dit seizoen en leidt nu voor de eerste maal in de tussenstand van het kampioenschap.

Scott McLaughlin: " Fantastisch voor het team van Shell V Power Racing. Had in de beginfase een mooi gevecht met Jamie Whincup en wist een gat te slaan. Erg "cool" om nu aan de leiding te staan, maar het seizoen is nog lang. Wij zijn hiernaar toe gekomen met de hoop een paar podiums te behalen. Maar wij hebben veel meer gedaan. Wij zijn meer dan tevreden."

Voor teamgenoot Fabian Coulthard verliep de wedstrijd wat minder. Door problemen met de balans kwalificeerde Fabian zich slechts als negende en ging tot overmaat van ramp in de eerste ronde ook nog eens in de rondte. Coulthard viel terug naar de start van het veld en kwam niet verder dan een elfde plek.

2017 McLaughlin Townsville McLaughlin op weg naar zijn achtste pole en vijfde seizoenszege alweer.

Fabian Coulthard: "Als ik niet kan winnen moet mijn teammaat dat maar doen. Felicitaties aan Scott. De auto's zijn snel genoeg. Fantastisch om vanuit de staart van het veld nog als elfde te eindigen. Pech, maar het team verrichtte fantastisch werk om mij naar de elfde plek te begeleiden." Coulthard werd het slachtoffer van een incident tussen Garth Tander en Tim Slade waarbij ook nog Todd Kelly en James Courtney betrokken waren.

2017 Whincup Townsville
Tweede plek voor Jamie Whincup.

Een mooie dag voor PRA. Maar liefst drie PRA Fords in de Top 5. Mark Winterbottom en Chaz Mostert eindigden resp. als vierde en vijfde. Chaz Mostert leverde een lang gevecht met regerend kampioen Shane van Gisbergen, die vanwege een motorprobleem naar de zevende plek terugviel.


2017 Mostert Townsville
Mooi gevecht van Chaz Mostert met SVG.

Mark Winterbottom: " Een mooie dag en goed om weer op het podium terug te zijn. Om de motivatie te behouden heb je goede resultaten nodig. Mijn auto had dit jaar nogal een behoorlijke "workload"nodig. Op het moment dat je de finish passeert denk je daaraan. Het is niet alleen een podium. Prachtig voor de mensen die aan mijn auto werken. Erg goed dat je voor hun champagne kunt spuiten. Wij hebben nu momentum en dat moeten we trachten te behouden."

Chaz Mostert: "Een top 5 resultaat is altijd goed. Het is zo supercompetitief hier. We beschikten zeker niet over de snelheid van de koplopers. Wij hebben veel geleerd. Kijken wat we overall kunnen doen. Zeker geen slecht resultaat. Dit moeten we blijven doen. Top 5 resultaten en kleine vorderingen met de auto maken."

Cameron Waters: "Erg verheugd over het verloop van de dag. Na de trainingen hadden we best wel moeite. Met een vierde plek in de kwalificatie was ik best wel tevreden. Goed om als vijfde te finishen en de race heeft ons aangegeven in welke richting we moeten werken."Na de laatste stop in de 42e ronde beschikte McLaughlin over een voorsprong van meer dan acht seconden op Whincup die bij zijn laatste stop snel nog wat veranderingen aan zijn auto liet aanbrengen.

2017 Waters Townsville
Drie PRA Fords in de Top 5. Cameron Waters eindigde als vijfde.

Uitslag
1 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 70 ronden  01:28:19.7419
2 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 70 ronden 01:28:23.8374
3 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 70 ronden 01:28:35.1476
4 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 70 ronden 01:28:40.0008
5 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 70 ronden 01:28:48.2640
6 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 70 ronden  01:28:53.9110
7 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 70 ronden 01:28:56.7641
8 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 70 ronden  01:28:56.8589
9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore VF 70 ronden  01:28:57.3381
10 Wilson Security Racing GRM James Moffat Holden Commodore VF 70 ronden 01:28:58.0206
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet