GT

GT: Porsche en Ginetta winnen GT4 European Series Southern Cup races op Dijon

DBWP5237

Het derde weekeinde van de GT4 European Series Southern Cup op het circuit van Dijon-Prenois was er een met twee uitersten: een volledig natte baan op zaterdag en een droge race op de zondag. Henry Hassid en Steven Palette wonnen namens Martinet By Alméras (Porsche) de openingsrace, terwijl Stéphane Tribaudini op zondag voor een stunt zorgde door met de CMR Ginetta G55 GT4 de volle winst te pakken.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

In de regen waren het Gilles Vannelet en Henry Hassid die elkaar bestreden bij de start van de eerste race. Hassid nam de leiding, maar pole-sitter Vannelet wist al snel orde op zaken te stellen. Vannelet kreeg daarna Robert Consani achter zich aan, maar de Ginetta-rijder kreeg een drive-through en viel terug. Nadat de IMSA Performance Porsche van de baan was gegaan besloot de wedstrijdleiding eerst tot een Full Course Yellow over te gaan, gevolgd door een safety car.

Veel teams besloten na het opengaan van de pit window naar binnen te komen, op CMR-rijder Stéphane Tribaudini na. Tribaudini nam hierdoor de leiding over, maar kon deze niet vasthouden. Mike Parisy, de leider in het kampioenschap, ging hem als eerste voorbij, maar ook Parisy maakte een fout en verloor de leiding. Steven Palette schoof door naar de leiding, maar Parisy probeerde terug te komen tot hij opnieuw een fout maakte. Palette kon daarna onbedreigd naar de overwinning rijden. Parisy kwam als tweede over de streep, gevolgd dor de Team Speed Car Ginetta van Benjamin Lariche.

DBWP6372

Op zondag ging de strijd in het eerste deel van de race tussen Porsche-rijders Gregory Guilvert en Steven Palette. Guilvert verdedigde zijn positie met hand en tand en leek als leider de pits in te komen halverwege de race, tot hij een foutje maakte en Palette de leiding kon overnemen. Achter het tweetal wachte BMW Team France-rijder Julien Piguet geduldig af en de Ekris M4 GT4 lag nadat alle teams waren gestopt op de tweede plaats. Dat werd een eerste plaats nadat Frédéric Johais Henry Hassid wist te passeren. De Ekris M4 GT4 moest echter opnieuw de pits in, omdat BMW Team France te laat was gestopt.

Door de drive-through kreeg de Martinet By Alméras Porsche de leiding opnieuw in handen, maar Hassid wist de snelle Stéphane Tribaudini niet achter zich te houden. Het koste de AM-rijder nauwelijks moeite de voor hem rijdende Porsche bij te halen en vervolgens voorbij te rijden. Een lekke band zorgde ervoor dat Hassid uiteindelijk slechts als tiende eindigde. Tribaudini pakte de overwinning, op ruim 13 seconden gevolgd door de Team Speed Car Ginetta van Consani en Lariche. Street Art Racing's Eric Cayrolle en Arno Santamato eindigden de wedstrijd als derde algemeen.

DBWP7893

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet