Formule 3

F3: Maximilian Günther 'Halbzeitmeister', eerste F3-seizoenspodium voor Van Amersfoort Racing

2017 Günter R1
Bij het eerste EK-weekeinde in Duitsland behaalde Maxi Günther drie podiumplaatsen

Na 15 van 30 races staat Maximilian Günther bovenaan in de tussenstand van het FIA EK Formule 3 en mag zich daarmee officieus 'Halbzeitmeister' noemen. Op de Norisring in Neurenberg, waar de rijder uit het Zuid-Duitse Oberstdorf twee jaar geleden zijn eerste EK-zege behaalde, deed de Mercedes-juniorrijder het ook dit weekeinde weer goed met een zege, een tweede en een derde plaats. De rijder van het Prema Powerteam is de enige coureur die in alle 15 tot nu toe verreden races dit seizoen punten scoordeen lijkt met deze constantheid de voornaamste titelpretendent. De andere twee winnaars op de Norisring kwamen van het Carlin-team: Lando Norris in de tweede en Jehan Daruvala in de derde wedstrijd. Voor Van Amersfoort Racing was er de lang verwachte eerste podiumplaats dankzij Pedro Piquet, die in de eerste race van het weekeinde als tweede eindigde.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2017 Jake Hughes R1
Jake Hughes (34) aan de leiding voor Günther (3), maar Lando Norris (31) is al in aantocht

Na een lastige seizoensstart zorgde Jake Hughes voor een lichtpuntje voor het Britse Hitech Grand Prix-team door de pole-position voor zich op te eisen. Hij leidde ook lange tijd in de wedstrijd, maar met de overwinning werd het niks, want de opkomende Lando Norris reed in de 32e ronde bij het aanremmen van de eerste bocht tegen de achterkant van Hughes' auto, die daardoor rechtdoor schoot en met schade strandde. Daarmee kreeg Maximilian Günther de leiding in handen, waarop hij de overwinning naar huis reed. Pedro Piquet kwam als tweede over de eindstreep en zorgde zo voor de eerste VAR-podiumplaats van het seizoen. Norris was derde, maar de Brit kreeg van de wedstrijdleiding voor de aanrijding met Hughes een tijdstraf opgelegd, waardoor hij in de eindrangschikking terugviel naar de elfde plaats. De derde plaats ging daarmee naar de Chinees Zhou, voor Joel Eriksson, die vanaf de 17e plaats op de grid werd beloond voor een sterke inhaalrace. Harri Newey scoorde ook punten voor Van Amersfoort met zijn vijfde plaats. Joey Mawson werd uitgeschakeld door een aanrijding.

170702 FIA EK F3 Norisring uitslag race 1

170702 Ralf Aron
Ralf Aron leidde lange tijd, maar kwam uiteindelijk niet op het podium

In de tweede race startte Hitech-rijder Ralf Aron vanaf de pole-position en leidde in de beginfase voor zijn teamgenoot Jake Hughes en Maxi Günther. Lando Norris beleefde zijn gebruikelijke opmars: in de 18e ronde haalde hij Günther in en nam daarmee de derde oplaats over, vijf ronden later was Hughes aan de beurt. Vervolgens reed Norris snel het gat naar Aron dicht en in ronde 37 was de Brit er voorbij, waarmee de kansen van Aron op zijn eerste seizoenszege vervlogen waren. Vervolgens maakte Aron meerdere fouten, waardoor hij zelfs niet eens op het podium eindigde. Die eer was weggelegd voor Jake Hughes, die achter winnaar Norris het dubbele Britse succes completeerde. Maximilian Günther zorgde er als derde voor dat er rijders van drie verschillende teams op het podium eindigden. Piquet en Newey eindigden respectievelijk als zesde en zevende. Joey Mawson werd dertiende.

170702 FIA EK F3 Norisring uitslag race 2

170702 Daruvala Podium
Eerste overwinning voor een Indiër in het EK Formule 3: Jehan Daruvala

Op zijn 20e verjaardag startte Maximilian Günther vanaf de pole-position voor de derde race, maar hij slaagde er niet in om die perfecte uitgangspositie te vertalen naar racewinst. Bij de start kwam de Duitser niet optimaal weg, waarop de Indiër Jehan Deruvala de leiding nam. Günther volgde hem op korte afstand, maar niet genoeg om een aanval te plaatsen. Zo slaagde Daruvala erin om als eerste Indiër een EK-F3-race te winnen, terwijl Günther met zijn tweede plaats zijn voorsprong als leider in de tussenstand vergrootte. Lando Norris eindigde als derde. Voor de Van Amersfoort-rijders waren er ditmaal geen punten: Pedro Piquet viel uit met schade, een laat gevolg van een aanrijding met Mick Schumacher. Mawson werd elfde en Newey werd na een aanrijding met Tadasuke Makino nog als 15e geklasseerd.

170702 FIA EK F3 Norisring uitslag race 3

2017 Piquet grid
Pedro Piquet zorgde voor het eerste F3-seizoenspodium voor Van Amersfoort Racing

170702 Norris
Lando Norris won race twee

170702 Makino Blessure Hand
Blessureleed voor Makino na de aanrijding met Newey in race drie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet