Sportscars

Sportscars: Pipo Derani bezorgt ESM-Nissan op Watkins Glen eerste IMSA-pole, Van der Zande en Bleekemolen komen snelheid tekort

170701 IMSA kwalificatie Nissan
Eerste IMSA-pole voor de ESM-Nissan

Dit weekeinde wordt op het circuit van Watkins Glen de Sahlen's Six Hours of The Glen verreden, meetellend voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en tevens de derde ronde van de Tequila Patrón North American Endurance Cup na Daytona en Sebring. Passend bij die gelegenheid zette Pipo Derani de Tequila Patrón-ESM-Nissan DPi op pole. Renger van der Zande kwalificeerde de Visit Florida-Riley LMP2 als zevende. In de PC-klasse behaalde James French zijn vierde pole uit vijf races. In GTLM reed Joey Hand met de nummer 66-Ford GT de snelste tijd. De pole in GTD was voor Andy Lally in de Acura. Corey Lewis kwalificeerde de Change Racing-Lamborghini, die hij deelt met Jeroen Mul en Brett Sandberg als zevende in de klasse. De Riley Motorsports-Mercedes-AMG GT3 met Jeroen Bleekemolen kwam met Ben Keating aan het stuur tot de elfde kwalificatietijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)+
Foto's: IMSA


In de grote prototypeklasse reed Pipo Derani met de nummer 2-ESM-Nissan-DPi al relatief vroeg een tijd van 1:34,405 minuten, waarop ook Olivier Pla in de nummer 52-PR1/Mathiasen Motorsport-Ligier uiteindelijk zijn tanden stukbeet, ondanks een sterk slotoffensief. De Fransman kwam 0,162 seconde op Derani's tijd tekort. De pole van Derani was de eerste voor de dit jaar nieuwe Nissan-DPi in de IMSA-serie. Achter de ESM-Nissan en de PR1/Mathiasen-Ligier start de nummer 5-Action Express-Cadillac DPi als derde dankzij een kwalificatierun van Christian Fittipaldi, terwijl Ricky Taylor de leidende auto in de tussenstand, de Konica Minolta-WTR-Cadillac DPi, als vierde kwalificeerde, voor de tweede ESM-Nissan.

170701 IMSA kwalificatie Renger
Renger van der Zande reed in de Riley met speciale kleurstelling de zevende tijd

Renger van der Zande nam de kwalificatie in de Visit Florida-Riley voor zijn rekening en kwam tot de zevende tijd. "Voor mijn gevoel was de ronde best wel goed, maar dat er dan niet meer dan de zevende tijd in zit, is natuurlijk jammer", aldus Van der Zande. "We komen nog zo'n zes mijl tekort op het rechte stuk. In de bochten gaat het wel, en ook als het regent, zoals vanmorgen ook wel bleek in de vrije trainingen toen het nog nat was. Wij hopen dus op regen, want in het droog doen we niet echt mee. We komen wel dichterbij, maar zijn nog verre van competitief."

Speciale 'livery' voor goed doel
De Visit Florida-Riley is dit weekeinde op de Glen voorzien van een speciaal kleurenschema onder het motto 'Home for our troops'. "Een van de mensen die hierdoor gesteund worden is sergeant Liam Dwyer, die in Afghanistan zijn beide benen verloor, maar wel racet in de Miata-serie in de VS", vertelt Renger van der Zande. "Voor hem wordt in Florida een aangepast huis gebouwd en morgen geven we voor de start van de race een grote cheque vanwege de bouw van zijn huis. Tijdens de vorige race in Detroit werd ik eraf gereden door Kenny Habul, die een forse donatie heeft gedaan om de schade weer een beetje goed te maken, en dat besteden we ook aan dit goede doel."

170701 IMSA kwalificatie PC-Pole
James French behaalde voor Performance Tech de pole in de PC-klasse

In de uit drie auto's bestaande PC-klasse reed James French de pole-winnende tijd van 1:40,049 minuten in de nummer 38-Performance Tech-Oreca FLM09. Daarmee was French, die samen met zijn teamgenoot Pato O'Ward het kampioenschap in de klasse aanvoert, meer dan twee seconden sneller dan Don Yourt, die de kwalifcatie in de nummer 20-BAR1 Motorsport-PC voor zijn rekening nam.

170701 IMSA kwalificatie Ford
Net als vorig jaar op 'The Glen' start Ford vanaf pole in de GTLM-klasse

Hand zet Ford op pole in GTLM
Met het voor de klasse grote verschil van drie tienden behaalde Joey Hand met de nummer 66-Ford GT de pole in de GTLM-klasse. Daarachter, op slechts zeven honderdste van elkaar, kwalificeerden Alex Sims en Martin Tomczyk de beide fabrieks-BMW's als tweede en derde, gevolgd door de nummer 67-Ford in handen van Richard Westbrook. Daarachter volgen de snelste Porsche met Patrick Pilet en de best geklasseerde Corvette met Tommy Milner. Laurens Vanthoor reed de kwalificatie in de nummer 912-Porsche, die hij dit weekeinde voor het eerst deelt met zijn nieuwe teamgenoot Gianmaria Bruni, en reed de zevende tijd.

170701 IMSA Acura GTD pole
Andy Lally was in de GTD-klasse het snelst en zorgde voor de eerste pole voor Acura

Andy Lally reed met de nummer 93 Michael Shank Racing-Acura NSX GT3 de snelste kwalificatietijd in de GTD-klasse en behaalde daarmee de eerste IMSA-GTD-pole voor het team en de dit jaar debuterende Acura NSX. Daarachter eindigden Lawson Aschenbach in de Stevenson-Audi R8 en Jack Hawksworth in de 3GT Racing-Lexus. In de andere Lexus crashte Sage Karam in de slotfase in de vangrails, waardoor de sessie twee minuten eerder dan gepland gestaakt en niet meer hervat werd.

170701 IMSA kwalificatie Mul
Voor het team van Jeroen Mul kwamen de verwachtingen in de kwalificatie niet helemaal uit

Best geplaatste Nederlander in de GTD-startopstelling is Jeroen Mul, wiens teamgenoot Corey Lewis de Change Racing-Lamborghini als zevende in de klasse kwalificeerde. "De kwalificatie bracht niet helemaal wat we ervan hadden gehoopt", zei Mul. "In de vrije trainingen waren we telkens heel snel, dus we hadden hoge verwachtingen, maar mede vanwege de rode vlag kwam dat er niet helemaal uit. We hebben wel volop vertrouwen in onze pace tijdens de race, en die is met zes uur heel lang, dus er kan van alles gebeuren."

170701 IMSA kwalificatie Bleekemolen
Ook de Riley-Mercedes van ondermeer Jeroen Bleekemolen heeft dit weekeinde speciale kleuren

Bleekemolen: "De anderen rijden letterlijk om ons heen"
Jeroen Bleekemolen zag hoe Ben Keating de Riley-Mercedes als elfde kwalificeerde en meldde: "Op zich redelijk, er waren veel 'pro's' in de andere auto's, dus de elfde tijd voor Ben is niet helemaal verkeerd, maar het is geen makkelijk weekeinde voor ons. Na de goede prestaties aan het begin van het seizoen is niet alleen onze auto teruggeschroefd door de 'BoP', maar anderen hebben vooral ook meer gekregen, waardoor onze auto nu zeker op het rechte stuk toch wel de langzaamste in het veld is. Ook in de rondetijden zie je dat, en in de trainingen merkten we al dat de Acura's, de Audi's en de Lamborghini's op het rechte stuk letterlijk om ons heen rijden, zodat we niet eens goed kunnen verdedigen. We hebben gewerkt aan de afstelling, veel vleugel eraf gehaald, wat op dit circuit niet echt logisch is, maar we zijn er in ieder geval iets sneller door. Misschien dat we voor de race zelfs nog wel extremer gaan en de vleugel helemaal plat zetten. Een beetje omgekeerde wereld, maar alleen dan hebben we een kans. We gaan het in ieder geval proberen en wie weet of we met slimme strategie en goede pitstops ver kunnen komen. Het wordt geen makkelijke race, maar we gaan ervoor werken!"

170701 IMSA Watkins Glen uitslag kwalificatie

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet