Sportscars

IMSA: Eerste winst voor Action Express en BMW, geen podiumsuccessen Nederlanders op Watkins Glen

170702 IMSA BMW
Na het DTM-succes nu ook winst in IMSA voor BMW

Na een spannende strijd in de slotfase behaalde het Action Express-team met João Barbosa, Filipe Albuquerque en Christian Fittipaldi de overwinning in de Sahlen's Six Hours of the Glen, de zesde race van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de derde ronde van de Tequila Patrón North American Endurance Cup. Renger van der Zande eindigde samen met Marc Goossens in de Visit Florida-Riley als vijfde in de klasse. De winst in de PC-klasse ging voor de vijfde keer dit seizoen naar Performance Tech Motorsports met James French en Pato O'Ward die voor de gelegenheid werden bijgestaan door Kyle Masson. Na het succesvolle weekeinde in de DTM op de Norisring met twee overwinningen was er ook in de IMSA-race op Watkins Glen succes voor BMW in de vorm van de eerste zege voor de M6 GTLM dankzij Alexander Sims en Bill Auberlen. Michael Shank Racing herhaalde het succes van Detroit door voor de tweede maal op rij de GTD-klasse te winnen met de Acura NSX GT3, bestuurd door Andy Lally en Katherine Legge. Jeroen Bleekemolen werd samen met Ben Keating en Mario Farnbacher in de Riley Motorsports-Team AMG-Mercedes-AMG GT3 als tiende in GTD geklasseerd. Jeroen Mul en zijn teamgenoten in de Change Racing-Lamborghini haalden de eindstreep niet.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, BMW

170702 IMSA race ActionExpress
De Action Express-Cadillac DPi won de prototype-klasse

De pole-winnende ESM-Nissan DPi met Pipo Derani, Scott Sharp en Ryan Dalziel leidde in het eerste uur, maar viel daarna terug na een crash. Ook de Whelen-Action Express-Cadillac DPi van Dane Cameron, Eric Curran en Filipe Albuquerque, die daarna aan de leiding reed, verloor vervolgens terrein vanwege een losgelopen rechter achterwiel. Voor de Konica-Minolta-WTR-Cadillac DPi van de gebroeders Taylor, al vijf races ongeslagen, was de kans op succes al verkeken als gevolg van een beschadigde ophanging bij de start. Zo ging de strijd om de overwinning na de laatste neutralisatie in het laatste halfuur tussen Stephen Simpson in de JDC Miller Motorsports-Oreca en João Barbosa in de Mustang Sampling-Action Express-Cadillac DPi. Simpson leek daarbij de beste kansen in handen te hebben, maar in het verkeer verloor hij tijd, waardoor Barbosa het gat kon dichtrijden en in de laatste tien minuten de kop kon overnemen. Vervolgens reed de Portugese routinier de overwinning naar huis, waarmee het Action Express-team de eerste zege van het seizoen met de nieuwe Cadillac DPi behaalde en tevens een einde maakte aan de zegereeks van de broers Taylor. Achter de JDC Miler Motorsports-auto eindigde de Mazda van Jonathan Bomarito, Tristan Nuñez en Spencer Pigot op de derde plaats.

170702 IMSA race Renger
Vijfde plaats voor Goossens/Van der Zande in de Visit Florida-Riley

"Misschien maar eens verder kijken"
Renger van der Zande eindigde samen met de Belg Marc Goossens als vijfde en meldde: "Een zware baan, waardoor het ook fysiek best inspannend was. In het begin konden we nog wel lekker mee en op verschillende strategieën konden we een beetje meerijden, maar we komen nog steeds één tot twee seconden per ronde tekort met onze auto. Het team was wel tevreden met de stints die we reden, maar uiteindelijk blijkt dat de DPi's en de andere LMP2's van Ligier en Oreca toch harder gaan. Misschien wordt het wel eens tijd voor het team om verder te kijken dan de Riley, maar daar doe ik verder geen uitspraken over. Hopelijk kunnen we nog wat snelheid vinden. Ik ben wel bij dat we nog de finish haalden, want al in de tweede ronde ben ik geraakt door een van de Taylors in de Cadillac die niet meer kon sturen. Dat was wel even schrikken, zeker omdat we dit jaar al heel veel crashes hebben gehad, maar nu konden we gelukkig doorrijden. Nu op naar de volgende race, volgende week in Canada, dus ik blijf ondertussen hier in Amerika, twee, drie dagen in New York en dan door naar Toronto voor de race op Mosport."

170702 IMSA race PCwinner
Vijfde opeenvolgende PC-klassezege voor Performance Tech

In de PC-klasse bleef het Performance Tech-team voor de vijfde race op rij ongeslagen, ondanks schade in de slotfase van de wedstrijd. James French, Pato O'Ward en Kyle Masson vierden de overwinning met een voorsprong van drie ronden op de nummer 20-BAR1 Motorsport-auto van Yount/Brice/Burkett.

170702 IMSA race GTstart
Start van het GT-veld

Na 16 races eindelijk winst voor BMW
Dat de BMW M6 GTLM, feitelijk een opgewaardeerde GT3-auto, niet de allerbeste basis voor succes in de zwaar bevochten IMSA-GTLM-klasse is, werd tijdens het afgelopen anderhalve seizoen sinds de introductie wel duidelijk. Er waren wat kleine lichtpuntjes, maar meestal kwam de grote BMW er tegen de concurrentie toch niet aan te pas. Dat veranderde echter op The Glen, waar de BMW's er in de kwalificatie al goed bij zaten en waar Alexander Sims en Bill Auberlen na 16 races eindelijk voor de eerste klasse-overwinning zorgden. Het was echter in de race geenszins gemakkelijk voor het team van Bobby Rahal, want lekke banden zorgden voor problemen waarvan andere teams opmerkelijk genoeg grotendeels gevrijwaard bleven. Achter Sims, die de auto op de laatste druppels brandstof na een stint van meer dan een uur over de eindstreep bracht, eindigde de nummer 67-Ford van Richard Westbrook en Ryan Briscoe als tweede, minder dan een seconde voor de Corvette van Jan Magnussen en Antonio Garcia. De nummer 912-Porsche met Laurens Vanthoor en Gianmaria Bruni, die zijn eerste optreden voor Porsche beleefde, leek op weg naar het podium, totdat Bruni in de laatste vijf minuten nog een keer de pits in moest vanwege een lekke linker voorband,

170702 IMSA race Acura
Opnieuw winst voor de Michael Shank-Acura in GTD

Acura-team herhaalt GTD-succes
In de GTD-klasse was de winst voor Andy Lally en Katherine Legge in de Michael Shank Racing-Acura NSX GT3, die daarmee hun succes van Detroit herhaalden. De tweede plaats ging naar de Scudera Corsa-Ferrari met Alesssandro Balzan, Christina Nielsen en Matteo Cressoni, terwijl de Turner Motorsport-BMW met Jens Klingmann en John Marks het podium completeerde. Cooper MacNeil, Shane van Gisbergen en Gunnar Jeannette eindigden met de WeatherTech/Riley-Mercedes als vierde. Jeroen Bleekemolen en zijn teamgenoten Ben Keating en Mario Farnbacher kwamen na de successen eerder dit seizoen nu niet verder dan de tiende plaats in de klasse. "Een moeilijk weekeinde", vond Bleekemolen. "Helaas kreeg Mario een straf vanwege het doorrijden bij rood aan het eind van de pitstraat. Daarmee hebben we een rondje verloren en kwam ik precies een ronde achter te liggen, waarmee ik dus constant met de leiders mee reed. Ik heb drie uur lang geknokt met de leiders, met name de snelle Acura's, dus zonder die straf hadden we zeker meegedaan voor het podium. Een stomme fout, iets dat eigenlijk niet mag gebeuren, maar ja, het hoort er soms bij. De Ferrari's en de Acura's waren zeker de snelste auto's in het veld, ook de Lexus en de Lamborghini's deden goed mee, dus wij waren wel de langzaamste, maar konden het in ieder geval redelijk bijhouden. Jammer, maar het is zo. Dinsdag test ik in Spa met Black Falcon voor de 24-uursrace en dan volgend weekeinde alweer terug voor de race in Mosport."

170702 IMSA race Bleekemolen
De Riley Motorsports-AMG-Team Mercedes-AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen

Voor Jeroen Mul en zijn Change Racing-Lamborghini-teamgenoten Brett Sandberg en Corey Lewis was de race voortijdig ten einde. "Ook voor ons niet de race waarop we hadden gehoopt. In het eerste deel hadden we al twee lekke banden, waardoor we twee rondjes achter kwamen te liggen, en vervolgens zat ik in de auto en probeerde zoveel mogelijk tijd goed te maken, maar bij het aanremmen van bocht zeven 'snapte' de auto achter, waardoor ik van de lijn af kwam. Daar is geen run-off, maar alleen gras en een bandenstapel, en de auto onderstuurde rechtdoor de baan af. Een heel ongelukkig moment, we zijn nog bezig met de analyse, maar dat was in ieder geval het einde van onze race. Gelukkig is er relatief weinig schade, dus de auto staat volgende week in Mosport weer tip-top aan de start."

170702 IMSA Watkins Glen uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet